Leopard 2: Τι είναι και γιατί τα θέλει τόσο πολύ η Ουκρανία

Leopard 2: Τι είναι και γιατί τα θέλει τόσο πολύ η Ουκρανία

Τα συγκεκριμένα άρματα μάχης θα μπορούσαν να αλλάξουν τις ισορροπίες στο πεδίο σύμφωνα με αναλυτές

Η Ουκρανία δηλώνει ότι τα χρειάζεται απεγνωσμένα. Η Δύση διχάζεται για το αν θα πρέπει να τα δώσει. Ο λόγος για τα τανκς – και συγκεκριμένα τα τανκς Leopard 2 – που η χώρα της ανατολικής Ευρώπης έχει αναδείξει ως κομβικά για την επιβίωσή της.

Ένας από τους λόγους για αυτό, σύμφωνα με τον Μπεν Μπάρι, ειδικό σε ζητήματα χερσαίου πολέμου στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών στο Λονδίνο που μίλησε στους Times της Νέας Υόρκης, είναι η εμπειρία του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν οι ΗΠΑ παρείχαν στη Βρετανία τανκς τύπου Sherman για να αποκρούσουν εχθρικές δυνάμεις στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.

Όμως γιατί η συζήτηση έχει στραφεί συγκεκριμένα στα Leopard 2; Γιατί τα θέλουν τόσο πολύ οι Ουκρανοί, γιατί δυσκολεύονται να τα δώσουν οι Γερμανοί και πού βρίσκονται τα τανκς των Αμερικανών; Ο βρετανικός Guardian και οι Times αφιέρωσαν άρθρα τους στην επίλυση των κυριότερων από αυτές τις απορίες.

Τι είναι το Leopard 2;

Το Leopard 2 είναι ένα γερμανικής κατασκευής άρμα μάχης με εμβέλεια περίπου 500 χιλιομέτρων. Εντάχθηκε σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς για πρώτη φορά το 1979 και έχει μέγιστη ταχύτητα 68 χλμ/ώρα. Είναι εξοπλισμένο με λειόκανο όπλο διαμετρήματος 120 χιλιοστών, αλλά και με δυο ομοαξονικά ελαφρά πολυβόλα.

Πέραν της χρήσης του από τον γερμανικό στρατό, το Leopard 2 αποτελεί συνηθισμένο εξοπλισμό των ευρωπαϊκών κρατών (περισσότερες από 10 χώρες το κατέχουν στο οπλοστάσιό τους), αλλά και σε αρκετές ακόμη χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά. Τα τανκς έχουν χρησιμοποιηθεί στο Κόσοβο, τη Βοσνία, το Αφγανιστάν και τη Συρία (από την Τουρκία), όπου πολλά καταστράφηκαν από αντιαρματικούς πυραύλους.

Τι τα θέλει η Ουκρανία;

Η Ουκρανία έχει δηλώσει πως έχει άμεση ανάγκη από βαρύτερη εξοπλισμό για να αντισταθεί στη ρωσική εισβολή. Το Κίεβο δεν διαθέτει πολλά τανκς, ενώ τα περισσότερα που έχει στην κατοχή του χρονολογούνται στη σοβιετική περίοδο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ