ΠΑΟΚ: Στον Βιεϊρίνια θα κριθεί ο ορθολογισμός

ΠΑΟΚ: Στον Βιεϊρίνια θα κριθεί ο ορθολογισμός

Το συμβόλαιο του Αντελίνο Βιεϊρίνια λήγει τον Ιούνιο και εξελίσσεται σε «καυτή πατάτα» για τη διοίκηση του ΠΑΟΚ, η οποία καλείται να διατηρήσει τον αρχηγό στην Τούμπα, αλλά χωρίς να διαταράξει τις νέες ισορροπίες.

Αναμφίβολα, ο Αντελίνο Βιεϊρίνια είναι ο κορυφαίος σύγχρονος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Ο Πορτογάλος έχει σημαδέψει την πιο ένδοξη εποχή στην Τούμπα και η συμβολή του στην κατάκτηση των τίτλων θα μνημονεύεται από τους οπαδούς. Τα επιτεύγματα του ουδείς μπορεί να τα αμφισβητήσει, όπως και την ποδοσφαιρική αξία του.

Ωστόσο, ούτε οι πιο προικισμένοι ποδοσφαιριστές μπορούν να ξεπεράσουν τον χρόνο. Σταδιακά, οι σωματικές αντοχές τους φθίνουν και προσφέρουν λιγότερο απ’ ότι στο παρελθόν. Το ζητούμενο είναι να το αντιληφθούν εγκαίρως οι ίδιοι, αλλά και οι ομάδες τους ώστε να τους διαχειριστούν κατάλληλα και ταυτόχρονα, να απεξαρτηθούν από αυτούς.

Η σημασία του προλόγου είναι προφανής… Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια διανύει το 34ο έτος της ηλικίας του, το συμβόλαιο του λήγει τον Ιούνιο και η διοίκηση του ΠΑΟΚ ακόμα δεν το έχει ανανεώσει.

Καταρχάς, ο Βιεϊρίνια αμείβεται με 1,3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στο τριετές συμβόλαιο που «τρέχει». Εξυπακούεται ότι αυτό το ποσό ανήκει στο παρελθόν. Τόσο επειδή ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει να παραβιάσει το Financial Fair Play της UEFA, όσο και διότι η ΠΑΕ θα παρουσιάσει απώλεια εσόδων λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο Ιβάν Σαββίδης έχει δώσει εντολές για συνετή πολιτική στα οικονομικά και οι σπατάλες έχουν τελειώσει. Οι διοικούντες επιδίδονται σε… σαφάρι περικοπών και ο σκοπός τους είναι να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τον προϋπολογισμό του 2020-2021.

Αυτό που λέγεται και αυτό που ακούγεται

Οι επίσημες θέσεις που διατυπώνονται από τους «ασπρόμαυρους» είναι ότι η παραμονή του αρχηγού είναι προτεραιότητα, ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητήσουν και μετέθεσαν τη διαπραγμάτευση για αργότερα και πως ο Βιεϊρίνια θα είναι το «ταβάνι» στις αποδοχές των παικτών την επόμενη σεζόν.

Επισήμως δεν επιβεβαιώνεται, αλλά οι πληροφορίες επιμένουν ότι στην πρώτη επαφή του εκπροσώπου του Βιεϊρίνια και της διοίκησης του ΠΑΟΚ διαπιστώθηκε διαφορά στο οικονομικό. Τα χρήματα που προτάθηκαν στον Πορτογάλο κρίθηκαν λίγα και για αυτό η επόμενη προσέγγιση παραπέμφθηκε για το άμεσο μέλλον. Ίσως ο Βιεϊρίνια να επιδιώξει συνάντηση με τον Ιβάν Σαββίδη και να παρακάμψει το διοικητικό οργανόγραμμα, προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις του.

Σε κάθε περίπτωση, προκύπτει ξεκάθαρα ότι η ανανέωση του συμβολαίου του Βιεϊρίνια δεν είναι τόσο εύκολη όσο παρουσιάζεται. Αλλιώς, ο 34χρονος ποδοσφαιριστής θα είχε ήδη υπογράψει το νέο συμβόλαιο του, αφού και αυτός δεν έχει όρεξη για μετακομίσεις στα ποδοσφαιρικά «γεράματα» του.

Η πιο κρίσιμη ερώτηση

Το ερώτημα που προκύπτει για τον ΠΑΟΚ είναι το εξής: είναι ορθολογικό ο Βιεϊρίνια να αποτελέσει τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη του ρόστερ; Όταν ο προπονητής κρίνει ότι άλλες θέσεις χρήζουν ποιοτικής ενίσχυσης, είναι σωστό η διοίκηση να διαθέσει τα περισσότερα χρήματα στον συγκεκριμένο παίκτη, ακόμα και αν πρόκειται για τον δοξασμένο αρχηγό.

Ο Άμπελ Φερέιρα δεν θα βγει ποτέ δημοσίως να εκφράσει τη διαφωνία του. Αλλά η αγωνιστική χρησιμοποίηση που επιφύλαξε ο Πορτογάλος στον Βιεϊρίνια στη διάρκεια της σεζόν δείχνει ότι δεν τον συμπεριλαμβάνει με άνεση στα πλάνα του. Τουναντίον, συχνά δυσκολευόταν να αφήσει έξω κάποιο άλλο, που του ταίριαζε σε αυτό που ήθελε, ώστε να χωρέσει και τον Βιεϊρίνια.

Μέχρι και δεξιό μπακ τον τοποθέτησε, ώστε να παρατάξει την επιθετική γραμμή που ήθελε και ταυτόχρονα, να αρχίσει τον αρχηγό στην ενδεκάδα. Ο Βιεϊρίνια παραμένει σημαντικός για τον ΠΑΟΚ, αλλά πλέον δεν πρέπει να είναι ο σημαντικότερος και κάποιος πρέπει να του το εξηγήσει. Ωστόσο, το ερώτημα ακολουθεί: ποιος θα αναλάβει το επικοινωνιακό κόστος μιας τέτοιας επιλογής;

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ