Ζοσέ Ανιγκό: Ο «μάγος» της Αφρικής και ο Ολυμπιακός

Ζοσέ Ανιγκό: Ο «μάγος» της Αφρικής και ο Ολυμπιακός

Η πρόσληψη του Ανιγκό στο τμήμα σκάουτινγκ της Νότιγχαμ, η ενεργή συμμετοχή του σε μεταγραφές του Ολυμπιακού και το άνοιγμα της αγοράς της «Μαύρης Ηπείρου».

Πέρασε τη μισή ζωή του στη Μαρσέιγ. Από κάθε πιθανό πόστο. Στο καμάρι της Μασσαλίας εξελίχθηκε. Εγινε ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ενας «δαίμονας» των μεταγραφών. Ενας σκληρός, αμετακίνητος, αλλά και ευέλικτος κατά περίσταση παράγοντας, που dealαρε με τις μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου. Μοίρασε εκατομμύρια. Συναναστράφηκε με τους σημαντικότερους παράγοντες. Εγινε μύθος. Και όταν βίωσε τον χειρότερο πόνο που μπορεί να βιώσει ένας γονιός, αποφάσισε να τα αφήσει όλα. Να απομακρυνθεί από τη Γαλλία. Και να ζήσει όπως θέλει. Μακριά από την τοξική κοινωνία που σκότωσε τον γιο του.

Η ζωή του Ζοσέ Ανιγκό θα μπορούσε να γίνει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ταινία. Ή καλύτερα σειρά. Διότι έχει τόσες αλλαγές, τόσες περιπέτειες και τόσες δραματικές στιγμές, που θα έκανε πάταγο. Στα 58 του, πια, ο πρώην πρόεδρος και απόλυτος κουμανταδόρος της Μαρσέιγ, αποστασιοποιήθηκε. Μετακόμισε στη βίλα του στο Μαρακές και πλέον ασχολείται με το ποδόσφαιρο, όπως αυτός θέλει. Επεκτείνοντας το τεράστιο δίκτυο σκάουτινγκ που ελέγχει στη «Μαύρη Ηπειρο».

Ο Ανιγκό είναι ενεργός στον Ολυμπιακό εδώ και έναν χρόνο. Το ίδιο και στη Νότιγχαμ, η οποία τον ανακοίνωσε επίσημα ως επικεφαλής του διεθνούς σκάουτινγκ, έχοντας άμεση συνεργασία με τον Φρανσουά Μοντέστο και με τη διοίκηση των Πειραιωτών. Ο ρόλος του στους Ερυθρόλευκους είναι περισσότερο συμβουλευτικός, αλλά παράλληλα έχει υπάρξει εξαιρετικά ενεργός σε σημαντικά deals. Με σημαντικότερο όλων αυτό του Ματιέ Βαλμπουενά. Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός τον έχει ως δεύτερο πατέρα, καθώς ο Ανιγκό τον ανακάλυψε και του έδωσε την ευκαιρία να παίξει και να καθιερωθεί στη Μαρσέιγ. Οπότε η συμμετοχή του στις επαφές με τον Ολυμπιακό, ήταν το «κλειδί» για την ολοκλήρωση της σπουδαίας μεταγραφής.

Από εκεί και πέρα, ο Ανιγκό ενεπλάκη ενεργά και στην υπόθεση του Γιασίν Μπενζιά, για την απόκτηση του οποίου επέμενε ο Πέδρο Μαρτίνς. Ενώ το ίδιο συνέβη και σε μεταγραφές της Νότιγχαμ, που έλαβαν χώρα αυτό το καλοκαίρι.

Η παρουσία του Ανιγκό στο μεταγραφικό δυναμικό του Ολυμπιακού και της Φόρεστ, είναι σημαντική για δύο λόγους. Πρώτον, για τις επαφές που ο ίδιος έχει σε όλο το φάσμα της ευρωπαϊκής και διεθνούς αγοράς. Δεύτερον (και σημαντικότερο), για το δίκτυο σκάουτινγκ που ελέγχει στην Αφρικανική Ηπειρο. Ένα δίκτυο που ο ίδιος δημιούργησε στη Μαρσέιγ, με συγκεκριμένους ανθρώπους, σε κάθε χώρα της Αφρικής και με «άκρες» σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της ηπείρου.

Δεν είναι μυστικό ότι ο Ολυμπιακός θέλει να επεκταθεί στη «Μαύρη Ηπειρο». Οι περιπτώσεις των Καμαρά, Σισέ και τώρα του Μπα, είναι ενδεικτικές του πλούτου που διαθέτει το αφρικανικό ποδόσφαιρο. Ανεκμετάλλευτος πλούτος σε πολλές περιπτώσεις. Και ο Ανιγκό έχει τον τρόπο και τους ανθρώπους για να βοηθήσει στο συγκεκριμένο κομμάτι. Με τις δραστηριότητές του, πάντως, να επεκτείνονται και σε άλλες «δύσκολες» περιοχές. Καθώς η ατζέντα του από την εποχή της Μαρσέιγ, είναι τεράστια. Και προς αξιοποίηση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ