Πινγκ Πονγκ: Τεράστια Τόλιου, προκρίθηκε στο κυρίως ταμπλό του Ευρωπαϊκού

Πινγκ Πονγκ: Τεράστια Τόλιου, προκρίθηκε στο κυρίως ταμπλό του Ευρωπαϊκού

Η Κατερίνα Τόλιου ήταν το κεντρικό πρόσωπο για την ελληνική αποστολή στη δεύτερη αγωνιστική μέρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης ατομικών αγωνισμάτων στο Αλικάντε. Ήταν γενικά από τις αθλήτριες, που ξεχώρισαν στην κεντρική αρένα διότι πέτυχε πολύ δύσκολη και περήφανη πρόκριση στον 1ο γύρο του απλού γυναικών! Είχε αρχίσει τη μέρα με σπουδαία νίκη, με την […]

Η Κατερίνα Τόλιου ήταν το κεντρικό πρόσωπο για την ελληνική αποστολή στη δεύτερη αγωνιστική μέρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης ατομικών αγωνισμάτων στο Αλικάντε. Ήταν γενικά από τις αθλήτριες, που ξεχώρισαν στην κεντρική αρένα διότι πέτυχε πολύ δύσκολη και περήφανη πρόκριση στον 1ο γύρο του απλού γυναικών! Είχε αρχίσει τη μέρα με σπουδαία νίκη, με την οποία μάλιστα θα μπορούσε να πάρει και την απευθείας πρόκριση ως νικήτρια ομίλου. Τελικά σε ισοβαθμία κατετάγη 2η  κι έδωσε κι έναν νοκ άουτ προκριματικό αγώνα. Επικράτησε στα 7 σετ έπειτα από μία ώρα συναρπαστικής αναμέτρησης και επιβραβεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο για τη συγκλονιστική της προσπάθεια.

Ο Γιάννης Σγουρόπουλος εξασφάλισε την πρόκριση στο ταμπλό του διπλού ανδρών με τον Σλοβάκο συμπαίκτη του Λούμπομιρ Πίστεϊ, όμως στο απλό γνώρισε σκληρό αποκλεισμό. Είχε αρχίσει ιδανικά χτες με δύο νίκες, προηγήθηκε και στο σημερινό καθοριστικό ματς, αλλά στο τέλος η μοναδική του ήττα στο γκρουπ τον έστειλε με ισοβαθμία στην 3η θέση κι έξω από το ταμπλό! Στα διπλά είχαμε και την πρόκριση του Παναγιώτη Γκιώνη και της Τόλιου στο ταμπλό του μικτού. Ο Γκιώνης αρχίζει από αύριο τους αγώνες του στο απλό και το διπλό ανδρών, όπου ήταν απευθείας στο ταμπλό και πληροφορείται αντιπάλους αργά το βράδυ όπως και η Τόλιου. Τέλος, ο αγέρωχος Καλλίνικος Κρεάνγκα είχε χάσει από την Τρίτη τις πιθανότητες πρόκρισης στο απλό, πάντως σήμερα ολοκλήρωσε με νίκη τους αγώνες του.

Στο απλό ανδρών ο Σγουρόπουλος (νούμερο 121 σήμερα στην Ευρώπη στη μεγάλη κατηγορία) είχε για το τέλος των γκρουπ την αναμέτρηση με τον πιο δυνατό αντίπαλο, τον πρωταθλητή Ευρώπης του 2017 στο απλό Νέων ανδρών, Τόμισλαβ Πουκάρ. Την Τρίτη είχε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την πρόκριση στο ταμπλό, όμως ήξερε ότι κόντρα στον επικεφαλής του 1ου γκρουπ (και νούμερο 35 στον ευρωπαϊκό πίνακα αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου), θα έχει ακόμα πιο δύσκολο έργο. Αυτό φάνηκε και στο τραπέζι, καθώς μπορεί να μπήκε καλά στο ματς και να πήρε το 1ο σετ, αλλά στο τέλος κάμφθηκε με 4-1. Ουσιαστικά επικράτησε στην τακτική ο Κροάτης και ειδικά στα σερβίς του, τα οποία δεν ελέγχονταν εύκολα και περνούσε δυνατές επιθέσεις. Στο 3ο σετ ο Σγουρόπουλος ισοφάρισε 9-9 με δύο πόντους στα σερβίς του, ώσπου ο Πουκάρ πέρασε γρήγορα δύο πολύ καλά forehand στα δικά του σερβίς. Στο 0-3 του 4ο σετ ο Κώστας Βατσακλής πήρε τάιμ άουτ χωρίς ωστόσο ν’ αλλάξει η κατάσταση. Στο 5ο σετ ο πρωταθλητής Ευρώπης του απλού νέων έχασε μεγάλη ευκαιρία να μείνει στη διεκδίκηση της νίκης και της πρωτιάς στο γκρουπ. Προηγήθηκε 9-4 και δέχτηκε ανατροπή με 7 πόντους στη σειρά! Η εξέλιξη 12-10, 1-11, 9-11, 5-11 και 9-11.

Την ίδια ώρα ο Μάρκο Γέφτοβιτς προκαλούσε μεγαλύτερη …ζημιά στην ελληνική πλευρά. Ο Σέρβος, που είχε αρχίσει με την έκπληξη κόντρα στον Πουκάρ, συνέτριψε με 4-0 σετ τον αδιάφορο βαθμολογικά Σλοβάκο Σάμουελ Νοβότα (11-8 11-7, 18-16, 11-7) και άφησε εκτός συνέχειας τον Σγουρόπουλο. Στην κορυφή του 1ου γκρουπ προέκυψε τριπλή ισοβαθμία στους 5 βαθμούς με τον Έλληνα αθλητή, τον Γέφτοβιτς και τον Πουκάρ. Στα μεταξύ τους παιχνίδια είχαν από μία νίκη και μέτρησαν τα σετ. Εκεί ωφελήθηκε κυρίως ο Πουκάρ, που με συντελεστή +2 (νίκη με 4-1 και ήττα με 4-3) ήρθε 1ος και πέρασε απευθείας στο κυρίως ταμπλό. Ο Γέφτοβιτς είχε ισορροπία με 7 σετ υπέρ και 7 κατά και πήρε τη 2ηθέση, που τον κρατά στη διεκδίκηση της πρόκρισης, ενώ ο Σγουρόπουλος έμεινε 3ος με αρνητικό συντελεστή (-2 με νίκη 4-3 και ήττα 4-1) και αποκλείστηκε.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 1ΟΥ ΓΚΡΟΥΠ

ΑΘΛΗΤΗΣ                  ΒΑΘΜΟΙ

1. Πουκάρ               5 (7-5)

———————————-

2. Γέφτοβιτς             5 (7-7)

———————————-

3. Σγουρόπουλος      5 (5-7)

4. Νοβότα                3

Για τον Καλλίνικο Κρεάνγκα απέμενε σήμερα ένα ματς διαδικαστικού χαρακτήρα. Ήταν με αντίπαλο τον Φινλανδό Άλεξ Νάουμι, ο οποίος επίσης είχε δύο ήττες την Τρίτη για το 14ο γκρουπ. Τριάντα χρόνια πλέον σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ο θρύλος της επιτραπέζιας αντισφαίρισης ήθελε να τελειώσει θετικά την αγωνιστική του παρουσία στο Αλικάντε και το κατάφερε. Έπιασε καλή απόδοση και επιβλήθηκε με 4-0 κατακτώντας την 3η θέση στο γκρουπ (11-6, 11-4, 11-6, 11-8). Στο καθοριστικό ματς για την πρωτιά και την απευθείας πρόκριση ο Πορτογάλος Ντιόγκο Καρβάλιο λύγισε στο φινάλε με 4-3 τον Ούγγρο επικεφαλής Μπένκε Μαγιόρος (11-4, 10-12, 11-7, 4-11, 11-9, 3-11, 15-13).

Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 14ΟΥ ΓΚΡΟΥΠ

ΑΘΛΗΤΗΣ                  ΒΑΘΜΟΙ

1. Καρβάλιο             6

——————————

2. Μαγιόρος             5

——————————

3. Κρεάνγκα             4

4. Νάουμι                3

Στο απλό γυναικών η Τόλιου επιβεβαίωσε τη θαυμάσια αγωνιστική της κατάσταση από την περσινή σεζόν. Αρχικά προκάλεσε αίσθηση με την εξαιρετική εμφάνισή της και τη νίκη το μεσημέρι κόντρα στο 1ο φαβορί του 15ου γκρουπ, την πολιτογραφημένη Ισπανίδα Ζανγκ Σουάν (νούμερο 52 στην τρέχουσα ευρωπαϊκή κατάταξη). Την έφερε από την αρχή σε πολύ δύσκολη θέση με το αμυντικό στυλ παιχνιδιού της κι έφτασε στη σπουδαία επικράτηση με 4-2 σετ! Με αυτό το αποτέλεσμα η Τόλιου (Νο 66) κατέκτησε τη 2η θέση σε τριπλή ισοβαθμία και διατηρήθηκε στο κυνήγι της πρόκρισης στο ταμπλό. Αιφνιδίασε την αντίπαλό της (που σημειωτέον είχε επιβληθεί με 4-0 στα χτεσινά της παιχνίδια), προηγήθηκε ανέλπιστα με 3-0 σετ κι αν συνέχιζε το ίδιο αποτελεσματικά θα κατακτούσε εκείνη την πρωτιά στο γκρουπ και την απευθείας πρόκριση στον 1ο γύρο του αγωνίσματος! Το 4ο σετ μάλιστα το έχασε στην παράταση! Η αριστερόχειρας Ζανγκ μείωσε τελικά με δύο οριακά σετ κι έτσι η ήττα δεν της στοίχισε. Τα σετ 11-2, 11-5, 11-8, 10-12, 9-11 και 11-5.

Δημιουργήθηκε ισοβαθμία στους 5 βαθμούς με την κινεζικής καταγωγής αθλήτρια και τη Λευκορωσίδα Μαρχαρίτα Μπαλτουσίτε κι αφού μέτρησαν τα σκορ στα μεταξύ τους ματς η Τόλιου κατετάγη 2η πίσω από τη Ζανγκ (συντελεστής 0, ήττα 4-2 και νίκη 4-2). Στο άλλο ματς του γκρουπ η Μπαλτουσίτε νίκησε τη Σλοβένα Άνα Τοφάντ με 4-1 σετ (11-7, 9-11, 11-9, 11-7, 11-6).

Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 15ΟΥ ΓΚΡΟΥΠ

ΑΘΛΗΤΡΙΑ     ΒΑΘΜΟΙ

1. Ζανγκ                 5 (6-4)

2. Τόλιου                 5 (6-6)

3. Μπαλτουσίτε         5 (4-6)

4. Τοφάντ                3

Ακολούθησε η κλήρωση για τις 2ες των γκρουπ, από την οποία θα έβγαιναν 7 lucky losers για την πρόκριση και οι υπόλοιπες 12 αθλήτριες θα έπαιζαν μεταξύ τους ένα νοκ άουτ προκριματικό ματς για τις εναπομείνασες 6 θέσεις του γύρου των «64». Η Τόλιου δεν ήταν στις τυχερές δεύτερες, πήγε στο ταμπλό της 2ης προκριματικής φάσης και κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει τη Ναταλία Μπαγιόρ από την Πολωνία (νούμερο 79 στο ευρωπαϊκό ranking list).

Απέναντι σε αθλήτρια, που δεν επιχειρούσε διαδοχικές επιθέσεις και είχε ένα κοντρόλ παιχνίδι, δεν ήταν σταθερή στην αρχή κι έχασε εύκολα το 1ο σετ. Στη συνέχεια όμως έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο και κυρίως ήταν πολύ δυνατή ψυχολογικά. Κάμφθηκε στην παράταση του 2ου σετ και δεν το έβαλε κάτω. Κρατούσε πολύ την μπάλα στο τραπέζι και με υπομονή περίμενε ή το λάθος της Μπαγιόρ ή την ευκαιρία για επίθεση. Χαρακτηριστικά είναι και τα εξής σημεία: Στο 4ο σετ ήταν 3-7 πίσω, ισοφάρισε άμεσα σε 7-7 και με πολύ δύσκολες μπαλιές έφτασε στην ισοφάριση των σετ. Στο 5ο σετ έχανε πάλι 2-5, ισοφάρισε 6-6 και τελικά επικράτησε με οριακή διαφορά παίζοντας εκπληκτικά τους πόντους στις κρισιμότερες στιγμές. Στο 6ο σετ δέχτηκε εκείνη ανατροπή. Το 6-4 υπέρ της έγινε 6-8 σε βάρος της. Ο Κώστας Βατσακλής πήρε τάιμ άουτ, όμως η αγωνία συνεχίστηκε με 7ο σετ. Η πρωταθλήτρια μας βρέθηκε πίσω με 5-2, όμως πάλι αντέδρασε με ολύμπια ψυχραιμία. Ισοφάρισε 6-6 πέρασε μεγαλύτερη πίεση στην αντίπαλό της και με πολύ καλές επιλογές έφτασε στη μεγάλη νίκη και την πρόκριση (3-11, 10-12, 11-7, 11-9, 12-10, 8-11, 11-8).

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΠΛΟΥ

Τα αγωνίσματα του διπλού άρχισαν σήμερα από τα νοκ άουτ προκριματικά (preliminary rounds). Στο διπλό ανδρών ο Σγουρόπουλος και ο παρτενέρ του Λούμπομιρ Πίστεϊ πέρασαν επιβλητικά στον 1ο γύρο. Συνεργάστηκαν πολύ καλά, παρότι παίζουν πρώτη φορά μαζί και στον καθοριστικό 2ο προκριματικό γύρο δεν άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης στους Ισπανούς Κάρλος Φράνκο/Μιγκέλ Βίλχεζ. Κυριάρχησαν με 3-0 σετ και πέρασαν στο κυρίως ταμπλό (αντιπάλους θα μάθουν πιο αργά το βράδυ). Η εξέλιξη 11-6, 11-5 και 11-1.

Ο Γκιώνης και ο πολιτογραφημένος Σλοβάκος Βανγκ Γιανγκ απέφυγαν την προκριματική διαδικασία ως νούμερο 12 των φαβορί και αγωνίζονται απευθείας αύριο στο κυρίως ταμπλό των «32».

Στο διπλό γυναικών η Τόλιου και η Εκατερίνα Γίμπρικ από τη Μολδαβία δεν κατάφεραν να προβάλλουν αντίσταση στις Λίζα Λουνγκ/Μάργκο Ντεγκράφ από το Βέλγιο. Τις συνάντησαν στον καθοριστικό για την πρόκριση 2ο προκριματικό γύρο, δεν «τράβηξαν» στην πρώτη τους συνεργασία κι έχασαν εύκολα με 3-0 σετ (1-11, 6-11, 6-11).

Στο διπλό μικτό είχε αποτέλεσμα κατά το ήμισυ η ελληνική προσπάθεια για πρόκριση στο κυρίως ταμπλό. Ο Παναγιώτης Γκιώνης και η Κατερίνα Τόλιου είχαν εύκολο, όπως αποδείχτηκε, έργο. Με σταθερή απόδοση επιβλήθηκαν στον 2οπροκριματικό γύρο των Κριστιάν Στανογκιόβκι/Αμελία Ούτσε από την Π.Γ.Δ.Μ. με 3-0 σετ και πέρασαν στους «32» του αγωνίσματος. Μόνο στο 3ο σετ χαλάρωσαν κάπως και βρέθηκαν πίσω με 1-6, αλλά ισοφάρισαν γρήγορα σε 7-7 και στο τέλος διαμόρφωσαν το 3-0. Τα σετ 11-4, 11-6 και 11-9. Η κλήρωση στον γύρο των «32» τους έφερε αντιμέτωπους με τους Ρώσους Αλέξαντερ Σιμπάεφ/Πολίνα Μικαϊλοβα. Ο αγώνας γίνεται πιο αργά απόψε (γύρω στις 21:30).

Ο Γιάννης Σγουρόπουλος και η συμπαίκτριά του Σάρα Ντε Νούτε από το Λουξεμβούργο γνώρισαν τον αποκλεισμό. Έχοντας περάσει bye κι αυτοί τον 1ο προκριματικό γύρο είχαν πολύ δύσκολη αποστολή απέναντι στους Σουηδούς Τρουλς Μέρεγκαρντ/Κριστίνα Σέλμπεργκ με δεδομένο μάλιστα ότι αγωνίζονταν πρώτη φορά μαζί. Δεν μπόρεσαν να προηγηθούν στο ισορροπημένο 1ο σετ, αργότερα διεκδίκησαν γερά και το 3ο, όμως στο τέλος λύγισαν με 3-0 κι έμειναν έξω από το κυρίως ταμπλό. Η εξέλιξη 8-11, 4-11 και 10-12.

* Από τα κύρια θέματα στις ιστοσελίδες της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας επιτραπέζιας αντισφαίρισης έγιναν χτες οι επιτυχίες του Γιάννη Σγουρόπουλου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. «Η φάση των προκριματικών ομίλων μάς έχει δώσει ήδη μερικά πολύ καλά παιχνίδια και κάποιες εκπλήξεις. Ήδη στο 1ο γκρουπ ο πρωταθλητής Ευρώπης Νέων Γιάννης Σγουρόπουλος, έχει αποδείξει ότι είναι αρκετά ώριμος για να αντιμετωπίσει μεγαλύτερες προκλήσεις και βρίσκεται στην πρώτη θέση του ομίλου του με δυο νίκες επί των Γέφτοβιτς και Νόβοτα. «Είναι πάντα δύσκολο το πρώτο παιχνίδι σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα. Ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για μένα αυτή την φορά, καθώς δεν είχα αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν τον Νοβότα. Προσπάθησα να τον κρατήσω κοντά στο τραπέζι και ευτυχώς βρήκα καλό ρυθμό από την αρχή», είπε ο Έλληνας πρωταθλητής στις δηλώσεις αμέσως μετά την πρώτη του νίκη», ανέφεραν μεταξύ άλλων τα ρεπορτάζ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ