Reuters: Tελειώνουν οι σελίδες στο βιβλίο στρατηγικής της Κίνας κατά του κορωνοϊού

Reuters: Tελειώνουν οι σελίδες στο βιβλίο στρατηγικής της Κίνας κατά του κορωνοϊού

Με τα κρούσματα κορωνοϊού να σημειώνουν και πάλι σημαντική αύξηση, η Κίνα βρίσκεται ενώπιον ενός σημαντικού διλήμματος: να προβεί στη λήψη σκληρών μέτρων ή να προστατεύσει την οικονομία της

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Κίνα μπορεί να χρειαστεί να βρουν νέες στρατηγικές για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Το να ακολουθήσουν και πάλι τις σκληρές πολιτικές που ακολούθησαν το 2020 θα τους απομακρύνει ακόμη περισσότερο από τον επιθετικό στόχο ετήσιας ανάπτυξης που έχει τεθεί «γύρω στο 5,5%».

Με το νέo κύμα μετάδοσης του κορονοϊού, τα νέα lockdown που επιβλήθηκαν στη Σανγκάι και τη Σεντζέν έχουν κάνει τις εταιρείες να φοβούνται ότι θα βιώσουν και πάλι τις δύσκολες στιγμές των προηγούμενων lockdown.

Δρακόντεια μέτρα που επιβλήθηκαν στη Σεντζέν, μία πόλη σχεδόν 20 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία βρίσκεται δίπλα στο Χονγκ Κονγκ, ξυπνάνε τις αναμνήσεις του 2020, τότε που οι αρχές δεν επέτρεπαν στους πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους, οι μεταφορές με τα μέσα απαγορεύτηκαν, εμπορικά κέντρα και εργοστάσια έκλεισαν, ενώ, παράλληλα, οι κάτοικοι παράγγελναν το φαγητό από φυλλάδια και τους το μοίραζαν, συχνά, αξιωματούχοι.

Παρεπόμενο των σκληρών αυτών μέτρων ήταν η κινεζική κυβέρνηση να αναφέρει τριμηνιαία συρρίκνωση της τάξης του 6,8%, το πρώτο τρίμηνο του 2020, καθώς οι λιανικές πωλήσεις και οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία ενεργητικού σημείωσαν μείωση, σε ετήσια βάση, σχεδόν 20%.

Ωστόσο, η καταστολή του ρυθμού μετάδοσης επέτρεψε στις επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν την παραγωγή και να αυξήσουν το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις εξαγωγές, οι οποίες επανέφεραν άμεσα την ανάπτυξη του ΑΕΠ σε θετικό έδαφος.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ήταν εξαιρετικά υπερήφανα για αυτό το επίτευγμα και το συνέκριναν συχνά με αποτυχημένες προσπάθειες αντιμετώπισης του κορωνοϊού σε πολλές δυτικές χώρες. Το μειονέκτημα, ωστόσο, ήταν ότι η χώρα δεν ήταν σε θέση να ανοίξει ξανά τα σύνορά της, χωρίς να διακινδυνεύσει νέα έξαρση κρουσμάτων.

Σήμερα, η επανεμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, μίας εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής που έπληξε σημαντικά το Χονγκ Κονγκ, παρά τις εντολές για χρήση μάσκας και ταξιδιωτικούς περιορισμούς, υποδηλώνει ότι η στρατηγική «Covid-zero» μπορεί να μην είναι, πλέον, εφικτή.

Αναλυτές από την ANZ Bank εκτιμούν ότι μόλις μία εβδομάδα lockdown, στις περιοχές που έχουν πληχθεί σημαντικά, θα μπορούσε να εξοικονομήσει σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα από την ονομαστική παραγωγή.

Διαβάστε όλο το άρθρο στον ΟΤ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ