Κραυγή αγωνίας από τα νοσοκομεία : Διπλασιάστηκαν σε μια μέρα οι εισαγωγές – Διακομιδές ασθενών από την Αθήνα στην επαρχία

Κραυγή αγωνίας από τα νοσοκομεία : Διπλασιάστηκαν σε μια μέρα οι εισαγωγές – Διακομιδές ασθενών από την Αθήνα στην επαρχία

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία της Αττικής - Πάνω από το όριο συναγερμού ο δείκτης θετικότητας.

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αττικής λόγω των συνεχών εισαγωγών – είτε σε απλές κλίνες είτε σε ΜΕΘ – ασθενών με κορωνοϊό.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε έκτακτο σχέδιο για τα νοσοκομεία στην Αττική. Το Σισμανόγλειο μετατράπηκε σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας για covid περιστατικά, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προστεθούν άλλες 12 κλίνες ΜΕΘ-COVID στον Ευαγγελισμό, 10 στο Τζάνειο και 7 στο Ασκληπιείο. Ακόμα, το ΝΙΜΤΣ μαζί με το Ερρίκος Ντυνάν, θα σηκώσουν το βάρος της νοσηλείας των non covid περιστατικών.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της ασφυξίας στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, 30 ασθενείς θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο της Χαλκίδας. Μάλιστα οι 10 πρώτοι αναμένεται να μεταφερθούν σήμερα, Κυριακή, 7 Μαρτίου, από το Λαϊκό νοσοκομείο. 

Επιπλέον, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του OPEN, οι πρώτοι τέσσερις ιδιώτες γιατροί  – από τους 16 που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας- έχουν μεταβεί στην Παμμακάριστο. Συνολικά, πάντως, το υπουργείο έχει ζητήσει 50 ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στην προσπάθεια που κάνουν τα δημόσια νοσοκομεία εν μέσω του τρίτου κύματος κορονοϊού.

Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται διαπραγμάτευση ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και σε ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να έρθουν σε συμφωνία, ενώ δεν αποκλείεται και η επίταξη, αν και δεν είναι το σενάριο που θα ήθελαν οι Αρχές.

Σκηνικό πολέμου στο ΕΣΥ – Ασφυκτιούν οι ΜΕΘ

Η εφημερία του Σαββάτου (6 Μαρτίου) εξελίχθηκε σε… θρίλερ για γιατρούς και νοσηλευτές. Σημειώθηκε ρεκόρ με 276 εισαγωγές ασθενών σε μια μέρα σε όλη τη χώρα. Στον αντίποδα, την προηγούμενη μέρα, στις 5 Μαρτίου, οι εισαγωγές ήταν 138. Με απλά λόγια, οι εισαγωγές διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα 24ωρο!

Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής. Σε όποιο νοσοκομείο εφημερεύει, οι κλινικές κοροναϊού γεμίζουν μέσα σε λίγες ώρες.

Οι μόνες κενές κλίνες εντατικής στην Αττική είναι 10 στον Ευαγγελισμό, 5 στο ΚΑΤ και 4 στο Σωτηρία. Το ΝΙΜΤΣ, όπου μεταφέρθηκαν ασθενείς με άλλες παθήσεις, έχει σχεδόν γεμίσει, ενώ συνεχίζονται οι μεταφορές λοιπών ασθενών από το Σισμανόγλειο για λειτουργήσει ως Covid νοσοκομείο.

Η χθεσινή νύχτα τρόμου για τα νοσοκομεία ανάγκασε τον υπουργό Υγείας να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης του συστήματος μετά από έκτακτη σύσκεψη. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα ανοίξουν νέες κλινικές κορωνοϊού. Οι αίθουσες χειρουργείων θα μετατραπούν σε ΜΕΘ αν χρειαστεί ενώ δεκάδες απλές κλίνες θα ανοίξουν στο νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Τα στοιχεία για το Λεκανοπέδιο είναι τρομακτικά: πάνω από 1600 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλινικές κορονοϊού και 466 είναι διασωληνωμένοι, με την πληρότητα στις ΜΕΘ covid να αγγίζει πλέον το 95%.

Πρόβλεψη-σοκ για πάνω από 550 διασωληνωμένους

Και ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση, οι προβλέψεις των επιστημόνων είναι ακόμα πιο δυσοίωνες. Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για «έκρηξη» διασωληνωμένων που αναμένεται να φτάσουν τους 550 με 570 την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή νανοτεχνολογίας ΑΠΘ Στέργιο Λογοθετίδη, θα έχουμε σημαντική αύξηση των διασωληνωμένων που θα φτάσει το μέγιστο την Καθαρά Δευτέρα:

«Την Καθαρά Δευτέρα προβλέπεται να φτάσουμε στο μέγιστο των διασωληνωμένων, προβλέπεται να έχουμε 550 διασωληνωμένους. Βλέπω σημαντική αύξηση», είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Open. 

Σύμφωνα πάλι με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, οι διασωληνωμένοι μπορεί να κυμανθούν μεταξύ 580 και 620 έως τα τέλη Μαρτίου.

Πάνω από το όριο συναγερμού ο δείκτης θετικότητας

Την ίδια ώρα, ο δείκτης θετικότητας δε λέει να πέσει κάτω από το 4, που για τους επιστήμονες είναι το όριο συναγερμού.

Συγκεκριμένα, σήμερα Κυριακή, με 24.498 τεστ που έγιναν, ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται στο 4,66.

Θυμίζουμε ότι τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, είναι 1.142 εκ των οποίων τα 569 είναι στην Αττική. Ο αριθμός των νεκρών είναι 53, ενώ οι διασωληνωμένοι είναι 466.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ