Μαρτίνς : Ο Πορτογάλος στην… επόμενη πίστα

Μαρτίνς : Ο Πορτογάλος στην… επόμενη πίστα

Εννέα διαφορετικοί λόγοι κάνουν την αφετηρία του Ολυμπιακού να μην μοιάζει με τις προηγούμενες. Και τον Πέδρο Μαρτίνς να λύσει έναν ακόμη «καλοκαιρινό γρίφο»

Βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα. Και γράφει τις πρώτες εργατοώρες με θέα στην επόμενη σεζόν. H έναρξη άλλωστε είναι πλέον ώρες μακριά. Δευτέρα πρωί ξεκινά η πιο ιδιαίτερη προετοιμασία των τελευταίων χρόνων για τον Ολυμπιακό. Με έναν σωρό από «νεοτερισμούς» που ο –περί ου λόγος- Πέδρο Μαρτίνς οφείλει και να τους «αποκρυπτογραφήσει» αλλά και να τους διαχειριστεί ανάλογα.

Ναι, ξέρουμε σπάνια προκαλεί ενδιαφέρον αυτό το πρώτο κομμάτι της σεζόν. Τέτοια εποχή οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) ασχολούνται με τις μεταγραφές, τους υποψήφιους «στόχους» κλπ. Μέχρι να αρχίσουν τα φιλικά παιχνίδια και το τεχνικό τιμ και οι ποδοσφαιριστές σχεδόν… απολαμβάνουν την μοναξιά τους, μακριά από το επίκεντρο της συζήτησης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν παραμένει ψηλά ο συντελεστής δυσκολίας για εκείνους. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις φετινές «καινοτομίες» που προκύπτουν.

Γιατί η «περιπέτεια» που ανοίγει για τους Ερυθρόλευκους είναι αρκετά διαφορετική σε σχέση με τις προηγούμενες. Ως τις πρώτες επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις προκύπτουν όχι συνηθισμένες καταστάσεις. Ακόμη και συνθήκες που το τεχνικό τιμ θα κληθεί να τις αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στην καριέρα του.

Κάνοντας μια σύντομη καταμέτρηση:

1) Οι Πειραιώτες ξεκινούν νωρίτερα από ποτέ (10/6). Γιατί δίνουν το πρώτο επίσημο ματς (23-24/7) νωρίτερα από… ποτέ. Η προετοιμασία των έξι εβδομάδων λοιπόν που σχηματίστηκε δεν θυμίζει τις προηγούμενες. Και όλα αυτά με την υποσημείωση ότι ο Ολυμπιακός έχει πάντα ως πρώτο στόχο το πρωτάθλημα. Άρα θα πρέπει η δουλειά να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε τέλη Αυγούστου το ρεζερβουάρ να είναι απόλυτα γεμάτο για την πιο σοβαρή «διαδρομή» της σεζόν.

2) Ακριβώς επειδή ξεκινούν νωρίς οι Ερυθρόλευκοι αποφάσισαν το πρώτο μέρος της εκγύμνασης τους να γίνει στο Ρέντη, στο διόλου ευκαταφρόνητο διάστημα των δύο εβδομάδων (ως τις 24/6). Διάστημα που εν πολλοίς θα λειτουργήσει ως «τράιαλ» για μια σειρά από ποδοσφαιριστές που δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνουν στο ρόστερ και για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Με το θερμόμετρο να έχει ήδη σκαρφαλώσει στους 35 βαθμούς Κελσίου δεν το λες και εύκολο αυτό που ακολουθεί.

3) Διαφορετικός σε σχέση με τον συνήθη τόπο… καλοκαιρινού μαρτυρίου, θα είναι και ο εκείνος όπου επιλέχθηκε να γίνει το βασικό στάδιο. Όχι το «εξοχικό» στο Σέεφελντ της Αυστρίας όπου η ομάδα παραδοσιακά προτιμούσε εδώ και δύο δεκαετίες. Αυτή τη φορά το «σύγχρονο» Γκντανσκ της Πολωνίας. Ένας προορισμός που «φοριέται» πολύ τα τελευταία χρόνια από αρκετές ομάδες της ελίτ.

4) Όσο ο Ολυμπιακός βρίσκεται ακόμη στη βάση του, στον Ρέντη, θα πρέπει να ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο μεταγραφών καθώς είναι στόχος στο ταξίδι για την Πολωνία να συμμετάσχουν τόσο ο σέντερ φορ όσο και ο στόπερ που λείπουν αυτή τη στιγμή από την πρώτη… κατανομή.

5) Εντός του αθλητικού κέντρου οι Ερυθρόλευκοι θα πληροφορηθούν (18/6) και την πρώτη μεγάλη αντίπαλο τους στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Την Αϊντχόφεν (Ολλανδία) ή την Πλζεν (Τσεχία). Και οι δύο πέρσι στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης. Βουτιά στα βαθιά. Με την πρώτη.

6) Είναι η πρώτη φορά μετά που ο Ολυμπιακός συμμετέχει σε προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ από το μονοπάτι των «μη πρωταθλητών». Ένα «κλειστό» τουρνουά δέκα ομάδων πολύ υψηλού επιπέδου, που κάθε «γύρος» μοιάζει να έχει τον ίδιο συντελεστή δυσκολίας. Αλήθεια είδατε καθόλου πέρσι την… Αϊντχόφεν;

7) Γιασίν Μεριά, Παπ Αμπού Σισέ και ο Μαντί Καμαρά θα χάσουν σίγουρα τα δυο πρώτα στάδια της προετοιμασίας λόγω της συμμετοχής τους στο Κόπα Άφρικα. Ανάλογα με το τι θα κάνουν στο τουρνουά η Τυνησία, η Σενεγάλη και η Γουϊνέα θα προκύψει και το χρονοδιάγραμμα της ένταξης τους.

8) Σίγουρα το πρώτο δεκαήμερο στον Ρέντη θα το «χάσουν» επίσης όλοι οι Ευρωπαίοι διεθνείς (Φορτούνης, Κούτρης, Μπουχαλάκης, Μασούρας, Ομάρ, Νάτχο, Σα), ενώ επιπλέον άδεια έχει δοθεί και στον Ματιέ Βαλμπουενά που αγωνίζονταν ως τις 26 Μαϊου στο πρωτάθλημα της Τουρκίας.

9) Σε αυτό το διάστημα κορυφώνεται η προσπάθεια της Γουέστ Χαμ να αποκτήσει τον Κώστα Φορτούνη. Ο Ολυμπιακός με ή χωρίς τον αρχηγό του προφανώς και αποτελεί δύο διαφορετικές αφετηρίες για τη σεζόν που έρχεται.

Πολλά και διαφορετικά μέτωπα λοιπόν. Και με έναν τρόπο όλα «περνούν» από το γραφείο του προπονητή. Από τον Πέδρο Μαρτίνς που πέρσι κέρδισε τις εντυπώσεις το καλοκαίρι αποφασίζοντας να φτιάξει ένα διαφορετικό ρόστερ για τους προκριματικούς της Ευρώπης, και ουσιαστικά σε αυτό να μην υπολογίζονται οι ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν από τα τέλη Ιούλη και έπειτα. Ακριβώς για να βρει την ομοιογένεια που χρειάζονταν το εγχείρημα. Πιθανότατα θα θελήσει να κάνει και φέτος το ίδιο. Εξ ου και όσα θα συμβούν μέχρι η ομάδα να μπει στο αεροπλάνο με τελικό προορισμό το Γκντανσκ να είναι και οι σοβαρότερες μεταγραφικές υποθέσεις του καλοκαιριού. Όπως και να έχει; Άλλαξε πίστα. Και αυτό απο μόνο του προκαλεί. Και τον ίδιο. Και τους παρατηρητές της δουλειάς του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ