Ουκρανία: Ο κύκλος των απολυταρχικών ηγετών που στηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας

Ουκρανία: Ο κύκλος των απολυταρχικών ηγετών που στηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας

Πρόκειται για δίκτυα που δεν γεννήθηκαν εν μία νυκτί, εξαιρετικά αποτελεσματικά και με συγκεκριμένους στόχους, γράφει το Foreign Policy.

Η Ρωσία δεν πολεμάει στην Ουκρανία ολομόναχη.

Στο πλευρό των στρατιωτών της στέκονται Αφρικανοί «συνάδελφοι» τους, που υποστηρίζονται από ιρανικά drones και χρηματοδοτούνται μερικώς από κλεμμένο χρυσό και διαμάντια.

Σύντομα όλοι τους μπορεί να έχουν και τη «φονική συνδρομή» της Κίνας.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, κι αν συνυπολογιστεί ότι οι ίδιοι άνθρωποι έβλεπαν τον πόλεμο να έρχεται, όταν κανείς δεν το πίστευε, δίνει βαρύτητα σε αυτή τη δεύτερη πρόβλεψη τους.

Ο Πούτιν και οι… φίλοι του

Γι’ αυτή τη σημαντική βοήθεια ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει να ευχαριστεί τους λοιπούς απολυτάρχες αυτού του κόσμου, γράφει το Foreign Policy. Και η αλήθεια είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος πιστεύει στο δούναι και λαβείν (είναι εξάλλου το Α και το Ω όλων των υγειών σχέσεων πάσης φύσεως) και επιστρέφει τις χάρες.

Λίγες μόλις ημέρες μετά την εισβολή, οι δυτικοί διπλωμάτες κατέστησαν τη Ρωσία, τη χώρα με τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο.

Στην αρχή, αυτή η τιμωρία φάνηκε ότι αποδίδει καρπούς: Σχεδόν αμέσως έσβησε τα μετασοβιετικά αναπτυξιακά κέρδη της Ρωσίας και περισσότερες από χίλιες διεθνείς επιχειρήσεις εγκατέλειψαν τη χώρα.

Νέες σχέσεις μεγαλύτερου κέρδους

Ωστόσο η Ρωσία αμέσως δημιούργησε νέους δεσμούς.

Για παράδειγμα, οι εξαγωγές πετρελαίου προς τη Δύση μπορεί να πήραν την κατιούσα το 2022, ωστόσο οι αγορές από Κίνα και Ινδία, χώρες που δεν καταδίκασαν την επέμβαση, βγήκαν μπροστά και άρχισαν να αγοράζουν αθρόα, με αποτέλεσμα η Ρωσία να έχει εμπορικό πλεόνασμα της τάξεως των 227δισ. δολαρίων.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε αυτά τα κέρδη για πληρώσει για τον πόλεμο και να απαλύνει τις οικονομικές συνέπειες του για τους απλούς Ρώσους.

Σε διπλωματικό επίπεδο η Ρωσία άρχισε να «φλερτάρει» έντονα τις χώρες της Αφρικής.

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο της Λευκορωσίας είναι ο ηγέτης που έχει βοηθήσει περισσότερο τον Ρώσο πρόεδρο, φιλοξενώντας τα ρωσικά στρατεύματα και επιτρέποντας τις εκτοξεύσεις πυραύλων από τα εδάφη της χώρας του.

Τα απολυταρχικά αυτά δίκτυα όμως εκτείνονται πολύ πιο μακριά από τις γειτονικές χώρες.

Ο δάκτυλος της Αφρικής

Ένα καλό παράδειγμα αυτού είναι το Σουδάν.

Όταν οι κυρώσεις έριξαν την αξία του ρωσικού νομίσματος στα τάρταρα, το Κρεμλίνο στράφηκε στα αποθέματά του σε χρυσό για ανεβάσει το ρούβλι ξανά.

Προκειμένου να γεμίσουν αυτά τα αποθέματα – που τριπλασιάστηκαν σε μέγεθος από την εισβολή της Ρωσίας το 2014 – οι Ρώσοι είχαν έρθει σε συμφωνία με τη στρατιωτική δικτατορία του Σουδάν για να μεταφέρουν λαθραία χρυσό αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων έξω από τη χώρα.

Ένα φορτίο, κρυμμένο κάτω από κουτιά με μπισκότα, ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει από το Χαρτούμ λίγες μέρες μετά την εισβολή.

Η ρωσική εταιρεία «εξυπηρέτησης» του σουδανικού χρυσού φέρει την ονομασία Meroe Gold. Ξεκίνησε το 2017, λίγες εβδομάδες αφότου ο τότε δικτάτορας της χώρας, Ομάρ αλ Μπασίρ, ζήτησε τη βοήθεια του Πούτιν για να παραμείνει στην εξουσία.

Η Ρωσία έστειλε μέλη της τρομερής και φοβερής ομάδας Wagner, που δικαίωσαν την κάκιστη φήμη τους, αναλαμβάνοντας το 2018 την εκτέλεση μεμονωμένων διαδηλωτών για λογαριασμό του, ώστε να παραδειγματιστούν όλοι οι υπόλοιποι.

Όταν οι διαδηλώσεις ανέτρεψαν τον αλ Μπασίρ τον επόμενο χρόνο, η Wagner ήρθε σε συμφωνία με το στρατό του Σουδάν που «έπνιξε» γοργά την αλλαγή, κερδίζοντας το ελεύθερο στη βιομηχανία  μεταλλευμάτων.

Η σφαγή δεκάδων μεταλλωρύχων στα σύνορα του Σουδάν με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR) εξαφάνισε τον ανταγωνισμό.

Το παράδειγμα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατρίας

Η ιστορία της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατρίας μοιάζει απογοητευτικά πολύ με αυτή του Σουδάν.

Σε κλοιό πολιορκίας από αντάρτες το 2018, ο πρόεδρος της χώρας απηύθυνε έκκληση στο Κρεμλίνο για όπλα και ζήτησε την συνδρομή της Wagner για να εκπαιδεύσει τα στρατεύματά του.

Αντίθετα από το Σουδάν, η φονική ομάδα από τη Ρωσία άρχισε να πολεμάει απευθείας τους αντάρτες. Η κυβέρνηση πλήρωσε τις παραπάνω υπηρεσίες παραχωρώντας τον έλεγχο της βιομηχανίας διαμαντιών.

Η Wagner αναγκάζει τους μεταλλωρύχους με τη βία να πουλούν τη «σοδειά» τους μόνο στη δική τους εταιρεία βιτρίνα Diamville.

Τα ματωμένα διαμάντια στη συνέχεια βγαίνουν λαθραία έξω από τη χώρα και πωλούνται ανεπίσημα στο Facebook και το Instagram και επίσημα μέσω εμπόρων στη Δύση, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις της Wagner.

Και δεν είναι μόνο τα χρήματα και τα διαμάντια. Η Wagner με αυτό τον τρόπο εμπλουτίζει το δυναμικό της με δολοφόνους, βιαστές, ακόμα και αντάρτες, που έχουν καταδικαστεί ότι έχουν σκοτώσει στρατιώτες της Κεντροαφρικανικής δημοκρατίας.

Οι υπόλοιποι βοηθοί

Όλα τα παραπάνω δικαιολογούν απόλυτα, γιατί όταν τα Ηνωμένα Έθνη με ψήφισμα τους ζήτησαν από τη Ρωσία να «φύγει» από την Ουκρανία, 16 συνολικά αφρικανικά κράτη, ανάμεσα τους το Σουδάν και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, έκαναν πως δεν άκουσαν. 

Κι όχι, δεν έχει να κάνει με την αδιαφορία των λαών για κάτι που συμβαίνει πολύ μακριά τους, αλλά με την προθυμία των ηγετών από φτωχά αλλά πλούσια σε πηγές κράτη να δίνουν γη και ύδωρ και να υπόσχονται τον ουρανό με τα άστρα, αδιαφορώντας πλήρως για την αξία της ανθρώπινης ζωής, προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία.

Το βαρέλι δεν έχει πάτο, αφού και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ο παράδεισος των Ρώσων ολιγαρχών, που έχουν ζοριστεί από τις κυρώσεις, διευκολύνοντας την απόκτηση της υπηκοότητας του εμιράτου από τους ίδιους και τις οικογένειες τους ή κρύβοντας τα τεράστια γιοτ τους από τα αδιάκριτα δυτικά μάτια.

Η Τουρκία από την πλευρά της αυξάνει το εμπόριο με τη Ρωσία, η Κίνα παρέχει στο Κρεμλίνο τα απαραίτητα τεχνολογικά υλικά για τα μαχητικά του αεροσκάφη και όχι μόνο, ενώ το Ιράν επηρεάζει το αποτέλεσμα του πολέμου με τα περιβόητα drones του.

Με τόσες χώρες στο πλευρό της, η Ρωσία σίγουρα δεν πολεμάει μόνη της στην Ουκρανία. Μάλλον η τελευταία μαζί με τη Δύση μοιάζουν με… μικρό νησί στο τέρμα του πουθενά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ