Σοτομαγιόρ: «Η υγεία σημαντικότερη, συνεχίστε να ονειρεύεστε»

Σοτομαγιόρ: «Η υγεία σημαντικότερη, συνεχίστε να ονειρεύεστε»

Ο 52χρονος πλέον Κουβανός πρώην αθλητής του άλματος εις ύψος και κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ τόνισε ότι δεν πρέπει οι αθλητές να σταματήσουν να ονειρεύονται.

Ο Χαβιέ Σοτομαγιόρ, είναι μία από τις εμβληματικότερες φυσιογνωμίες του παγκόσμιου αθλητισμού και ειδικότερα των Ολυμπιακών Αγώνων. Η πανδημία του κορονοϊού, υποχρέωσε τους διοργανωτές, να αναβάλουν την κορυφαία αθλητική γιορτή για το καλοκαίρι του 2021, όμως -σύμφωνα με τον διάσημο Κουβανό- δεν θα πρέπει να χαθούν τα όνειρα των αθλητών.

Με ένα χρυσό (Βαρκελώνη 1992) κι ένα αργυρό (Σίδνεϊ 2000) Ολυμπιακό μετάλλιο, αλλά κι έξι χρυσά μετάλλια από παγκόσμια πρωταθλήματα, ο 52χρονος πατέρας πέντε παιδιών, Σοτομαγιόρ, είναι προπονητής και γραμματέας της κουβανικής ομοσπονδίας.

Ο Σοτομαγιόρ, παραχώρησε συνέντευξη στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων από τον κήπο του στην Αβάνα και ερωτηθείς για το πως περνά την καραντίνα, απάντησε: «Η αγαπημένη μου δραστηριότητα είναι ο αθλητισμός, γιατί «εκμεταλλεύομαι» έναν από τους γιους μου που κάνει αθλητισμό, και για να τον κρατήσω σε καλή φυσική κατάσταση, του δίνω μερικές ασκήσεις, τις οποίες κάνω κι εγώ για να έχει παρέα»

Αναφερόμενος στα διδάγματα που μας αφήνει η πανδημία, ο Σοτομαγιόρ, δίνει την δική του οπτική: «Ένωσε περισσότερους ανθρώπους, περισσότερες χώρες. Συνειδητοποιήσαμε την σημασία της υγείας. Πιστεύω, ότι όσοι από εμάς είχαμε την ευκαιρία να μοιραστούμε περισσότερο χρόνο με την οικογένεια μας, είδαμε μια θετική πτυχή. Στην πράξη, είναι ένα βήμα προς τα πίσω για αθλητές, προπονητές και όλους εκείνους που εργάζονται στον αθλητισμό. Αυτά είναι πράγματα που σταδιακά θα πάρουμε πίσω. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η υγεία».

Στην συνέχεια, ο Σοτομαγιόρ, αναφέρθηκε και σε πιο πρακτικά ζητήματα, που άπτονται αμιγώς του αθλητισμού: «Είναι πολύ σημαντικό για τους αθλητές -εγώ βέβαια έχω αποχωρήσει, αλλά το λέω για τους ενεργούς αθλητές- να έχουν υπέροχα αποτελέσματα, αλλά η υγεία είναι ακόμη πιο σημαντική από αυτό. Χωρίς υγεία, δεν μπορεί κανείς να έχει όλα αυτά τα όνειρα που οι αθλητές προσπαθούν να επιτύχουν. Επιπλέον εφέτος, ήταν η χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων. Αλλά αυτά δεν είναι χαμένα όνειρα, αφού μπορούν να τα φθάσουν την επόμενη χρονιά».

Στην πλούσια και γεμάτη διακρίσεις καριέρα του, ο Σοτομαγιόρ, κατέρριψε πολλά ρεκόρ. Και θεωρεί πως η πανδημία του κορονοϊού, θα επηρεάσει αυτόν τον τομέα του αθλητισμού: «Ναι, δεν θα είναι απλό. Αυτοί είναι πολύ δύσκολοι μήνες, αλλά όλο αυτό, δεν μπορεί να διαγράψει οποιοδήποτε όνειρο έχετε. Είναι χειρότερο να υπάρχει μία πολύ σοβαρή βλάβη που δεν επιτρέπει την σωματική άσκηση στο σπίτι, ενώ η πανδημία θα τελειώσει. Στην καριέρα μου, συνέβη αρκετές φορές να μην μπορώ να γυμνασθώ για πέντε, έξι, επτά ή και οκτώ μήνες και χωρίς να κάνω άλμα. Και μετά, το 1997 κέρδισα το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ήμουν μια χρονιά χωρίς αγώνες (σ.σ. μετά από θετικό έλεγχο ντόπινγκ σε κοκαΐνη) και μετά κατέκτησα το μετάλλιο στο Σίδνεϊ».

Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις του, ο Σοτομαγιόρ, δίνει μία ξεχωριστή συμβουλή στους αθλητές: «Το χειρότερο είναι να μην κάνουμε τίποτα. Εφ΄ όσον μένουν στο σπίτι και ασκούνται με οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, αυτό θα είναι πάντα ευεργετικό για το σώμα και στο τέλος, θα ανταμειφθούν. Ας συνεχίσουν να σκέπτονται τα όνειρα και τους στόχους τους, έτσι ώστε να μην τα χάσουν».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ