Συναγερμός στη Λέσβο : Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση για τη μεταφορά προσφύγων στο Καρά Τεπέ

Συναγερμός στη Λέσβο : Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση για τη μεταφορά προσφύγων στο Καρά Τεπέ

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης την περιοχή της Μυτιλήνης όπου έχουν κατασκηνώσει οι πυρόπληκτοι της Μόριας.

Συναγερμός έχει σημάνει στη Λέσβο καθώς, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση των αρχών ασφαλείας για τη μεταφορά των προσφύγων  στον πρόχειρο καταυλισμό Καρά Τεπέ.

Μέχρις στιγμής, μόλις 1.200 πρόσφυγες έχουν εισέλθει στον καταυλισμό, από το Σαββάτο το μεσημέρι, όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία του.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης την περιοχή της Μυτιλήνης όπου έχουν κατασκηνώσει οι πυρόπληκτοι της Μόριας.

Οπως μετέδωσε το MEGA, βρίσκεται σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση  του δρόμου και μεταφορά των προσφύγων στο νέο καμπ.

Η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό θα γίνεται αφού πρώτα υποβληθούν σε rapid test για τον κοροναϊό.

Άνδρες και γυναίκες της Αστυνομίας υγειονομικά καλυμμένοι ωθούν τους διαμένοντες για ένατη μέρα στο δρόμο, προς τη νέα δομή, με τα ΜΑΤ να έπονται χωρίς να παρεμβαίνουν.

 

Στην επιχείρηση συμμετέχουν και οι 70 γυναίκες αστυνομικοί που είχαν μεταβεί χθες το πρωί στο νησί, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττική, με στρατιωτικό αεροσκάφος C130.

Από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ διευκρινίζεται ότι πρόκειται για «επιχείρηση για την προστασία της δημόσιας υγείας και με σαφές ανθρωπιστικό περιεχόμενο». Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση διεξάγεται απολύτως ομαλά και οι μετανάστες μεταφέρονται χωρίς προβλήματα στη νέα δομή του Καρά Τεπέ, αναφέρει το ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το ενδεχόμενο αστυνομικής επιχείρησης είχε αφήσει ανοιχτό ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο MEGA. Σύμφωνα με τον υπουργό, συνεχίζονται οι συζητήσεις των αρχών με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, προκειμένου οι δεύτεροι να δεχθούν να μεταφερθούν στη νέα δομή.

«Η συζήτηση συνεχίζεται, αλλά στο τέλος, είναι υποχρέωση της πολιτείας να μπουν όλοι μέσα. Αν δεν μπορέσουμε να επιταχύνουμε με τη συζήτηση, θα αναγκαστεί η ελληνική αστυνομία, να μπουν όλοι μέσα. Είναι υποχρεωμένοι όσοι έρχονται στη χώρα μας να σέβονται την ελληνική νομοθεσία. Δεν γίνεται να μπαίνουν φωτιές, να καταλαμβάνονται οι δρόμοι και να περιμένουν ότι δεν θα αντιδράσουμε» τόνισε.

Χθες έφτασαν στη Λέσβο, εβδομήντα γυναίκες αστυνομικοί, από μάχιμες υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, προκειμένου να ενισχύσουν τις προσπάθειες της ΕΛ.ΑΣ για την διαχείριση του προβλήματος με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που παραμένουν στους δρόμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή των 70 γυναικών αστυνομικών αποφασίστηκε από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ και αποστολή τους είναι κυρίως η προσέγγιση των γυναικών και παιδιών, προκειμένου να τους πείσουν να εγκατασταθούν στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

«Αστακός το Καρά Τεπέ»

Σε φρούριο μετατρέπεται στο μεταξύ, ο πρόχειρος καταυλισμός του Καρά Τεπέ.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η ΕΛ.ΑΣ, προσανατολίζεται να δημιουργήσει Αστυνομική Διεύθυνση, με έδρα τη δομή φιλοξενίας προσφύγων και ομάδα ΕΚΑΜ να περιπολεί εσωτερικά και εξωτερικά του περιφραγμένου χώρου.

Θα την επανδρώσουν 350 αστυνομικοί που θα φθάσουν τμηματικά στο νησί από άλλες αστυνομικές διευθύνσεις, ενώ θα έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα τη φύλαξη της δομής, ανεξάρτητα από την Αστυνομική Διεύθυνση του νησιού. Η αυτόνομη αστυνομική υπηρεσία θα έχει και τμήμα Ασφαλείας με 30 αστυνομικούς.

Η δημιουργία της συγκεκριμένης Αστυνομικής Διεύθυνσης όπως αναφέρουν η ιστοσελίδα thetoc.gr φαίνεται να ζητήθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που βρίσκεται στο νησί, και θα έχει μάλιστα θα έχει δικό της διοικητή, αστυνομικό διευθυντή, ο οποίος θα αποσπαστεί από την Αττική.

Εισήλθαν στον καταυλισμό  1.200  πρόσφυγες

Μέχρι την Τετάρτη είχαν εισέλθει στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, μόλις 1.200 πρόσφυγες,  από τους 13.000 που στοιβάζονταν στο ΚΥΤ της Μόριας.

Από αυτούς κατά την εξέταση στην οποία υποβλήθηκαν, προκειμένου να μπουν στη νέα δομή, 35 βρέθηκαν θετικοί στη νόσο του κορωνοϊού, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στο σύνολό τους τέθηκαν σε υγειονομική απομόνωση σε ειδικό χώρο, ο οποίος έχει δημιουργηθεί εκεί.

Η εθνική οδός Μυτιλήνης – Θερμής από το ύψος της βόρειας εισόδου της πόλης μέχρι τη νέα δομή ήταν κλειστός από χιλιάδες πυρόπληκτους φυγάδες του καταυλισμού της Μόριας οι οποίοι ζουν στο δρόμο όσο και στα γύρω κτήματα και τους αύλειους χώρους επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές.

Κλειστά θα παραμείνουν μέχρι και την Δευτέρα (21/9) και τα σχολεία στο νησί, λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊου που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες μέρες, αλλά και λόγω της επιχείρησης της αστυνομίας που λαμβάνει χώρα.

Με κοροναϊό άνδρας των ΜΑΤ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr, θετικός στον κοροναϊό διαγνώσθηκε άνδρας των ΜΑΤ από τις μονάδες που έχουν μεταβεί στη Μυτιλήνη προκειμένου να ενισχύσουν την τοπική δύναμη. Με συμπτώματα εμπύρετου νοσήματος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο όπου και βρέθηκε θετικός στη νόσο, ωστόσο δεν χρήζει νοσηλείας και μετά τον επανέλεγχό του, θα τεθεί σε περιορισμό στο χώρο διαμονής του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ