Η μετά κορωνοϊού εποχή θα τον αφήσει με ένα πλεονέκτημα

Η μετά κορωνοϊού εποχή θα τον αφήσει με ένα πλεονέκτημα

Δυστυχώς, την τελευταία διετία ο Παναθηναϊκός ως οργανισμός συνήθισε να είναι ολιγαρκής στα οικονομικά του... Όμως, με τις παρενέργειες που θα αφήσει ο κορωνοϊός στον αθλητισμό, ίσως να αποκτήσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.

Μετρώντας μονοψήφιο αριθμό ημερών καραντίνας εξαιτίας του κορωνοϊού, ακόμα δεν έχουμε αντιληφθεί την πλήρη έκταση της ζημιάς που θα προκληθεί στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Το λουκέτο θα «ρίξει» τους τζίρους των εταιριών σε χαμηλά επίπεδα που εν τέλει θα εξαρτηθούν από το χρονικό διάστημα της παύσης του εμπορίου. Σε καμία περίπτωση πάντως, δεν πρόκειται να είναι αμελητέες ποσότητες.

Σε μία χώρα με μικρό αγοραστικό κοινό όπως είναι η Ελλάδα, οι εταιρίες θα περιορίσουν δραστικά τα κόστη τους για να αντέξουν. Ένας από τους τομείς που θα περιστείλουν τις δαπάνες τους είναι η διαφήμιση και οι χορηγίες και μοιραία, ο ελληνικός αθλητισμός θα πληγεί βάναυσα. Από την κορυφή του έως τη βάση του, θα υποφέρει για να βρει έσοδα και να εξυπηρετήσει τις λειτουργικές ανάγκες του.

Συνεπώς, οι οργανισμοί οι οποίοι διδάχτηκαν να επιβιώνουν με τα λίγα θα συντηρηθούν, ενώ εκείνοι οι οποίοι ανοίχτηκαν είτε θα «σκάσουν», είτε θα υποστούν το σοκ της κάθετης περικοπής των προϋπολογισμών τους. Ένα «ψαλίδι» που θα τους πάρει καιρό να συνέρθουν. Τρίτη λύση δεν υπάρχει, εκτός των εξαιρέσεων στις οποίες ένας… τρελός χρηματοδότης θα καλύψει τα μεγάλα ανοίγματα.

Σε αυτό το κομμάτι, ο Παναθηναϊκός (δυστυχώς, για να είμαστε ειλικρινείς) έμαθε την τελευταία διετία να στηρίζεται στις δυνάμεις του σε ότι αφορά την επιβίωση του. Ο Γιάννης Αλαφούζος χρηματοδότησε την ΠΑΕ με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή των χρεών που προκλήθηκαν από τη στάση πληρωμών του Σεπτεμβρίου του 2017.

Επομένως, ο Παναθηναϊκός έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα: έμαθε ως οργανισμός να είναι ολιγαρκής. Ο Γιώργος Δώνης συγκρότησε ένα ανταγωνιστικό σύνολο με λίγα εφόδια, ενώ ο Τσάβι Ρόκα έδειξε τον Ιανουάριο ότι έχει τις διασυνδέσεις για να βρει ποιοτικούς παίκτες με λίγα λεφτά. Για να μην παρεξηγηθούμε, εξυπακούεται ότι το ιδανικό σενάριο θα ήταν ένας ιδιοκτήτης που θα αύξανε το μπάτζετ. Αλλά, it is what it is…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ