Νέος κανονισμός στο Τσάμπιονς Λιγκ επιτραπέζιας αντισφαίρισης με τους πόντους των καθοριστικών σετ

Νέος κανονισμός στο Τσάμπιονς Λιγκ επιτραπέζιας αντισφαίρισης με τους πόντους των καθοριστικών σετ

Με τους περιορισμούς, που εξακολουθεί να «βάζει» η πανδημία, το να αναβληθούν όσο γίνεται λιγότεροι διεθνείς αγώνες είναι και στην επιτραπέζια αντισφαίριση ο βασικός στόχος φέτος, ωστόσο παρά τις ειδικές συνθήκες, όχι απλά παραμένουν στα σχέδια όλες οι μεγάλες διοργανώσεις, αλλά υπάρχουν και αλλαγές σε συστήματα διεξαγωγής.

Μία ακόμη σημαντική διαφοροποίηση έχει σχέση με… πόντους και, όπως μας ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ETTU), τη δοκίμασαν προχτές σε φιλικό αγώνα δύο μεγάλα κλαμπ. Αν τα επί μέρους ματς του ομαδικού στο Τσάμπιονς Λιγκ φτάνουν στο 2-2 τότε το καθοριστικό 5ο σετ θα κρίνεται υπέρ του αθλητή (-τριας), που φτάνει πρώτος (-η) στους… 6 πόντους και όχι τους 11! Και στο μεταξύ, θυμίζουμε ότι έχει αποφασιστεί άλλο φορμάτ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, η οποία σε άνδρες και γυναίκες θ’ αρχίσει με έναν προκριματικό και όχι κατευθείαν από τη φάση των ομίλων, ενώ έχει ανακοινωθεί η πρόθεση της ETTU να διεξάγει τους ομίλους σε «φούσκες», συγκεντρωτικά δηλαδή σε γυμναστήρια, που θα είναι προστατευμένα περιβάλλοντα και όχι με έδρες. Στο Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών έχουν και φέτος συμμετοχή η πολωνική Μπογκόρια του Παναγιώτη Γκιώνη και η γαλλική Ενεμπόν, με την οποία αναμένεται να πάρει ξανά ευκαιρίες ο Γιώργος Σταματούρος.

Στη Γερμανία λοιπόν, έδωσαν φιλική αναμέτρηση χτες η σημερινή πρωταθλήτρια της χώρας, Σααρμπρίκεν με την τελευταία πρωταθλήτρια Ευρώπης, τη ρωσική Όρενμπουργκ και είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το νέο σύστημα παιχνιδιού, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ την τρέχουσα σεζόν. Οι φιλοξενούμενοι από τη Ρωσία πήραν τη νίκη με 3-1. Το ρεπορτάζ της ETTU αναφέρει: «Το σύστημα, που χρησιμοποιήθηκε στον αγώνα, είναι το νέο για το Τσάμπιονς Λιγκ. Θα είναι το σύστημα Swaythling Cup (η καλύτερη ομάδα μέσα από 5 ατομικά παιχνίδια) και σε κάθε μεμονωμένο αγώνα, το 5ο σετ θ’ αρχίζει μεν κανονικά από 0-0 αλλά θα παίζεται έως ότου ο ένας παίκτης φτάσει τους 6 πόντους. Εάν το σετ είναι στο 5-5 μάλιστα, θα εφαρμοστεί ο πόντος του… ξαφνικού θανάτου και δεν θα χρειάζεται να δημιουργηθεί η κλασική διαφορά των δύο πόντων (σ.σ. δηλαδή να είχαμε 5-5 στους 7 πόντους, 6-6 στους 8, 7-7 στους 9 κοκ). Επίσης, στο καθοριστικό 5ο σετ τα σερβίς θα πηγαίνουν εναλλάξ από ένα και δεν θα κάνει δύο στη σειρά ο κάθε παίκτης! Σε έναν αγώνα θα υπάρχουν διαλείμματα μόνο μετά από κάθε δεύτερο σετ κι αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει ανάπαυλα μετά τα σετ 1 και 3».

Στο φιλικό η καινοτομία εφαρμόστηκε σ’ ένα ματς. Σε αυτό του Γερμανού Φρανζίσκα με τον Λευκορώσο Σαμσόνοφ, που ήταν 3ο στη σειρά. Τα σετ πήγαν στο 2-2 κι εκεί επικράτησε ο Φρανζίσκα με 6-3. Για τις αλλαγές μίλησε ο προπονητής της Σααρμπρίκεν Σλόμπονταν Γκρούιτς: «Στον αγώνα μεταξύ του Φρανζίσκα και του Σαμσόνοφ είχαμε την ευκαιρία να δούμε πώς λειτουργεί το νέο σύστημα. Έπαιρναν από ένα σερβίς στο πέμπτο σετ και έληξε 6-3. Μέχρι στιγμής δεν βλέπω κανένα πρόβλημα στους νέους κανονισμούς, αν και φαίνεται λίγο περίεργο χωρίς διαλείμματα μετά το πρώτο και το τρίτο σετ. Ωστόσο, δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα με αυτό και νομίζω ότι οι παίκτες θα προσαρμοστούν εύκολα», δήλωσε ο Σέρβος τεχνικός, που επί τη ευκαιρία να θυμίσουμε ότι είχε αναδειχτεί πρωταθλητής Ευρώπης του απλού παίδων το 1987 στην Αθήνα.

Για την ιστορία δύο νίκες για την Όρενμπουργκ πέτυχε ο Πορτογάλος Μάρκος Φρέιτας και μία ο Γερμανός Οβτσάροφ, ο οποίος ήταν να παίξει και στο τέταρτο ματς, αλλά λόγω ενοχλήσεων στα πλευρά μπήκε δύο φορές στο τραπέζι ο Φρέιτας.

Να προσθέσουμε ότι για τηλεοπτικούς λόγους γίνονται παρόμοιες αλλαγές σε πόντους ή σετ και σε άλλες διοργανώσεις στην Ευρώπη και την Ασία. Για παράδειγμα, λήγουν σετ με 11-10 στη Ρωσία ή τη Σουηδία κι ας φτάνουν οι αντίπαλοι στο ισόπαλο 10-10, στην Πολωνία μετά τα μισά μίας ομαδικής συνάντησης οι αγώνες κρίνονται υπέρ του καλύτερου των 3ων (και όχι των 5) σετ, ενώ στην Ιαπωνία έχουμε δει παιχνίδια να ξεκαθαρίζουν στο… ένα σετ.

Αναφορικά με το πότε και αν θ’ αρχίσει το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, επίσημα δεν έχει δοθεί καμία ημερομηνία ακόμη. Υπάρχουν πληροφορίες ωστόσο, για έναρξη των αγώνων στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου. Στο στάδιο 2 βρίσκονται ήδη Μπογκόρια και Ενεμπόν (στο 1ο και το 4ο γκρουπ αντίστοιχα), αλλά για να συμπληρωθούν οι όμιλοι με 3η ομάδα θα πρέπει να γίνουν νωρίτερα τέσσερις αγώνες σαν προκριματικοί.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ