Σάκκαρη – Τσιτσιπάς: Τα φαινόμενα απατούν… (vids)

Σάκκαρη – Τσιτσιπάς: Τα φαινόμενα απατούν… (vids)

Οι υψηλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη δεν εγγυώνται νίκες – Το φετινό US Open αποδεικνύει περίτρανα γιατί πλέον οι βαθμολογίες των ATP και WTA είναι απλά… για να υπάρχουν.

Το φετινό US Open ξεκίνησε με υψηλούς στόχους και μεγάλες προσδοκίες για τον Στέφανο Τσιτσιπά και την Μαρία Σάκκαρη, αλλά εξελίχθηκε σε τραγωδία για τους δύο συμπατριώτες μας, με τον 24χρονο να χάνει στον πρώτο γύρο από τον Ντανιέλ Ελάι Γκαλάν με 3-1 και την 27χρονη στον δεύτερο γύρο από την Σιγιού Γουάνγκ με 2-1. Μια ήττα μάλιστα η οποία ήρθε με ανατροπή, με την Κινέζα να γυρίζει το ματς και να πετάει εκτός συνέχειας την Σάκκαρη.

Ηττες από χαμηλότερου επιπέδου αντιπάλους, με τις δηλώσεις που έκαναν ο Στέφανος και η Μαρία μετά τους αποκλεισμούς τους να είναι ενδεικτικές της διαφοράς ποιότητας που έχουν – υπό κανονικές συνθήκες – από τον Γκαλάν και την Γουάνγκ αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης: Πανικός στο Λίβερπουλ – Νιούκαστλ: Μπουκάλια στον αέρα και… γαλλικά από τον Νούνιες (vids)

«Ήταν μια από τις λίγες στιγμές στην καριέρα μου που ένιωσα χαμένος. Με “σκότωνε” στο κορτ, δεν ήμουν παρών στο κορτ, δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ. Ήταν από εκείνες τις μέρες που δεν έχεις όρεξη να παίξεις, να αγωνιστείς. Ένιωθα τελείως off. Αυτός έπαιξε σαν παίκτης παγκοσμίου κλάσης κι εγώ έπαιξα σχεδόν σαν ερασιτέχνης. Είμαι καλύτερος από αυτό, είμαι πολύ καλύτερος παίκτης και πολύ καλύτερος αθλητής», ανέφερε ο Τσιτσιπάς.

Η Μαρία Σάκκαρη από την πλευρά της μετά την ήττα από την Γουάνγκ, τόνισε: «Είναι μεγάλη απογοήτευση. Είμαι πολύ στεναχωρημένη, ήθελα πολύ να συνεχίσω σε αυτό το τουρνουά, ήξερα ότι όσο κερδίζω θα βρίσκω τη φόρμα μου, θα αισθάνομαι καλύτερα, θα βρω τα χτυπήματά μου ακόμα περισσότερο, αλλά εντάξει έτσι είναι το τένις φαντάζομαι».

Δηλώσεις που δείχνουν την απογοήτευση που νιώθουν ο Στέφανος και η Μαρία, που πήγαν στη Νέα Υόρκη έχοντας στόχο ακόμα και την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου, αλλά τελικά έφυγαν με κατεβασμένα τα κεφάλια, με τις εμφανίσεις τους να είναι μέτριες (σ.σ Σάκκαρη στον πρώτο γύρο απέναντι στην Τατιάνα Μαρία) έως απογοητευτικές.

«Στόχος να κατακτήσω το US Open», είχε δηλώσει η Μαρία λίγες ώρες πριν την έναρξη της φετινής διοργάνωσης. Δηλώσεις που όπως αποδείχθηκε ήταν ουτοπικές. Λόγια τα οποία περισσότερο ήταν δείγμα της θέλησής και των ονείρων της, παρά αντιπροσωπευτικές της κατάστασης και των δυνατοτήτων της Ελληνίδας τενίστριας, τουλάχιστον μιλώντας για τη δεδομένη χρονική στιγμή. Δεν αμφιβάλει κανείς ότι η Σάκκαρη είναι τενίστρια κορυφαίου επιπέδου, αλλά φέτος δεν είναι στην κατάσταση που θα ήθελε η ίδια, ο προπονητής της, αλλά και οι θαυμαστές της. Εχει πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, έχει χάσει τον ρυθμό της και δέχεται ήττες από τενίστριες, που θα κέρδιζε σχετικά εύκολα πέρσι.

Η Ελληνίδα τενίστρια έχει δώσει 47 παιχνίδια και έχει ρεκόρ 29/18, ενώ στα τελευταία 10 ματς έχει 4-6. Από τον περασμένο Μάρτιο και το Indian Wells, όπου έφτασε στον τελικό και ηττήθηκε από την Ιγκα Σβίατεκ, μέχρι τώρα η πορεία της συμπατριώτισσάς μας δεν είναι σε καμία περίπτωση αντιπροσωπευτική της ποιότητάς της.

Πολλές χαμηλές «πτήσεις» από την Μαρία και πρόωροι αποκλεισμοί σε αρκετά τουρνουά, που την έχουν βάλει σε περιπέτειες ακόμα και για τη συμμετοχή στα WTA Finals. Αυτή τη στιγμή η Μαρία Σάκκαρη είναι στην 7η θέση της σχετικής λίστας με 2358 βαθμούς και από την πορεία που θα έχουν αθλήτριες που βρίσκονται από κάτω της θα εξαρτηθεί το ποιες θα την περάσουν και πόσο έδαφος θα χάσει, μετά τον αποκλεισμό από την Σιγιού Γουάνγκ στον δεύτερο γύρο του US Open.

Η Μαρία ξέρει και η ίδια ότι στο μεγαλύτερο μέρος της φετινής σεζόν δεν είναι καλή. Δεν είναι αυτή που πρέπει. Αυτή που μπορεί. Δεν παίζει βάσει των δυνατοτήτων της και το γνωρίζει. Το παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς, όταν μετά τον αποκλεισμό από την Κινέζα έκανε λόγο για μια περίεργη χρονιά. «Προσωπικά για μένα είναι μια πάρα πολύ περίεργη χρονιά και από εδώ και πέρα θα πορευτώ από εδώ και πέρα στο να πάρω τις σωστές αποφάσεις για το τέλος της σεζόν», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ελληνίδα τενίστρια. Τη δεδομένη στιγμή η συμπατριώτισσά μας δεν παίζει σαν Νο.3 της παγκόσμιας κατάταξης.

Δεν παίζει σαν top-5 παίκτρια. Το ξέρει και την πεισμώνει, γιατί όνειρό της είναι να βρεθεί κάποια στιγμή στο Νο.1. Γι’ αυτό έχει παλέψει και γι’ αυτό θα παλέψει τα επόμενα χρόνια. Είναι μόλις 27 χρονών άλλωστε. Τα rankings της WTA άλλωστε είναι… εικονικά. Είναι απλά για να είναι, πλέον. Δεν υπάρχουν οι «άχαστες». Το Νο.1 μπορεί να χάσει από οποιαδήποτε τενίστρια εκτός top-20, top-30 ακόμα και top-40, αφού οι διαφορές έχουν μικρύνει.

Είδαμε τη συνέβη στη Σιμόνα Χάλεπ (Νο.7), η οποία αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο από την Ντάρια Σνίγκουρ. Κάτοχος Grand Slams και έχασε από την 20χρονη και χωρίς νίκη σε major level Ουκρανή. Ηττα στον πρώτο γύρο και για το Νο. 9, Ντάρια Κασάτκινα, η οποία πήγε στη Νέα Υόρκη, έχοντας κατακτήσει πριν λίγες ώρες τον τίτλο στο Γκράνμπι. Το Νο.3 είναι μεν μια επιβεβαίωση για την πορεία της Σάκκαρη τα τελευταία χρόνια, αλλά τίποτα περισσότερο. Τίποτα δεν… εγγυάται νίκες και φυσικά τίτλους. Η Μαρία άλλωστε βρέθηκε στο top-3, έχοντας κατακτήσει μόλις έναν τίτλο WTA στην καριέρα της. Στο Ραμπάτ του Μαρόκου το 2019! Πριν από τρία χρόνια και παρόλα αυτά βρίσκεται στο Νο.3 της WTA.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τη βαθμολογία των ανδρών. Η ήττα του Στέφανου από τον Κολομβιανό φυσικά ήταν σοκαριστική. Δεν λέει κανείς το αντίθετο, αλλά πλέον και στους άνδρες οι διαφορές έχουν μικρύνει. Ακόμα και όταν πρόκειται για αναμετρήσεις μεταξύ αθλητών του top-10 με αντίστοιχους του top-100. Το είδαμε στην περίπτωση του Ελληνα τενίστα, που αποκλείστηκε από τον Γκαλάν, αλλά και στην αντίστοιχη του Τέιλορ Φριτζ. Το είδαμε με τον Νικ Κύργιο, με τον Αυστραλό να… φτύνει αίμα για να κερδίσει τον Μπένζαμιν Μπόνζι. Το είδαμε με το «θρίλερ» του Γιάνικ Σίνερ και σε πολλές ακόμα αναμετρήσεις του πρώτου γύρου του US Open, όταν τενίστες του top-15 τα βρήκαν σκούρα απέναντι σε πολύ χαμηλότερου επιπέδου. Ενας πόντος μπορεί να αλλάξει το ρου της ιστορίας, με την τύχη, την ψυχραιμία και την ικανότητα να παίζουν καθοριστικό ρόλο στις κρίσιμες στιγμές.

Ο Στέφανος, ο οποίος σε αντίθεση με την Μαρία έχει πάρει πολλούς τίτλους στην καριέρα του και μάλιστα σε κορυφαίες διοργανώσεις της ATP (σ.σ ATP Finals, Masters κτλ), μπορεί τον τελευταίο 1.5 χρόνο να μην έχει δικαιώσει τις προσδοκίες που δημιουργούν οι μεγάλες ικανότητές του, αλλά κανείς και τίποτα δεν μπορεί να μηδενίσει την αξία του. Οι ήττες από τενίστες όπως ο Κολομβιανός μπορεί να προκαλούν μεγάλο πλήγμα στην ψυχολογία του και στεναχώρια στους θαυμαστές του, αλλά άπαντες γνωρίζουν ότι ο Στέφανος είναι θέμα χρόνου να επιστρέψει σε υψηλές πτήσεις και να φτάσει στην κατάκτηση νέων τίτλων.

Η πορεία του Ελληνα τενίστα στα τελευταία Grand Slams είναι πτωτική. Από το καλοκαίρι του 2021 και το Γουίμπλεντον μέχρι το φετινό US Open έχει περάσει μόνο σε ένα Grand Slam τον τέταρτο γύρο. Στο φετινό Αυστραλιανό Οπεν, όπου αποκλείστηκε στα ημιτελικά. Στο περσινό Γουίμπλεντον αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο και στο αντίστοιχο US Open στον 3ο γύρο. Στο Αυστραλιανό έφτασε στους «4», αλλά μετά αποκλείστηκε στον 4ο γύρο του Ρολάν Γκαρός, στον τρίτο γύρο του Γουίμπλεντον και πριν από λίγες ημέρες στον πρώτο γύρο του US Open. Πτωτική πορεία, η οποία αναμφίβολα θα πρέπει να αντιστραφεί.

Ο Ελληνας τενίστας έχει τις δυνατότητες για να φτάσει στο Νο.1 και το έχει αποδείξει, αλλά χρειάζεται σταθερότητα. Αυτή που ξεχωρίζει τους καλούς από τους κορυφαίους τενίστες. Αυτή που διακρίνει τους Νάδαλ, Τζόκοβιτς και Φέντερερ. Αυτή που έκανε θρύλους τον Ισπανό, τον Σέρβο και τον Ελβετό. Εάν αποκτήσει σταθερότητα και σταματήσει να χάνει την ψυχραιμία και να γίνεται… έρμαιο των άσχημων σκέψεων, είναι δεδομένο ότι θα τον δούμε να είναι και πάλι επιβλητικός στο κορτ. Στόχος του είναι το Νο.1 άλλωστε και δεν το κρύβει.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ