Όμικρον – Η ΕΕ θα παραγγείλει νέα βερσιόν του εμβολίου της Pfizer

Όμικρον – Η ΕΕ θα παραγγείλει νέα βερσιόν του εμβολίου της Pfizer

Πάνω από 180 εκατομμύρια δόσεις η πρώτη παραγγελία, λέει η Κομισιόν

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να παραγγείλουν περισσότερες από 180 εκατομμύρια δόσεις του νέου εμβολίου που αναπτύσσει η Pfizer για την πρόληψη της παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και η Pfizer δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τη συμφωνία.

Η Pfizer και η γερμανική BioNTech που ανέπτυξαν το εμβόλιο mRNA άρχισαν να εργάζονται στο τροποποιημένο εμβόλιο στις 25 Νοεμβρίου και ελπίζουν πως θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο του 2022.

«Οι χώρες-μέλη συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν το δικαίωμα για μια πρώτη παραγγελία άνω των 180 εκατομμυρίων δόσεων προσαρμοσμένων εμβολίων στο τρίτο συμβόλαιό μας με τις BioNTech-Pfizer» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έπειτα από διάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν, αναφέρει το Reuters, δήλωσε αργότερα ότι οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο, εφόσον το εμβόλιο έχει εγκριθεί ως τότε.

Το τελευταίο συμβόλαιο της ΕΕ με τις Pfizer/BioNTech προβλέπει την αγορά έως και 1,8 εκατομμυρίων δόσεων, από τις οποίες οι μισές έχουν ήδη παραγγελθεί και οι υπόλοιπες μπορούν να αγοραστούν προαιρετικά.

Η Pfizer, πάντως, ανακοίνωσε ότι το θέμα των προσαρμοσμένων εμβολίων δεν έχει συζητηθεί μέχρι στιγμής στις συνομιλίες με την ΕΕ.

«Αυτή τη στιγμή, οι συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη δυνατότητα πρόσθετης προμήθειας όπως προβλέπεται από τα δικαιώματα οψιόν της συμφωνίας μας δεν εξειδικεύονται σε προσαρμοσμένο εμβόλιο» δήλωσε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

«Αν και πιστεύουμε πως μπορούμε να παραδώσουμε ένα προσαρμοσμένο εμβόλιο τον Μάρτιο του 2022, δεν γνωρίζουμε ακόμα αν αυτό θα χρειαστεί, και η διάθεσή του θα απαιτήσει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές» πρόσθεσε.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είχε προηγουμένως ανακοινώσει πως δεν υπάρχουν ακόμα σαφείς ενδείξεις για την ανάγκη νέου εμβολίου κατά της Όμικρον.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ