Φυσικό αέριο: Τα οφέλη και το ρίσκο της επιβολής πλαφόν

Φυσικό αέριο: Τα οφέλη και το ρίσκο της επιβολής πλαφόν

Σε συμφωνία, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, κατέληξαν τα κράτη μέλη της ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εργαλειοποιήσει πλήρως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, με την Δύση να προσπαθεί να βρει λύσεις περιορισμού των επιπτώσεων της πολιτικής του Ρώσου Προέδρου. Σε ότι αφορά το πετρέλαιο, οι διαπραγματεύσεις των κρατών μελών της ΕΕ κατέληξαν στην επιβολή πλαφόν στο πετρέλαιο ύψους 60 ευρώ, το οποίο ισχύει από τις 5 Δεκεμβρίου. Σήμερα (19/12), οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ κατέληξαν στην επιβολή πλαφόν και στο φυσικό αέριο, ύψους 180 ευρώ, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς φυσικού αερίου, σχεδιάστηκε για να αποτρέπει τις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών, και πρόκειται να εφαρμοστεί στις 15 Φεβρουαρίου, αφού εγκριθεί και από τους ηγέτες των κρατών μελών. Η τιμή των 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα είναι σίγουρα μικρότερη από την πρόταση που είχε κάνει η Κομισιόν τον Σεπτέμβριο. Το νέο ανώτατο όριο θα τεθεί σε ισχύ μόνο εάν η διαφορά τιμής με τις παγκόσμιες τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι μεγαλύτερη από 35 ευρώ. Οι τιμές θα πρέπει να παραμείνουν πάνω από τα δύο ανώτατα όρια για τρεις ημέρες για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός.

Η συμφωνία

Το πλαφόν ορίστηκε στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά. Η απόφαση της ΕΕ αφορά την εφαρμογή του λεγόμενου «δυναμικού πλαφόν».

Αυτό σημαίνει ότι το ανώτατο όριο τιμών θα ενεργοποιείται εάν οι τιμές στα συμβόλαια επόμενου μήνα του Ολλανδικού TTF υπερβούν τα 180 ευρώ/MWh για τρεις ημέρες, όπως προκύπτει από έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς τη συμφωνία των υπουργών της ΕΕ. Παράλληλα, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν ότι το ανώτατο όριο τιμών δεν θα εφαρμοστεί αρχικά στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ