Συγκλονίζει Ουκρανός τενίστας: «Γύρισα για να πολεμήσω, μας βομβαρδίζουν – Βοήθεια!» (pics+vids)

Συγκλονίζει Ουκρανός τενίστας: «Γύρισα για να πολεμήσω, μας βομβαρδίζουν – Βοήθεια!» (pics+vids)

Η συγκλονιστική ιστορία του Σεργκέι Στακόφσκι, που γύρισε στο Κίεβο για να πολεμήσει – Περιγράφει με τρεμάμενη φωνή όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία – Το αντίο στην οικογένειά του και ο διάλογος με τον 3χρονο γιο του που ραγίζει καρδιές - «Πού πας μπαμπά...»

Πόλεμος, θάνατος, ξεριζωμός. Η φρίκη του πολέμου επέτρεψε στην Ευρώπη, με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να έχει προκαλέσει σοκ και αποτροπιασμό σε όλο τον πλανήτη. Ο κόσμος παρακολουθεί οργισμένος όσα εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες στο Χάρκοβο, την Μαριούπολη, το Κίεβο και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, με πολλούς Ουκρανούς να επιστρέφουν στην πατρίδα τους, για να υπερασπιστούν τα… χώματά τους.

Ενας από αυτούς είναι ο Σεργκέι Στακόφσκι. Πρόκειται για τον κορυφαίο τενίστα στην ιστορία της Ουκρανίας, αλλά και έναν από τους καλύτερους τενίστες στον κόσμο την προηγούμενη δεκαετία. Ο Σεργκέι υπήρξε Νο.31, με συνεχόμενη παρουσία στα Grand Slams, αλλά και στις κορυφαίες διοργανώσεις της ATP. Στην καριέρα του έπαιξε σε 1304 παιχνίδια, έχοντας απολογισμό 720/584. Το 2013 μάλιστα είχε κερδίσει τον Ρότζερ Φέντερερ στο Γουίμπλεντον, με τον Ουκρανό να είναι ένας από τους ελάχιστους που έχουν νικήσει τον Ελβετό στο γρασίδι. Αγωνίστηκε στο κορυφαίο επίπεδο σχεδόν για 20 χρόνια, κατακτώντας 4 τίτλους ATP και 7 σε επίπεδο ITF.

Τον περασμένο Ιανουάριο έπαιξε στα προκριματικά του Αυστραλιανού Οπεν και μετά την ήττα στον πρώτο γύρο από τον Τζέφρι Γουλφ (2-0) έβαλε τέλος στην σπουδαία του καριέρα και μετακόμισε στην Ουγγαρία, μαζί με την οικογένειά του. Τη σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά.

Η ρωσική εισβολή και η τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες, όμως, τον έκαναν να αφήσει την οικογένειά του και να ταξιδέψει οδικώς μέχρι το Κίεβο, για να πολεμήσει στο πλευρό των συμπατριωτών του και να υπερασπιστεί την πατρίδα του.

Όπως μπορεί. Με κάθε τρόπο. Προσφέροντας σε όσους έχουν την ανάγκη του. Βοηθώντας τραυματίες. Βοηθώντας γυναίκες, παιδιά. «Αν χρειαστεί θα πάρω ακόμα και όπλο», λέει εμφανώς συγκινημένος, τονίζοντας ότι δεν έχει στρατιωτική εμπειρία, αλλά είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι χρειαστεί για να βοηθήσει τη χώρα του. «Γιατί αλλιώς δεν θα έχω πατρίδα», ανέφερε.

«Θα προσπαθήσω να βοηθήσω όπως μπορώ. Να βοηθήσω τις οικογένειες που βρίσκονται εδώ και παλεύουν για να επιβιώσουν. Δεν είμαι στρατιώτης. Ξέρω να χρησιμοποιώ όπλο, αλλά ποτέ δεν έχω πυροβολήσει άνθρωπο. Δεν θέλω να εμπλακώ σε μάχες, αλλά αν είναι απαραίτητο θα το κάνω. Δεν φοβάμαι. Ηρθα για να υπερασπιστώ την πατρίδα μου. Αν χρειαστεί θα πάρω ακόμα και το όπλο και θα βγω έξω να πολεμήσω», ανέφερε με τρεμάμενη φωνή, μιλώντας για την απόφασή του να γυρίσει στο Κίεβο και να πολεμήσει απέναντι στους Ρώσους. Τα λόγια του συγκλονίζουν και περιγράφουν τραγικές εικόνες, που δεν θα ήθελε κανείς μας να ζήσει. Περιστατικά που όλοι ευχόμαστε να μην είχαν συμβεί ποτέ. Εικόνες… Αποκάλυψης.

«Δεν ήταν εύκολη απόφαση να αφήσω την οικογένειά μου», λέει με τη φωνή του να λυγίζει αναλογιζόμενος ότι άφησε πίσω του τους αγαπημένους του ανθρώπους: «Εχω τρία παιδιά και μια σύζυγο, τους οποίους αγαπώ. Πιστέψτε με ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση, την οποία όμως έπρεπε να πάρω. Ημουν στην Ουκρανία δύο μέρες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Δεν πίστευα ότι θα υπάρξει ρωσική εισβολή. Κανείς μας δεν το πίστευε. Θεωρούσαμε παράλογο να υπάρξει εισβολή και μια χώρα της Ευρώπης να επιτεθεί σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης. Είναι τρελό να συμβαίνει στον 21ο αιώνα».

Ο 36χρονος μόλις είδε στην τηλεόραση την πατρίδα του να βομβαρδίζεται δεν το σκέφτηκε. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, για τον ίδιο δεν υπήρχαν άλλες επιλογές. Μόνο μία. Αυτή της επιστροφής. «Για μένα δεν υπήρχαν επιλογές. Πρέπει να βοηθήσω τη χώρα μου να επιβιώσει. Να επιζήσει από αυτή την καταστροφή. Αλλιώς δεν θα έχω πατρίδα».

Μάλιστα, μιλώντας για την απόφασή του να φύγει από την Ουγγαρία για να επιστρέψει στην Ουκρανία, αποκάλυψε τη συνομιλία που είχε με ένα από τα παιδιά του. Τον μικρότερό του γιο. Μόλις 3 ετών, που είδε τον πατέρα του να μαζεύει τα πράγματά του και να φεύγει από το σπίτι.

«Λίγο πριν φύγω από το σπίτι ο μικρότερος γιος μου, που είναι 3 ετών, με ρώτησε που πας; Του είπα ότι θα γυρίσω σύντομα. Ημουν στην πόρτα. Ηταν σκληρό. Επώδυνο. Δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς. Δεν ξέρω εάν θα με συγχωρέσει ποτέ η γυναίκα μου για την απόφαση που πήρα. Ελπίζω κάποια στιγμή να γυρίσω και να τους αγκαλιάσω ξανά», ανέφερε με τα λόγια του να ραγίζουν καρδιές.

Ο Σεργκέι από χθες βρίσκεται στο Κίεβο. Σε μια από τις περιοχές που βομβαρδίζεται από τους Ρώσους, με τις εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ να προκαλούν οργή. Κτίρια να καταρρέουν σε λίγα δευτερόλεπτα. Βλήματα καρφωμένα σε δρόμους. Νεκροί να κείτονται στην άσφαλτο. Καμένα αμάξια. Καμένα τεθωρακισμένα. Οδοφράγματα. Εικόνες – σοκ, με τον Στακόφσκι να περιγράφει όσα ζει τις τελευταίες ώρες στην ουκρανική πρωτεύουσα. «Το Κίεβο πολιορκείται. Δεχόμαστε επίθεση από τρεις πλευρές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι βομβαρδισμοί από αέρος. Δεν έχουμε καλή αεράμυνα. Οι Ρώσοι χτυπούν με πυραύλους τις πόλεις μας. Στο έδαφος δεν φαίνονται διατεθειμένοι να παλέψουν σώμα με σώμα μαζί μας. Προτιμούν τα χτυπήματα από μακριά. Δεν είναι η πατρίδα τους και δεν θέλουν να πεθάνουν σε μια άλλη χώρα. Εμας, όμως, εδώ είναι η πατρίδα μας. Δεν μας φοβίζει τίποτα. Θα πεθάνουμε για την Ουκρανία. Θα πεθάνουμε για την πατρίδα μας», ανέφερε.

Η μάχη ανάμεσα στους Ουκρανούς και τους Ρώσους είναι άνιση. Οι ρωσικές δυνάμεις είναι υπερπολλαπλάσιες από τις ουκρανικές, αλλά αυτό δεν πτοεί τον Σεργκέι και τους συμπατριώτες του, που είναι αποφασισμένοι να μείνουν στο Κίεβο και να παλέψουν μέχρι τέλους. «Πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν το πιστεύω μόνο εγώ. Ολοι όσοι είμαστε εδώ το πιστεύουμε. Βλέπω την ενέργεια που βγάζουν όσοι έχουν μείνει πίσω και πολεμούν για την πατρίδα μας. Για την Ουκρανία. Για τα σπίτια τους. Ολοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να αμυνθούν. Με οδοφράγματα, με αναχώματα. Με τα χέρια τους. Με ό,τι διαθέτουν. Είναι τρομερό. Αλλά είμαστε εδώ και θα παλέψουμε».

Ο Ουκρανός τενίστας μάλιστα προχώρησε σε πολύ σοβαρές καταγγελίες, κατηγορώντας τους Ρώσους για εγκλήματα πολέμου, αφού όπως τόνισε χαρακτηριστικά βομβαρδίζουν ανεξέλεγκτα, στοχεύοντας σε πολυκατοικίες που ζουν άμαχοι. «Οι Ρώσοι σκοτώνουν άμαχους. Βομβαρδίζουν ανελέητα. Χωρίς συγκεκριμένους στόχους. Ρίχνουν σε σπίτια, πολυκατοικίες. Στο Χάρκοβο μέσα σε λίγα λεπτά βομβάρδισαν 7-8 πολυκατοικίες. Είναι τρελό αυτό που συμβαίνει. Πρέπει να σταματήσει άμεσα όλο αυτό», κατέληξε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ