Παγκόσμιο φαινόμενο: Το 11χρονο θαύμα της φύσης που τρελαίνει τον πλανήτη (vids)

Παγκόσμιο φαινόμενο: Το 11χρονο θαύμα της φύσης που τρελαίνει τον πλανήτη (vids)

Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο αμφιδέξιος, Τέο Νταβίντοφ, που παίζει μόνο με forehand και αλλάζει χέρι κατά τη διάρκεια των πόντων με… κινηματογραφική ταχύτητα. Η κινέζικη φιλοσοφία, το Γιν-Γιανγκ, η έμπνευση του πατέρα του και η αποθέωση από τον Πάτρικ Μουράτογλου.

Το forehand και το backhand είναι τα δύο βασικά χτυπήματα του τένις. Κάποιοι τενίστες έχουν καλύτερο forehand κάποιοι άλλοι καλύτερο backhand. Κάποιοι κάνουν backhand με το ένα χέρι, όπως είναι ο Στέφανος Τσιτσιπάς και κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν και τα δύο, όπως είναι ο Ράφαελ Ναδάλ. Πως θα σας φαινόταν ένας τενίστας να έχει μόνο forehand;

Να χτυπάει forehand τόσο με το δεξί χέρι όσο και με το αριστερό, ανάλογα με την πλευρά που του έρχεται το μπαλάκι; Να αλλάζει χέρι κατά τη διάρκεια των πόντων και να χτυπάει πάντα με forehand, ό,τι και εάν κάνει ο αντίπαλός του; Σας ακούγεται σαν μια… μηχανή του τένις; Είναι απλά ο Τέοντορ Νταβίντοφ. Το 11χρονο θαύμα της φύσης, που τρελαίνει τον πλανήτη και έχει κερδίσει με το σπαθί του μια θέση ανάμεσα στα wonderkids του Πάτρικ Μουράτογλου. Ο αμφιδέξιος Βούλγαρος, που παίζει μόνο με το forehand. Ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Ο μοναδικός τενίστας στον κόσμο που χρησιμοποιεί με την ίδια άνεση και τα δύο χέρια. Δεν έχει backhand. Ο,τι και εάν κάνεις, θα σου γυρίσει την μπάλα με forehand.

Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο 11χρονος και η οικογένειά του ζουν μόνιμα στο Ντένβερ των ΗΠΑ, αλλά τις τελευταίες ημέρες έχουν έρθει στην Ευρώπη και ο μικρός προπονείται στην ακαδημία του Πάτρικ Μουράτογλου, που βρίσκεται στη γαλλική Ριβιέρα. Μάλιστα, ο προπονητής των Σερένα Γουίλιαμς, Σιμόνα Χάλεπ και μέντορας του Στέφανου Τσιτσιπά, τη Μεγάλη Παρασκευή ανέβασε βίντεο στα social media με τον μικρό να προπονείται υπό τις οδηγίες του. «Φαινόμενο», έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτηση του ο Ελληνογάλλος προπονητής, με τον Πάτρικ Μουράτογλου να υποκλίνεται στον νεαρό τενίστα.

Κύριος προπονητής του παιδιού – θαύματος του παγκοσμίου τένις είναι ο πατέρας του, Καλίν. Αυτός έμαθε στον Τέο να χρησιμοποιεί on court και τα δύο του χέρια με την ίδια άνεση, παρότι ο μικρός είναι δεξιόχειρας, όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξη του ο Καλίν.

«Κανονικά είναι δεξιόχειρας. Όταν ήταν όμως 8 χρονών αποφάσισα να του μάθω να παίζει και με το αριστερό. Ηθελα να αρχίσει να χρησιμοποιεί το αριστερό μέρος του σώματός του. Να έχει απόλυτη ισορροπία. Είμαι λάτρης της κινέζικης ιατρικής και δίνω μεγάλη σημασία στο Γιν-Γιανγκ. Θεωρώ ότι η ισορροπία ανάμεσα στη δεξιά πλευρά και την αριστερή είναι πολύ σημαντική. Γι’ αυτό και ήθελα ο Τέο να χρησιμοποιεί και τα δύο του χέρια, γεγονός που θα τον βοηθούσε να “δουλεύει” και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου του».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οσοι είναι δεξιόχειρες δουλεύουν περισσότερο το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου τους, το οποίο συνδέεται με τη λογική, ενώ όσοι είναι αριστερόχειρες χρησιμοποιούν πιο πολύ το δεξί ημισφαίριο, το οποίο συνδέεται με την καλλιτεχνική πλευρά. Ο Καλίν ήθελε ο γιος του να δουλεύει εξίσου το ίδιο και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου του, προκειμένου να έχει την απόλυτη ισορροπία. Γι’ αυτό και του έμαθε να είναι αμφιδέξιος και να χρησιμοποιεί το ίδιο καλά και τα δύο χέρια.

Στόχος του Καλίν είναι ο Τέο να ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξε ο κορυφαίος Βούλγαρος τενίστας, Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ και να ασχοληθεί επαγγελματικά με το άθλημα. Ο 11χρονος προπονείται 30-40 ώρες κάθε εβδομάδα, με τον μικρό να ακολουθεί προγράμματα κορυφαίων αθλητών. Εκτός από το τένις, για να… ακονίσει το μυαλό του και να βελτιώσει τις αθλητικές του ικανότητες, ασχολείται επίσης και με άλλα σπορ, όπως είναι το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το σκι, το πινγκ πονγκ, η ιππασία, ενώ τον ελεύθερό του χρόνο παίζει και πιάνο, καλλιεργώντας την καλλιτεχνική του πλευρά.

Το ερώτημα που γεννάται βλέποντας κανείς τον Τέο είναι εάν ο μικρός θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει την τακτική των δύο forehands σε επαγγελματικό επίπεδο. Ο πατέρας του είναι σίγουρος για την επιτυχία της τακτικής του. «Πολλοί προπονητές θεωρούν ότι ο Τέο δεν θα έχει την απαραίτητη ταχύτητα για να αλλάζει χέρι κατά τη διάρκεια των πόντων. Ο καθένας μπορεί να έχει τη γνώμη του. Εγώ, όμως, θεωρώ ότι μπορεί να τα καταφέρει. Εάν κάποιος τον παρακολουθήσει θα δει ότι αλλάζει χέρι πολύ πιο γρήγορα από ότι θα έκανε forehand – backhand», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Καλίν, ενώ για το εάν τα δύο χτυπήματα είναι το ίδιο δυνατά, είχε απαντήσει: «Το αριστερό forehand μοιάζει με 12άχρονου παιδιού, αλλά το δεξί forehand είναι παγκόσμιας κλάσης».


Εάν θα καταφέρει να κάνει την καριέρα που θέλει ο Τέο και ο ονειρεύεται ο πατέρας του και προπονητής του, Καλίν, θα φανεί τα επόμενα χρόνια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο μικρός είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Ένα θαύμα της φύσης, που απόλυτα δικαιολογημένα έχει τραβήξει πάνω του όλα τα βλέμματα. Μεταξύ άλλων και του Πάτρικ Μουράτογλου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ