Χάντμπολ : Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε

Χάντμπολ : Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε

Η ομοσπονδία άλλα άκουσε και… άλλα μεταφέρει. Στο μεταξύ (και) το Χάντμπολ παραμένει στο «γύψο».

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι τηλεδιασκέψεις της Handball Premier και της Α1 Γυναικών, προκειμένου να συζητηθεί και ει δυνατόν να αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι στο άθλημα, αν και πότε θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα, υπό ποιες προϋποθέσεις και με ποιες εγγυήσεις. Κανείς ωστόσο από τους μετέχοντες στη συζήτηση δεν βγήκε σοφότερος, δεν έλαβε ουσιαστικές απαντήσεις και ουδείς γνωρίζει μετά από αυτή την τηλε…συνάντηση τι πρόκειται να συμβεί τη Δευτέρα οπότε η ΟΧΕ έχει ανακοινώσει ότι θα λάβει τις οριστικές της αποφάσεις.

Το 10.gr έχει το ρεπορτάζ και καταγράφει τα δεδομένα της τηλεδιάσκεψης.

Πρώτα από όλα η αίσθηση που άφησε η σημερινή τηλεδιάσκεψη της ΟΧΕ, είναι ότι πραγματοποιήθηκε για το θεαθήναι και δεν συνοδεύτηκε από κάποιου είδους σοβαρότητα. Ένα ακόμα θέατρο του παραλόγου δηλαδή και ως προς τη διαδικασία, αλλά και ως προς τη βάση και το τι ακούστηκε στις συζητήσεις.

Φρόντισε για αυτό ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωνσταντίνος Γκαντής, ο οποίος επέλεξε να εμφανιστεί στην τηλεδιάσκεψη, οδηγώντας μέσα από το αυτοκίνητό του! Μια τέτοια εμφάνιση σε μια συνάντηση που αφορά το μέλλον του αθλήματος από τον άνθρωπο που θεσμικά φαίνεται ότι κρατάει τις τύχες του στα χέρια, προκαλεί αλγεινή εντύπωση και σίγουρα δεν αποπνέει το δέοντα σεβασμό.

Στην επίσημη ενημέρωσή της η ομοσπονδία ανέφερε ότι η: «Η συντριπτική πλειοψηφία των σωματείων τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των πρωταθλημάτων, ως η μοναδική λύση για την επιβίωση τόσο των συλλόγων». Εδώ να μας… συγχωρείτε αλλά το ρεπορτάζ άλλα αναφέρει. Αυτή η νότα… θριαμβολογίας που επιχειρεί να προσδώσει η ΟΧΕ στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, δεν έχει και πολύ σχέση με την πραγματικότητα.

Μια πραγματικότητα που με βάσει τα όσα ειπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη έχει ως εξής. Η συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων ΘΑ ήθελε να παίξει, αν υπήρχαν εγγυήσεις για την ομαλή διεξαγωγή και την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων σε Άνδρες και Γυναίκες, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα οικονομικά βάρη που απορρέουν από μια τέτοια απόφαση και αφορούν μεταξύ άλλων την κάλυψη των εξόδων για τα απαραίτητα τεστ. Ουσιαστικά δεν έχει γίνει καμία προεργασία, δεν υπάρχουν έσοδα, δεν υπάρχει η απαραίτητη «υποδομή» για την επιστροφή αυτή. Η Ομοσπονδία απλά λέει «μπείτε και παίξτε για το καλό του χάντμπολ». Δίχως να προσφέρει ή έστω να προτείνει λύσεις στα αντικειμενικά προβλήματα. Αυτό είναι και το δικαιολογημένο παράπονο που εξέφρασαν οι ομάδες. Και προς την Ομοσπονδία και προς την Πολιτεία. Η παγιωμένη κατάσταση του τελευταίου τριμήνου.

Η θέση του Ολυμπιακού

Ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού Τίμης Πουρνάρας θεωρούν δώρο- άδορων την επιστροφή στις προπονήσεις, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από επίσημη ενημέρωση για την ημερομηνία έναρξης του πρωταθλήματος και εγγυήσεις για την ομαλή διεξαγωγή και ολοκλήρωσή του. Αν παραδείγματος χάριν ο σύλλογος προχωρήσει στην ολοκλήρωση τριών ξένων αθλητών, με τους οποίους βρίσκεται σε επικοινωνία, πότε να τους ενημερώσει ότι ξεκινάει το πρωτάθλημα; Να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των μεταγραφών, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να τους αποζημιώσει, να έρθουν εδώ και σε ένα μήνα να τους διώξει επειδή δεν θα παίζεται το πρωτάθλημα, ή θα έχει διακοπεί αν έχει ξεκινήσει;

Η ΑΕΚ που λέει άλλα στο βόλεϊ και άλλα στο Χάντμπολ και η νέα κωλοτούμπα του ΠΑΟΚ

Από κει και πέρα, ανεπιφύλακτα δήλωσαν ότι θέλουν να παίξουν η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ. Και εδώ είναι να απορεί κανείς με τις τακτικές και τους λόγους που καθορίζουν τη στάση που κρατούν συνολικά ως σύλλογοι οι δυο δικέφαλοι. Η μεν ΑΕΚ που σαν σύλλογος άλλα έλεγε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη της ΕΟΠΕ, δηλώνοντας ότι ήταν υπέρ της διακοπής του πρωταθλήματος Βόλεϊ Γυναικών. Που πέρσι έλαβε κατά… παγκόσμια αποκλειστικότητα από την Ομοσπονδία τον τίτλο στα χαρτιά σε ισοβαθμία (!) με τον Ολυμπιακό και που φοβήθηκε να παίξει ένα ματς στην έδρα της με τους «ερυθρόλευκους», ή έστω μια τριάδα αγώνων. Και από την άλλη πλευρά ο μέχρι πριν δυο μήνες υπέρμαχος του κινήματος της παύλας… ΠΑΟΚ. Ναι ο ΠΑΟΚ που αρχές Νοεμβρίου, όταν όλες οι ομάδες σε όλα τα αθλήματα ζητούσαν να μην διακοπούν τα πρωταθλήματα ήταν ο μοναδικός σύλλογος που με επίσημη ανακοίνωση του ήθελε το λουκέτο: «Με αφορμή τον θόρυβο που δημιουργείται για την συνέχιση ή όχι των πρωταθλημάτων των ερασιτεχνικών ομαδικών αθλημάτων κατά την διάρκεια της καραντίνας μέχρι 30/11, δηλώνει την πάγια και αταλάντευτη θέση του, για διακοπή αυτών για λόγους προστασίας του κοινωνικού συνόλου». Αμφότεροι βέβαια έχουν τους λόγους αφού αναμένουν να ευνοηθούν μέσα από αυτή την αλλοιωμένη κατάσταση και να τους… αποδοθούν τα πρωταθλήματα σε Άνδρες και Γυναίκες αντίστοιχα.

Η ανεύθυνη και… ειρωνική στάση της ΟΧΕ

Ποια ήταν τώρα η στάση της ΟΧΕ, πέρα από την εμφάνιση του μέσα από το αυτοκίνητο ο Κωνσταντίνος Γκαντής δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στις ομάδες. Σε κάθε καίριο ερώτημα σε κάθε αναφορά για την… ταμπακιέρα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας απαντούσε με… ρητορικές ερωτήσεις που δεν επιδέχονταν ουσιαστικό και σοβαρό αντίλογο. Απαντήσεις του στυλ «Ε και τι κάνουμε να σταματήσουμε το Χάντμπολ;», την ώρα που οι σύλλογοι ματώνουν οικονομικά, είναι ενδεικτικές της προχειρότητας και του τρόπου που αντιμετωπίζεται η κατάσταση. Όταν αυτοί που αποφασίζουν δείχνουν ότι δεν λαμβάνουν υπόψιν τους την υγεία και την σωματική ακεραιότητα των αθλητών. Και το δείχνουν αυτό, όταν κόντρα σε κάθε λογική, σκοπεύουν μετά από 3 μήνες απουσίας από τις προπονήσεις και με μόλις 3-4 εβδομάδες προετοιμασίας να τους υποβάλουν σε διαδικασία αγώνων ανά τρεις ημέρες και μάλιστα χωρίς να τους έχουν επιτρέψει νωρίτερα να παίξουν φιλικά. Φιλικά σε αυτή τη χώρα στο Χάντμπολ Ανδρών, παίζει μόνο η ΑΕΚ (με την Εθνική ομάδα) η οποία είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχει σταματήσει να προπονείται εν μέσω της καραντίνας, ενώ αγωνίζεται απρόσκοπτα και στην Ευρώπη. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η ειρωνική στάση του Προέδρου της Επιτροπής Πρωταθλήματος, Τάσου Χειβιδόπουλου, στον εκπρόσωπο του Ολυμπιακού στον οποίο είπε ότι: «Καλά το έχεις μάθει ποιηματάκι και το λες».

Ποιον εξυπηρετούν;

Όπως αναφέραμε, κανείς δεν έγινε σοφότερος αφού καμία απάντηση ουσιαστική δεν δόθηκε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ίσα ίσα που προκύπτουν και περισσότερα ερωτήματα, όπως το ποιον πραγματικά εξυπηρετεί μια επανέναρξη υπό αυτές τις συνθήκες όταν η πλειοψηφία των ομάδων δεν θέλει να παίξει και αδυνατεί να αναλάβει το κόστος;

Πως γίνεται η ίδια Ομοσπονδία ή οποία πέρσι δέχθηκε να απονείμει τίτλο στα χαρτιά σε ισοβαθμία, να εμφανίζεται φέτος διατεθειμένη να εξυπηρετήσει και πάλι τα χατίρια της ομάδας που πέρσι της χάρισε τον τίτλο;

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ