Υδρογονάνθρακες: Τι ενώνει τις έρευνες της Κρήτης με τα κοιτάσματα της Αιγύπτου και της Κύπρου

Υδρογονάνθρακες: Τι ενώνει τις έρευνες της Κρήτης με τα κοιτάσματα της Αιγύπτου και της Κύπρου

Σε εξέλιξη οι σεισμικές έρευνες

Υψηλές προσδοκίες καλλιεργούνται στην κυβέρνηση από τα πρώτα ευρήματα των εν εξελίξει σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα δεδομένα που συλλέγονται από το σεισμογραφικό σκάφος Sanco Swift της νορβηγικής PGS φανερώνουν «ανθρακικές δομές ανάλογες με τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και την Κύπρο». Πρόκειται για χαρακτηριστικές αναφορές που κάνουν πηγές στον ΟΤ, χωρίς να θέλουν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Η κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy συνεχίζουν τις εργασίες τους στα θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» με το Sanco Swift να χτυπά… όλο και περισσότερες σεισμικές γραμμές. Επιδιώκει να αποτυπώσει με τον πλέον ευκρινέστερο τρόπο τις γεωολογικές δομές κάτω από το υπέδαφος των περιοχών και σε ένα βάθος νερών που ξεκινά από τα 2.000 μέτρα και φτάνει μέχρι τα 4.850 μέτρα.

Η ExxonMobil

Η κοινοπραξία με operator την αμερικανική ExxonMobil έχει παρατείνει τις δισδιάστατες σεισμικές έρευνες τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις πως είναι πιθανόν να μην επιστρέψουν για την πρόσκτηση τρισδιάστατων δεδομένων αλλά όταν θα έρθει η ώρα της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόσο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κυβερνητικής περιοδείας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη όσο και στο περιθώριο εκδήλωσης της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) για τη νέα εταιρική ταυτότητα της ήταν αποκαλυπτικός ως προς την πορεία των ερευνών στα δύο θαλάσσια blocks: «Υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Οι ποσότητες, εφόσον επιβεβαιωθούν με γεωτρήσεις, είναι ικανές να καλύψουν ακόμη και το ενεργειακό κενό της Ευρώπης», σημείωσε χαρακτηριστικά. Τελευταία μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας προσδιορίζει αυτό το κενό στα 30 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για μία δεκαετία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ