Λούλα: Υπήρχε διευκόλυνση εκ των έσω για την εισβολή στο Προεδρικό Μέγαρο

Λούλα: Υπήρχε διευκόλυνση εκ των έσω για την εισβολή στο Προεδρικό Μέγαρο

«Πώς μπορώ να έχω κάποιον στην πόρτα του γραφείου μου, που μπορεί να με πυροβολήσει;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Λούλα, δείχνοντας δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης για στρατιωτικούς οι οποίοι ορκίζονταν να τον δολοφονήσουν.

Ο ηγέτης της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, δήλωσε ότι υποψιάζεται πως οι σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του πρώην προέδρου, Ζαΐρ Μπολσονάρο, μεταξύ του προεδρικού προσωπικού, διευκόλυναν την είσοδο των εξεγερμένων που εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο επιδιώκοντας να ανατρέψουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Μιλώντας σε μια ομάδα δημοσιογράφων στο παλάτι Planalto της Μπραζίλια – ένα από τα τρία κτίρια που ισοπέδωσε ο όχλος υπέρ του Μπολσονάρο, την περασμένη Κυριακή – ο Λούλα υποσχέθηκε να προβεί σε «ενδελεχή έλεγχο» των υπαλλήλων μετά την επίθεση, σύμφωνα με τον Guardian.

Διαβάστε επίσης: ΕΛ.ΑΣ: Συνελήφθη 40χρονος ως μέλος κυκλώματος διακίνησης μεταναστών – Εντοπίστηκε ο ξενώνας που τους έκρυβε

«Περιμένω να καταλαγιάσει η σκόνη. Θέλω να δω όλο το υλικό [ασφαλείας] που καταγράφηκε μέσα στο ανώτατο δικαστήριο, το Κογκρέσο και το προεδρικό μέγαρο Planalto», δήλωσε ο Λούλα το πρωί της Πέμπτης.

«Αλλά πολλοί άνθρωποι ήταν συνένοχοι σε αυτό… πολλοί άνθρωποι στη στρατιωτική αστυνομία ήταν συνένοχοι. Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι στις ένοπλες δυνάμεις εδώ μέσα [στο παλάτι], που ήταν συνένοχοι», πρόσθεσε ο βετεράνος πολιτικός της Αριστεράς, καθώς ένας σωματοφύλακας, που κρατούσε μια εύκαμπτη αλεξίσφαιρη οθόνη, περιφερόταν πίσω του.

«Κανείς σκληροπυρηνικός μπολσοναριστής δεν θα μείνει στο παλάτι»

«Πραγματοποιούμε έναν ενδελεχή έλεγχο [του προσωπικού μας], διότι η αλήθεια είναι ότι το [προεδρικό] παλάτι ήταν γεμάτο από μπολσονταριστές και στρατιωτικούς αξιωματούχους και θέλουμε να προσπαθήσουμε να το διορθώσουμε αυτό, ώστε να μπορέσουμε να διορίσουμε δημοσίους υπαλλήλους καριέρας – κατά προτίμηση πολιτικούς… έτσι ώστε αυτό να γίνει ένα πολιτισμένο τμήμα», προσέθεσε ο Λούλα.

Και τόνισε: «Κανείς που είναι ύποπτος ότι είναι σκληροπυρηνικός μπολσοναριστής δεν μπορεί να παραμείνει στο παλάτι!».

«Πώς μπορώ να έχω κάποιον στην πόρτα του γραφείου μου, που μπορεί να με πυροβολήσει;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Λούλα, δείχνοντας δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης – που είπε ότι είχε διαβάσει – για στρατιωτικούς οι οποίοι ορκίζονταν να τον δολοφονήσουν.

«Τους άνοιξαν την πόρτα από μέσα»

Η ευκολία, με την οποία χιλιάδες φανατικοί οπαδοί του πρώην ακροδεξιού ηγέτη της Βραζιλίας πέρασαν μέσα από τους σημαντικότερους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, έχει σοκάρει τη χώρα και τον κόσμο και έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στα μέλη της 12 ημερών κυβέρνησης του Λούλα.

«Αισθάνομαι πολύ, πολύ, πολύ θυμωμένος για ό,τι συνέβη», δήλωσε ο Λούλα στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως είναι πεπεισμένος «ότι η πόρτα του παλατιού άνοιξε για να μπορέσουν να μπουν αυτοί οι άνθρωποι», διότι δεν είδε να είχε σπάσει, όπως είπε.

Αυτό σημαίνει, σημείωσε, ότι «κάποιος διευκόλυνε την είσοδό τους εδώ».

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας πρόσθεσε, μάλιστα, πως αυτό που συνέβη ήταν «ένας συναγερμός, ένας μεγάλος συναγερμός, και πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Πρέπει να καταλάβουμε ότι κερδίσαμε τις εκλογές και νικήσαμε τον Μπολσονάρο, αλλά ο Μπολσοναρισμός είναι ακόμα εκεί έξω. Και ο φανατικός Μπολσοναρισμός είναι πολύ δύσκολος, διότι δεν σέβεται κανέναν».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ