«Υγρός» τάφος η Μεσόγειος: Υπερδιπλάσιοι οι θάνατοι προσφύγων φτάσουν στην Ευρώπη

«Υγρός» τάφος η Μεσόγειος: Υπερδιπλάσιοι οι θάνατοι προσφύγων φτάσουν στην Ευρώπη

Η έκθεση ρίχνει φως στη συνεχιζόμενη κατάσταση κατά μήκος ορισμένων από τις πιο επικίνδυνες θαλάσσιες οδούς μετανάστευσης παγκοσμίως.

Τουλάχιστον 1.146 άτομα πέθαναν στην θάλασσα προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη τους πρώτους έξι μήνες του 2021, σύμφωνα με νέα έκθεση που κυκλοφόρησε σήμερα από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Οι θάνατοι υπερδιπλασιάστηκαν το τρέχον έτος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020, οπότε και 513 είχαν χάσει την ζωή τους.

Η έκθεση ρίχνει φως στη συνεχιζόμενη κατάσταση κατά μήκος ορισμένων από τις πιο επικίνδυνες θαλάσσιες οδούς μετανάστευσης παγκοσμίως. Ενώ, ο αριθμός των ατόμων που προσπαθούν να διασχίσουν την Ευρώπη μέσω της Μεσογείου αυξήθηκε κατά 58% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020, οι θάνατοι υπερδιπλασιάστηκαν.

«Ο ΔΟΜ επαναλαμβάνει την έκκληση προς τα κράτη να λάβουν επείγοντα και προληπτικά μέτρα ώστε να μειωθούν οι ανθρώπινες απώλειες σε θαλάσσιες μεταναστευτικές οδούς προς την Ευρώπη και να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ Αντόνιο Βιτορίνο. «Η αύξηση των προσπαθειών αναζήτησης και διάσωσης, η καθιέρωση προβλέψιμων μηχανισμών αποβίβασης και η διασφάλιση της πρόσβασης σε ασφαλείς και νόμιμες οδούς μετανάστευσης είναι βασικά βήματα για την επίτευξη αυτού του στόχου.»

Αυξάνονται τα pushbacks

Η έκθεση, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου Missing Migrants στο Παγκόσμιο Κέντρο Ανάλυσης Δεδομένων Μετανάστευσης (GMDAC) του ΔΟΜ, δείχνει αύξηση των θανάτων σε συνδυασμό με μη επαρκείς επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης στη Μεσόγειο και στην Ατλαντική Διαδρομή προς τα Κανάρια Νησιά, σε μια περίοδο που οι αναχαιτίσεις σκαφών που μεταφέρουν μετανάστες από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής αυξάνονται.

Μέχρι στιγμής το 2021, οι περισσότεροι άνδρες, γυναίκες και παιδιά που πέθαναν προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, όπου 896 θάνατοι καταγράφηκαν από τον ΔΟΜ.

Τουλάχιστον 741 άτομα πέθαναν στην Κεντρική Μεσόγειο, ενώ 149 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Δυτική Μεσόγειο. Έξι πέθαναν στην Ανατολική Μεσόγειο προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία.

Την ίδια περίοδο, περίπου 250 άτομα πέθαναν προσπαθώντας να φτάσουν στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας μέσω της διαδρομής Δυτική Αφρική / Ατλαντικός. Ωστόσο, αυτός ο απολογισμός μπορεί να είναι χαμηλός. Εκατοντάδες περιπτώσεις αόρατων ναυαγίων έχουν αναφερθεί από ΜΚΟ σε άμεση επαφή με αυτούς που βρίσκονταν στο πλοίο ή με τις οικογένειές τους. Τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαληθευτούν, δείχνουν ότι οι θάνατοι σε θαλάσσιες διαδρομές προς την Ευρώπη είναι πολύ περισσότεροι από ό, τι δείχνουν τα διαθέσιμα δεδομένα.

Στις 24 Μαρτίου για παράδειγμα, ο Sohail Al Sagheer, ένας 22χρονος ράπερ της Αλγερίας, εξαφανίστηκε όταν αυτός και εννέα φίλοι έφυγαν από το Οράν της Αλγερίας για την Ισπανία. Η οικογένειά του πραγματοποίησε μια απεγνωσμένη αναζήτηση για το τι του συνέβη, επηρεασμένοι από φήμες ότι ήταν μεταξύ των θυμάτων ενός ναυαγίου στα ανοικτά της Αλμερίας της Ισπανίας. Η σωρός του εντοπίστηκε τελικά στις 5 Απριλίου, στα ανοικτά των ακτών του Aïn Témouchent της Αλγερίας. 

Η έκθεση καταγράφει επίσης μια αύξηση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στις θαλάσσιες επιχειρήσεις των κρατών της Βόρειας Αφρικής κατά μήκος της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου. Πάνω από 31.500 άτομα αναχαιτίστηκαν ή διασώθηκαν από τις αρχές της Βόρειας Αφρικής το πρώτο εξάμηνο του 2021, σε σύγκριση με 23.117 τους πρώτους έξι μήνες του 2020.

Τέτοιες επιχειρήσεις στα ανοικτά της Τυνησίας αυξήθηκαν κατά 90% τους πρώτους έξι μήνες του 2021 σε σύγκριση με το 2020. Επιπλέον, πάνω από 15.300 άτομα επεστράφησαν στη Λιβύη τους πρώτους έξι μήνες του 2021, αριθμός σχεδόν τρεις φορές υψηλότερος από την ίδια περίοδο το 2020 (5.476 άτομα). Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία δεδομένου ότι οι μετανάστες που επιστρέφουν στη Λιβύη βρίσκονται αντιμέτωποι με κράτηση, εκβιασμό, εξαφάνιση και βασανιστήρια.

Η έκθεση υπογραμμίζει τα συνεχιζόμενα κενά που υπάρχουν όσον αφορά τα δεδομένα σχετικά με την παράνομη θαλάσσια μετανάστευση στην Ευρώπη. Καλύτερα δεδομένα μπορούν να βοηθήσουν τα κράτη να αντιμετωπίσουν επειγόντως τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του Στόχου 8 του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση έτσι ώστε «να σώσουν ζωές και να δημιουργήσουν συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες για τον εντοπισμό αγνοούμενων μεταναστών».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ