Το όνειρο, η δικαίωση και η… προφητεία του Τσιτσιπά

Το όνειρο, η δικαίωση και η… προφητεία του Τσιτσιπά

Σήμερα ξεκινούν τα ATP Finals. Οι τελικοί των κορυφαίων της φετινής σεζόν στο Λονδίνο, όπου θα βρίσκεται και ο Τσιτσιπάς ως ο 6ος καλύτερος τενίστας στον κόσμο. Ο,τι και αν γίνει όμως στην «O2» Arena, έχει γράψει ήδη τη δική του ιστορία στο παγκόσμιο τένις - Το όνειρό του, που έγινε πραγματικότητα και η προφητεία για τη μετά Big 3 εποχή...

Τένις στην Ελλάδα. Ακουγόταν σαν ανέκδοτο μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Ηταν ένα άθλημα, το οποίο παρακολουθούσαν λίγοι και έπαιζαν ελάχιστοι στον ελλαδικό χώρο. Πλέον, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ειδικά στις μικρές ηλικίες. Πολλά παιδιά έχουν αρχίσει να ασχολούνται με το τένις και οι απανταχού ακαδημίες αντισφαίρισης σφύζουν από ζωή.

Ο ήχος από τα μπαλάκια ακούγεται σχεδόν σε κάθε γειτονιά σε όλη την επικράτεια, με παιδιά, νέους, αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, να διασκεδάζουν παίζοντας τένις. Μεγάλο μερίδιο στην αλλαγή και στην στροφή του Ελληνα προς το τένις έχουν φυσικά οι Στέφανος Τσιτσιπάς και Μαρία Σάκκαρη. Δύο σπουδαίοι αθλητές, που διαπρέπουν στο κορυφαίο επίπεδο και κάνουν περήφανους όλους τους συμπατριώτες μας με τις επιτυχίες τους.

Μια αλλαγή, για την οποία θα νιώθει σίγουρα περήφανος και ο Στέφανος. Αυτό άλλωστε ήταν το όνειρό του. Το είχε πει ανοιχτά πριν από ένα χρόνο, όταν ακόμα η 10άδα φάνταζε ως ένα άπιαστο όνειρο. «Μου δίνει μεγάλο κίνητρο να είμαι αυτός που θα γράψει ιστορία για την Ελλάδα και να με θαυμάζουν τα παιδιά αργότερα. Μπορώ να τους εμπνεύσω και να είμαι ο ηγέτης του τένις στην Ελλάδα», είχε δηλώσει στην επίσημη ιστοσελίδα της ATP.

Και τα κατάφερε μέσα σε ελάχιστο διάστημα. Εδωσε πνοή στο τένις στην Ελλάδα, το έβαλε στα σπίτια όλης της χώρας και έκανε τα παιδιά να ασχοληθούν με τα κίτρινα μπαλάκια. Εγινε πρότυπο για τα μικρά παιδιά, τα οποία παρακολουθούν την πορεία του και εύχονται μια μέρα να γίνουν και αυτά… Στέφανος Τσιτσιπάς. Ενας τενίστας, που με τη συμμετοχή του στα ATP Finals αποδεικνύει περίτρανα ότι ανήκει στην ελίτ του παγκοσμίου τένις.

Μια τεράστια επιτυχία για τον 21χρονο, η οποία όμως δεν ήρθε… ουρανοκατέβατη. Ηρθε μέσω δουλειάς. Σκληρής δουλειάς. Μέσω στερήσεων, εκατοντάδων ωρών εξάσκησης και… τρεξίματος. Δουλειά, που τον βοήθησε να βελτιωθεί, να κερδίσει θρύλους του αθλήματος, όπως οι Ράφαελ Ναδάλ, Ρότζερ Φέντερερ και Νόβακ Τζόκοβιτς και να ανέβει στο Νο. 6 της παγκόσμιας κατάταξης. Ένα νούμερο, που μέχρι πριν από 3 χρόνια έμοιαζε… ουτοπικό. Για να καταλάβετε πόσο ραγδαία ήταν η εξέλιξη του «Στέφου», σας παρουσιάζουμε την πορεία του Ελληνα τενίστα από το 2016 μέχρι το 2019 και το νούμερο στην παγκόσμια κατάταξη που βρισκόταν κατά την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου του εκάστοτε έτους. 07/11/2016 – Νο. 205. 06/11/2017 – Νο. 87. 05/11/2018 – Νο. 15. 04/11/2019!

Μέσα σε 3 χρόνια ανέβηκε 199 θέσεις και κατάφερε να μπει στην πρώτη 10άδα της παγκόσμιας κατάταξης και το έκανε πιο γρήγορα από κάθε άλλο τενίστα την τελευταία 20ετία. Ο Στέφανος χρειάστηκε μόλις 511 μέρες από την πρώτη του νίκη για να μπει στο Top10, ενώ τις διπλάσιες χρειάστηκαν οι Τζόκοβιτς, Ναδάλ και Φέντερερ! Τρεις τενίστες, που επίσης θα λάβουν μέρος στα ATP Finals. Εκεί όπου ο «Στέφος» κληρώθηκε στον ίδιο όμιλο μαζί με τον Ισπανό, αλλά και τους Μεντβέντεφ και Ζβέρεφ.

Η συμμετοχή του Τσιτσιπά στους τελικούς των κορυφαίων της φετινής σεζόν, ωστόσο, δεν είναι η μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα του. Στην πρώτη θέση των κορυφαίων επιτευγμάτων του 21χρονου δεν βρίσκονται επίσης ούτε οι νίκες απέναντι σε Ναδάλ, Φέντερερ και Τζόκοβιτς. Ο θρίαμβος στο Αυστραλιανό Οπεν, όπου υπέταξε τον Ελβετό, ο άθλος στη Μαδρίτη, όπου κέρδισε τον Ισπανό μέσα στο σπίτι του και οι νίκες απέναντι στον Τζόκοβιτς, είναι σίγουρα σπουδαία κατορθώματα, αλλά σίγουρα δεν αποτελούν τη μεγαλύτερη κατάκτηση του Ελληνα πρωταθλητή.

Η μεγαλύτερη νίκη στην καριέρα του Τσιτσιπά είναι η αγάπη που του δείχνει ο κόσμος. Ο κόσμος που τον στηρίζει σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη, όπου αγωνίζεται και του δείχνει έμπρακτα την αγάπη του. Το είδαμε στην Κίνα, όπου έλαβε μέρος σε Πεκίνο και Σανγκαή, αλλά και πριν από λίγες ημέρες στο Masters του Παρισιού, όπου ο Στέφανος μπορεί να ηττήθηκε από τον Νόβακ Τζόκοβιτς, όμως ο πραγματικός νικητής ήταν ο 21χρονος τενίστας.

Ο κόσμος δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να τον χειροκροτεί, να τον εμψυχώνει, να του δείχνει την αγάπη του. Και όχι απέναντι σε τενίστα ίδιου επιπέδου ή κάποιον κατώτερο, αλλά απέναντι σε έναν θρύλο του παγκοσμίου τένις, όπως είναι ο Τζόκοβιτς. Κάτοχος δεκάδων τίτλων, Γκραντ Σλαμ, Masters και έναν αθλητή που έχει τεράστιες διακρίσεις στην καριέρα του. Ο Τζόκοβιτς, ο Ναδάλ και ο Φέντερερ είναι το παρελθόν και το παρόν, αλλά ο Στέφανος, ο Ζβέρεφ, ο Μεντβέντεφ, ο Μπερετίνι, ο Τιεμ και οι υπόλοιποι νεαροί τενίστες που είναι στις πρώτες 20 θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης είναι το μέλλον. «Είμαστε το μέλλον. Εμείς θα είμαστε εκείνοι που σε λίγα χρόνια θα γεμίζουν τα μεγαλύτερα στάδια. Εμάς θα θέλουν όλοι να δουν, γι’ αυτό θα πρέπει να ανταποκριθούμε σ’ αυτό», δήλωσε σήμερα ο Στέφανος.

Είναι το μέλλον και το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία, σε κάθε περίσταση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι θρύλοι του αθλήματος τον θεωρούν ως το επόμενο Νο.1, μετά την απόσυρση των Ναδάλ, Τζόκοβιτς και Φέντερερ. Η εποχή του Στέφου έρχεται…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ