Formula 1 : Όχι απλώς ένα τιμόνι

Formula 1 : Όχι απλώς ένα τιμόνι

Το τιμόνι ενός μονοθέσιου της Formula 1 δεν βοηθάει μόνο στο στρίψιμο των τροχών. Τα σύγχρονα τιμόνια έχουν κουμπιά και διακόπτες που ρυθμίζουν σχεδόν τα πάντα.

Η τεχνολογία εξελίσσεται με τρομερά γρήγορους ρυθμούς και ο κόσμος της Formula 1 όχι απλώς προσαρμόζεται αλλά καινοτομεί συνεχώς προσθέτοντας μοναδικά τεχνολογικά επιτεύγματα στα μονοθέσια.

Ένα από αυτά είναι το τιμόνι του μονοθέσιου. Οι εποχές που το τιμόνι μιας φόρμουλας απλώς έστριβε, ανήκουν στο μακρινό παρελθόν. Τη σημερινή εποχή κάθε τιμόνι έχει κουμπιά και διακόπτες που…μόνο να σε μπερδέψουν μπορούν. Ένα καθημερινό άνθρωπο δηλαδή, όχι τους υπεραθλητές της F1.

Στο επίσημο σάιτ της, η Μερσέντες, παρουσιάζει κάποιες από τις λειτουργίες του τιμονιού των μονοθέσιων της. Συνολικά έχει 16 κουμπιά, 6 περιστροφικούς διακόπτες, άλλους τρεις διακόπτες και…εκατοντάδες ρυθμίσεις!

Από αλλαγές ταχυτήτων μέχρι το νερό που πίνουν οι πιλότοι κατά τη διάρκεια του αγώνα, τα τιμόνια της F1 μπορούν να παρομοιαστούν με έναν εγκέφαλο που δίνει σήμα για όλες τις λειτουργίες του μονοθέσιου.

Ο νους ενός «κανονικού» ανθρώπου θα ήταν δύσκολο να χειριστεί ένα τέτοιο τιμόνι σε καθημερινούς ρυθμούς, πόσο μάλλον σε ταχύτητες 200+ χιλιομέτρων.

Σε ένα γύρο στην πίστα του Silverstone στην Αγγλία, ένας οδηγός πραγματοποιεί 40 αλλαγές ταχυτήτων, δύο αλλαγές στην ισορροπία της πέδησης, δύο αλλαγές στην οθόνη που παρέχει πληροφορίες στον «πιλότο» και τρεις τροποποιήσεις στο διαφορικό. Όλα αυτά μαζί με το στρίψιμο του αυτοκινήτου βέβαια.

Δείτε τις εικόνες και…θαυμάστε άλλη μία πτυχή των οδηγών της F1

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ