Τσίπρας: «Η χώρα θα έχει σύντομα προοδευτική κυβέρνηση» – «Πρωθυπουργός εργολάβος ο Μητσοτάκης»

Τσίπρας: «Η χώρα θα έχει σύντομα προοδευτική κυβέρνηση» – «Πρωθυπουργός εργολάβος ο Μητσοτάκης»

Σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Είναι πρωθυπουργός - εργολάβος»

Η χώρα σύντομα θα έχει προοδευτική κυβέρνηση ήταν το μήνυμα που έστειλε κατά την έναρξη του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας με την εισηγητική του ομιλία.

Η κοινωνική κρίση έχει την υπογραφή Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο χαρακτήρισε «πρωθυπουργό εργολάβο».

Σε μια εφ’ όλης της ύλης επίθεση για την ακρίβεια, την πανδημία και τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «αυτή η Ελλάδα που μόλις βγήκε από τη χρεοκοπία ανταμώνει με την κοινωνική κρίση έχει την υπογραφή Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι ένας άνθρωπος, ένας πολιτικός που ασπάζεται πολιτικές που προκαλούν καταστροφή, που επιτάχυναν τις κρίσεις. Είναι ο πρωθυπουργός – εργολάβος που γνωρίζε για ποιους ήρθε να κυβερνήσει».

«Ούτε η πανδημία άλλαξε την πολιτική του. Μετέτρεψε την πανδημία σε ευκαιρία για να περάσει αντιλαϊκά νομοσχέδια και να δώσει χρήματα σε απευθείας αναθέσεις και να δώσει γη και ύδωρ σε ιδιωτικούς ομίλους στην υγεία» είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι η ακρίβεια δεν είναι γέννημα του πολέμου αλλά ήρθε πριν από αυτόν και έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμετωπη με την κοινωνική οργή και χαρακτήρισε ιστορικό ατύχημα ότι σ’ αυτή τη συγκυρία η χώρα έχει κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη.

Ριζοσπαστικός ρεαλισμός

«Η ώρα της αλλαγής έχει φτάσει. Από κάθε γωνιά της πατρίδας μας ξεπηδάει η ανάγκη για την πολιτική αλλαγή» τόνισε και διαμήνυσε ότι «είμαστε έτοιμοι πιο ώριμοι, πιο έμπειροι πιο αποφασισμένοι. Θέλουμε, ξέρουμε πως και μπορούμε».

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις προτάσεις και το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ριζοσπαστικό ρεαλισμό» κάνοντας ουσιαστικά σύγκριση με το κυβερνητικό πρόγραμμα του 2015 και προχώρησε και σε αυτοκριτική.

Αυτοκριτική και περηφάνεια για την διακυβέρνηση του 2015

«Κάποια από τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε υπό το διαρκή εκβιασμό της τρόικας έθιξαν κοινωνικές ομάδες και στεκόμαστε με ενσυναίσθηση και όχι έπαρση σε όσους αναγκαστήκαμε να αδικήσουμε» είπε ο κ. Τσίπρας λέγοντας ωστόσο ότι «η προτεραιότητα ήταν να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και το κεφάλι του ελληνικου λαού από το νερό».

«Είμαστε περήφανοι για τον τρόπο που διαχειριστήκαμε την εξουσία» τόνισε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε εκτεταμένα και αναλυτικά στα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μάλιστα έκανε ξεχωριστή αναφορά χαρακτηρίζοντας «ιστορική» όπως είπε τη Συμφωνία των Πρεσπών και μίλησε για δικαίωση σήμερα. Μάλιστα αναφέρθηκε στο Ζόραν Ζάεφ και το Νίκο Κοτζιά που κάθονταν προσκεκλημένοι στις πρώτες θέσεις του συνεδρίου και τους ευχαρίστησε «που κάναμε το πατριωτικό μας καθήκον».

Κυρίως όμως συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας είμαστε περήφανοι για τον Αύγουστο του 2018 όταν βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και δώσαμε την ελευθερία στη χώρα και τη δυνατότητα να σχεδιάζει το μέλλον.

Στο χρονοντούλαπο

Η πολιτική αλλαγή θα είναι βαθιά και τολμηρή και θα αγκαλιάσει όλες τις πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Εμείς πρέπει να έρθουμε για να αλλάξουμε εκ βάθρων και όχι για να διαχειριστούμε την κατάσταση που αφήνει η πολιτική Μητσοτάκη, υπογράμμισε ο αρχηγός τςη αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για κατάργηση νόμων της κυβέρνησης που θωρακίζει όπως είπε την εκμετάλλευση των πολλών από τους λίγους. «Έχουμε σχέδιο να στείλουμε το χρονοντούλαπο το νόμο Χατζηδάκη, το νόμο για την ιδιωτική ασφάλιση, τον πτωχευτικό νόμο, το νόμο της κας Κεραμέως…» είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι η δύσκολη δουλειά είναι να φτιάξουμε αυτό που οραματιζόμαστε για μια δίκαιη κοινωνία.

Πέντε βασικές δεσμεύσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους συνέδρους να δεσμευτούμε για πέντε βασικές αλλαγές – τομές που θα εφαρμοστούν στις πρώτες μέρες της «προοδευτικής διακυβέρνησης».

Η πρώτη δέσμευση είναι η προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ακρίβεια, είπε ο κ. Τσίπρας και μίλησε για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, την αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, για την αποσύνδεση της τιμής της ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου καθώς και πλαφόν στην τιμή της χονδρικής. Στόχος όπως είπε η μείωση κατά 50% των αυξήσεων που έχουν δει στους λογαριασμούς οι καταναλωτές. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για επανασχεδιασμό της απολιγνιτοποίησης. Επίσης δεσμεύτηκε για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα βασικά αγαθά καθώς και τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Απατώντας στα «λεφτόδεντρα» ο κ. Τσίπρας μίλησε για κλεφτόδεντρα και τόνισε: «Δεσμευόμαστε να φορολογήσουμε τα υπερκέρδη στην ενέργεια και να τα αποδώσουμε στους καταναλωτές».

Η δεύτερη δέσμη των δεσμεύσεων του κ. Τσίπρα αφορούσε την «ανάκτηση της εργασίας» κάνοντας αναφορά σε ένα πλέγμα ρυθμίσεων πέραν της αύξησης του κατώτατου μισθού ενώ μίλησε για εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών.

Η τρίτη δέσμευση για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αγροτών ο κ. Τσίπρας μίλησε για διαγραφή μέρους του χρέους τους. «Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης αν επιθυμούμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρεοκοπημένες όπως προέβλεπε το σχέδιο Πισσαρίδη ή αν θέλουμε να σωθούν» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Τσίπρας μίλησε για επανασχεδιασμό των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τέταρτη δέσμη προτάσεων του κ. Τσίπρα αφορά την στήριξη του κοινωνικού κράτους και μίλησε για ένα νέο ΕΣΥ με πολλαπλασιασμό των πρωτοβάθμιων δομών υγείας, με μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και αναμόρφωση του μισθολογίου με μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2000 ευρώ καθώς και ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα ΒΑΕ. Για τους συνταξιούχους ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η 13η σύνταξη που τη στερήθηκαν το 2020-2022 θα επιστρέψει θεσπίζοντάς την ξανά.

Για τη νέα γενιά η πέμπτη δέσμη προτάσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αφορά στην αποκατάσταση στην γνώση και τη δημόσια παιδεία και έκανε λόγο για προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών ενώ μίλησε για θέσπιση ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για προσλήψεις καθηγητών στα πανεπιστήμια. Επίσης ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα των νέων ζευγαριών για τη στήριξη με στέγη και έκανε λόγο για τράπεζα στέγης.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε όλες τις «προοδευτικές δυνάμεις» να δείξουν τα προγραμματικά τους χαρτιά και τόνισε ότι αυτές τις δεσμεύσεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις εφαρμόσει άμεσα τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής του.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας μίλησε για μακροπρόθεσμες αλλαγές σε ότι αφορά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας μίλησε για αποκέντρωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ενεργειακές κοινότητες αλλά και στους δήμους κλπ.

Κάλεσμα συμπόρευσης και συνεργασίας στις προοδευτικές δυνάμεις

Οι δεσμεύσεις αυτές συνεπάγονται και συγκρούσεις με συμφέροντα και κανείς δεν μπορεί να τα πετύχει χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας ανέφερε ο κ. Τσίπρας και απηύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης στους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους επιστήμονες και τους νέους και μίλησε για μια συμμαχία ανάπτυξης και προόδου κόντρα στο καθεστώς Μητσοτάκη.

Παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα στις οργανώσεις και τα κόμματα του δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου. «Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και απλώνουμε το χέρι μας σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και να ξεπεράσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος και να συμφωνήσουμε σε ένα πρόγραμμα και να σχηματίσουμε την επόμενη μέρα των εκλογών της απλής αναλογικής να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Αυτό είναι το χρέος μας» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Τους καλώ ευθέως όλους να ανοίξουν τα χαρτιά τους στην κοινωνία, στους πολίτες, για το πως θα απαλλαγεί η κοινωνία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θέλουμε να είμαστε και θα είμαστε και με διαφορά η πρώτη δύναμη στη κάλπη της απλής αναλογικής. θέλουμε να είμαστε και θα είμαστε κορμός και θεμέλιο μιας κυβέρνησης που θέλει να υπηρετήσει τον ελληνικό λαό. θέλουμε και είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με βάση ένα κοινό πρόγραμμα δημοκρατίας και προόδου» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινωνία και η ιστορία δεν θυμούνται τους απόντες, δικαιώνουν όσους δεν διστάσαν να μπουν στον αγώνα, συμπλήρωσε.

Αλλαγές στο κόμμα

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους συνέδρους να εγκρίνουν τις αλλαγές στο κόμμα με την απευθείας εκλογή από τα μέλη του προέδρου και της κεντρικής επιτροπής. Μάλιστα ο Αλεξης Τσίπρας κάλεσε στην ένταξη στο ΣΥΡΙΖΑ των ψηφοφόρων του κόμματος.

«Να εμπιστευτούμε χωρίς αστερίσκους και σύνδρομα ιδιοκτησίας της αλήθειας, τα μέλη του κόμματος, όλα τα μέλη του κόμματος. Μόνο με αποφάσεις και δράση μελών ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνεται πιο έτοιμος να φέρει σε πέρας δύσκολα καθήκοντα» είπε ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να γίνει το πιο δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα στην Ευρώπη.

Στην κατεύθυνση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε στην διοργάνωση καμπάνιας μελών και ζήτησε τη στήριξη των προτάσεων για εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής απευθείας από τη βάση του κόμματος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ