Σφίγγει ο ρωσικός κλοιός στο Ντονμπάς – Αντίστροφη μέτρηση για το εμπάργκο της ΕΕ στο πετρέλαιο της Ρωσίας

Σφίγγει ο ρωσικός κλοιός στο Ντονμπάς – Αντίστροφη μέτρηση για το εμπάργκο της ΕΕ στο πετρέλαιο της Ρωσίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν βασικό θέμα διαβούλευσης χθες στο Νταβός της Ελβετίας.

Τρεις μήνες πολέμου στην Ουκρανία συμπληρώνονται σήμερα, χωρίς να διαφαίνεται κάποιο σημάδι για κατάπαυση του πυρός, καθώς η Ρωσία ενισχύει τις επιθέσεις της στις ανατολικές περιοχές του Ντονμπάς, ενώ το Κίεβο διαμηνύει ότι δεν εννοεί να κάνει την παραμικρή εδαφική παραχώρηση προκειμένου να επισπεύσει την ειρήνευση.

Ο ρωσικός κλοιός σφίγγει γύρω από το Σεβεροντονέτσκ της επαρχίας Λουγκάνσκ, με τους εισβολείς να έχουν καταλάβει αρκετές μικρές πόλεις και χωριά τα τελευταία εικοσιτετράωρα, όπως αναγνώρισε ο κυβερνήτης της περιοχής, Σεργκέι Χαϊντάι.

Η Μόσχα συνεχίζει να ενισχύει τη δύναμη πυρός της στο Ντονμπάς. Εκεί βρίσκονται, σύμφωνα με τον Χαϊντάι, μονάδες που αποσύρθηκαν από την περιοχή του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), δυνάμεις που πήραν μέρος στην πολιορκία της Μαριούπολης (νοτιοανατολικά), οι παραστρατιωτικές μονάδες των φιλορώσων αυτονομιστών των περιφερειών Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ, τσετσενικά στρατεύματα και μονάδες που ήρθαν να ενισχύσουν τις ανεπτυγμένες από τη Σιβηρία και από τη ρωσική Άπω Ανατολή.

Καταιγισμό πυρών δέχεται η ουκρανική άμυνα και στη στρατηγικής σημασίας πόλη Κραματόρσκ στο Ντονέτσκ. Ο Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή ότι ο ουκρανικός στρατός χάνει 50 έως 100 άνδρες κάθε μέρα στις δύο επαρχίες του Ντονμπάς.

Την ίδια ώρα αντίστροφα φαίνεται πως μετρά πλέον ο χρόνος προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας, για την οποία πλήγμα αποτέλεσε η πρώτη δημόσια καταγγελία του πολέμου από εν ενεργεία διπλωμάτη. Πρόκειται για τον Μπόρις Μποντάρεφ, μέλος της ρωσικής αποστολής στο γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο οποίος, με επιστολή του, δήλωσε ότι αισθάνεται «ντροπή» για τον «επιθετικό πόλεμο» στην Ουκρανία.

Ζελένσκι: Μόνο με τον Πούτιν θα συζητήσω για τον τερματισμό του πολέμου

Το Ουκρανικό ήταν βασικό θέμα διαβούλευσης χθες στο Νταβός της Ελβετίας, όπου διεξάγεται η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση των διεθνών πολιτικών και οικονομικών ελίτ, χωρίς παρουσία, αυτή τη χρονιά, εκπροσώπων της Ρωσίας. Τιμώμενο πρόσωπο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έστειλε το μήνυμά του μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Ζελένσκι, ξεκαθάρισε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο μοναδικός ρώσος αξιωματούχος με τον οποίο είναι πρόθυμος να συναντηθεί και με ένα μόνο θέμα στην ατζέντα: τον τερματισμό του πολέμου.

Ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε πως ο σχεδιασμός συνομιλιών με τη Μόσχα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος, επικαλούμενος τα εγκλήματα που φέρεται να διέπραξε ο ρωσικός στρατός στη διάρκεια αυτού του πολέμου.

Ζήτησε οι κυρώσεις στη Ρωσία να είναι οι μέγιστες δυνατές και υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε απόπειρα ανάκτησης δια της βίας της χερσονήσου της Κριμαίας, που η Ρωσία προσάρτησε το 2014, θα προκαλούσε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα.

Λίγες ώρες νωρίτερα γινόταν γνωστό ότι η Μόσχα έχει παραλάβει και μελετά το σχέδιο για την ειρήνευση, που έχει καταθέσει στον ΟΗΕ ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Η ιταλική πρόταση προβλέπει μία συμφωνία τεσσάρων σταδίων, που ξεκινά από την άμεση κατάπαυση του πυρός, ένα καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας με παροχή ισχυρών εγγυήσεων ασφαλείας και ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αναγνωρίζει την αυτονομία του Ντονμπάς και της Κριμαίας, χωρίς όμως αλλαγή συνόρων.

Αντίστροφη μέτρηση για το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας
Στο μεταξύ, αντίστροφα φαίνεται πως μετρά πλέον ο χρόνος προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει σε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία «εντός ημερών», προεξόφλησε χθες Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, πρόσθεσε ωστόσο πως για να μειωθούν τα έσοδα της Μόσχας πιθανόν θα χρειαστεί η επιβολή ορίου στις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

«Θα καταλήξουμε σε συμφωνία εντός ημερών», διαβεβαίωσε ο κ. Χάμπεκ, κατά τη διάρκεια εκπομπής του γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ZDF, ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ όσον αφορά την επιβολή εμπάργκο σε αντίποινα για την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι το μέτρο δεν θα εξασθενίσει αυτόματα το Κρεμλίνο.

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το δικό τους εμπάργκο στο ρωσικό αργό επέτρεψε στη Μόσχα να αυξήσει τα έσοδά της πωλώντας μικρότερες ποσότητες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ΗΠΑ επεξεργάζονται κατά συνέπεια πρόταση για να επιβληθεί όριο τιμών στο πετρέλαιο διεθνώς, είπε ο κ. Χάμπεκ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ. Πρόκειται «προφανώς για ασυνήθιστο μέτρο, αλλά ζούμε ασυνήθιστους καιρούς», εξήγησε ο υπουργός Οικονομίας της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Το μέτρο «λειτουργεί μόνο αν το ενστερνιστούν πολλές χώρες» και αυτό ακριβώς αποδεικνύεται το πρόβλημα, πρόσθεσε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ