Παναθηναϊκός: Τόσο αξίζει το ποσοστό του Αλαφούζου

Παναθηναϊκός: Τόσο αξίζει το ποσοστό του Αλαφούζου

Μετά την τελευταία ΑΜΚ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, το Μετοχικό Κεφαλαίο έχει διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα και ο Γιάννης Αλαφούζος έχει συγκεκριμένο λόγο που το διατηρεί έτσι. Το to10.gr εξηγεί...

Τυπική διαδικασία αποτέλεσε η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Δευτέρας (4/11), που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Η ΓΣ ενέκρινε την νέα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 5 εκατομμυρίων και η οποία θα καλυφθεί από τον Γιάννη Αλαφούζο, ανάλογα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της εταιρίας. Πρόκειται για διαδικαστικό ζήτημα, αφού έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει άλλος χρηματοδότης.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι άλλο: η αξία του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Όπως προέκυψε μετά την τελευταία ΑΜΚ, έχουν εκδοθεί 131.263.116 ονομαστικές μετοχές, συνολικής αξίας 39.378.934,80 ευρώ. Από αυτές, ο Ερασιτέχνης κατέχει εκ του νόμου το 10%, ήτοι 13.126.312 μετοχές, σε ένα 0,5% περίπου «συνωστίζονται» οι μικρομέτοχοι και σχεδόν το 90% έχει περιέλθει στην κατοχή του Γιάννη Αλαφούζου.

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Πως οι μετοχές του Γιάννη Αλαφούζου στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός κοστίζουν περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, αυτό το νούμερο δεν είναι απόλυτο. Σε επόμενη ΓΣ μπορεί να απομειωθεί με λογιστικές διαδικασίες, που συχνά εφαρμόζονται σε εταιρίες. Ωστόσο, την τελευταία τριετία ο Αλαφούζος διατηρεί σταθερά σε υψηλά επίπεδα την αξία του μετοχικού κεφαλαίου για τους δικούς του λόγους.

Ο βασικός λόγος έχει να κάνει με το ενδεχόμενο εισόδου νέου μετόχου στη μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ. Έχοντας πληρώσει τόσα χρήματα την τελευταία διετία, ο Αλαφούζος δεν προτίθεται να επιτρέψει σε έναν επιχειρηματία να πάρει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών με 10-15 εκατομμύρια ευρώ. Διότι με τα τωρινά δεδομένα, η κάλυψη μιας ΑΜΚ 20 εκατομμυρίων ευρώ, δίνει τον έλεγχο περίπου του 50% των μετοχών…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ