Ο Μπάιντεν θέλει να ξανακυβερνήσει τις ΗΠΑ, η υγεία του το επιτρέπει όμως;

Ο Μπάιντεν θέλει να ξανακυβερνήσει τις ΗΠΑ, η υγεία του το επιτρέπει όμως;

Έρευνες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ δεν δίνουν καθόλου καλά προγνωστικά

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές του 2024, αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμος να το ανακοινώσει. Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα «is he fit to command?».

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων, Νίκι Χέιλι, έθιξε το ζήτημα των μεγάλων ηλικιών των ανθυποψηφίων Τραμπ και Μπάιντεν, ζητώντας μάλιστα να γίνονται «υποχρεωτικά τεστ νοητικής ικανότητας για πολιτικούς άνω των 75 ετών». Ήταν μια ιδέα βέβαια που ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να υλοποιηθεί. Μάλλον, υπάρχουν σοβαροί λόγοι.

Στη διάρκεια της προεδρίας του ο 81χρονος Τζο Μπάιντεν άρχισε να πείθει όλο και περισσότερους ψηφοφόρους για το εάν διαθέτει εκείνη τη διαύγεια που του επιτρέπει να κυβερνήσει τις ΗΠΑ. Σε δημοσκόπηση του POLITICO στα τέλη μάλιστα του 2021, μόνο το 40% των ψηφοφόρων συμφώνησε με τη δήλωση ότι ο Μπάιντεν «είναι καλά στην υγεία του», ενώ το 50% διαφώνησε. Αυτό το χάσμα των 10 ποσοστιαίων μονάδων αντιπροσωπεύει μια τεράστια μετατόπιση 29 μονάδων από τον Οκτώβριο του 2020.

Ο πρόεδρος μας δεν είναι ψυχικά ικανός

Στο ερώτημα εάν ο Μπάιντεν είναι ψυχικά ικανός, το 46% απάντησε ναι ενώ το 48% διαφωνεί. Πρόκειται για μια τεράστια μετατόπιση από έρευνα του Οκτωβρίου του 2020 στην οποία οι ψηφοφόροι που πίστευαν ότι ήταν ψυχικά ικανός περνούσαν με διαφορά 21 μονάδες εκείνους που απαντούσαν αρνητικά. Υπάρχουαν αναρίθμητα παραδείγματα που προκαλούν προβληματισμούς όσον αναφορά την πνευματική υγεία του Δημοκρατικού προέδρου.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, οι δημοσιογράφοι είχαν μείνει έκπληκτοι όταν ο πρόεδρος Μπάιντεν σε ομιλία του ρώτησε εάν ήταν παρούσα στη διάσκεψη του Λευκού Οίκου για την Πείνα, τη Διατροφή και την Υγεία η γερουσιαστής Τζάκι Βαλόρσκι η οποία όμως είχε πεθάνει σε τροχαίο δύο μήνες πριν. Οι απαντήσεις που έδωσε αργότερα η εκπρόσωπος Τύπου Karine Jean-Pierre δεν έπεισαν κανέναν όταν είπε ότι απλά ο πρόεδρος αναγνωρίζει το «απίστευτο έργο του Walorski», και ότι η αείμνηστη βουλευτής ήταν απλά «στο μυαλό του». Την ίδια στιγμή, κωμικοί και stand up comedians στις ΗΠΑ σατιρίζουν τον Αμερικανό πρόεδρο για την «αστάθειά» του.

Σε δημοσκόπηση του Μαρτίου του 2023 της SSRS για το CNN, καταγράφεται η πτωτική πορεία του προέδρου με μόλις το 32% να θεωρεί ότι μπορεί να ξανακατέβει υποψήφιος, ενώ τον Δεκέμβριο του 2022 ήταν 37%. Η δημοσκόπηση βρίσκει επίσης ότι οι αρνητικές απόψεις για τον Μπάιντεν επιμένουν σε πολλά προσωπικά χαρακτηριστικά, με την πλειοψηφία να λέει ότι ο Μπάιντεν δεν έχει την αντοχή και την ευκρίνεια να υπηρετήσει αποτελεσματικά ως πρόεδρος (67%), δεν εμπνέει εμπιστοσύνη (65%), δεν είναι έντιμος και αξιόπιστος ( 54%) και αδιαφορεί για ανθρώπους σαν αυτούς (54%). Το 51% θεωρεί ότι ο Μπάιντεν δεν μπορεί ούτε να συνεργαστεί αποτελεσματικά με το Κογκρέσο.

Καλές οι εξετάσεις του αλλά…

Τον Φεβρουάριο του 2023 ο πρόεδρος Μπάιντεν, έκανε το πρώτο του τσεκ απ μετά από έναν χρόνο στο Εθνικό Ιατρικό Κέντρο Walter Reed στο Μέριλαντ. Ο γιατρός δήλωσε ότι η υγεία του είναι σε καλή κατάσταση, αλλά σημείωσε ότι ο Μπάιντεν συνεχίζει να έχει δυσκαμψία στο περπάτημά του από έναν συνδυασμό αρθρίτιδας στην πλάτη του, νευροπάθειας στα πόδια του και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του σπασίματος του ποδιού του τον Νοέμβριο του 2020. Οι γιατροί πραγματοποίησαν μια συνηθισμένη αφαίρεση μιας βλάβης από το στήθος του, η οποία θα ελεγχθεί για καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με μια εξασέλιδη περίληψη της εξέτασής του.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν παραμένει ένας υγιής, σφριγηλός, 80χρονος άνδρας, ο οποίος είναι ικανός να εκτελεί με επιτυχία τα καθήκοντα της Προεδρίας», έγραψε ο Δρ Κέβιν Ο’ Κόνορ, γιατρός οστεοπαθητικής ιατρικής και ιατρός του προέδρου.

Σημειώνεται ότι ο Μπάιντεν παίρνει φάρμακα για τη «κολπική μαρμαρυγή» και στατίνη για την χοληστερίνη του. Οι νευρολογικές εξετάσεις δεν εντόπισαν να έχει υποστεί κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο ή Πάρκινσον ή άλλες νευρολογικές διαταραχές. Ωστόσο, ο πρώην γιατρός του Λευκού Οίκου -υπό τον Τραμπ και Ομπάμα- και πλέον Ρεπουμπλικάνος πολιτικός Τζάκσον αμφισβήτησε την ψυχική και σωματική ικανότητα του Μπάιντεν ώστε να υπηρετήσει στο προεδρικό αξίωμα επαναλαμβάνονοντας ότι πρέπει να υποβληθεί σε ψυχικές εξετάσεις.

Πιο συμπαθής ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος στις συναντήσεις με ξένους ηγέτες πέφτει σε λάθη που δείχνουν είτε έλλειψη γνώσεων είτε κενά μνήμης, όπως συνέβη πρόσφατα σε συνάντηση με νατοϊκούς συμμάχους στην Ανατολική Ευρώπη. Σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (Φεβ. 2023), το 56% των ψηφοφόρων απάντησε ότι ο Μπάιντεν δεν είναι ικανός να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν. Στην ίδια έρευνα, μόνο το 42% αποδεχόταν τον Μπάιντεν.

Σε άλλη έρευνα του Χάρβαρντ CAPS-Harris ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι πολύ πιο κάτω από τον Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά την αποδοχή. Τόσο ο Τραμπ όσο και ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις θα κέρδιζαν τον Μπάιντεν εάν οι προεδρικές εκλογές του 2024 γίνονταν σήμερα, ενώ σχεδόν τα 2/3 των ερωτηθέντων (65%), δήλωσαν ότι ο Μπάιντεν δεν πρέπει να είναι υποψήφιος. Η διαδικτυακή έρευνα με 2.050 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους διαπίστωσε ότι το 46% θα υποστήριζε τον Τραμπ σε μια ρεβάνς των εκλογών του 2020, με το 41% να τάσσεται υπέρ του Μπάιντεν και το 13% να είναι αβέβαιο. Το πλεονέκτημα των 5 μονάδων του Τραμπ ήταν το ίδιο με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Δεκεμβρίου.

Το σίγουρο είναι ότι η απόδοση του προέδρου δεν ικανοποιεί την πλειονότητα των Αμερικανών πολιτών και τα ζητήματα υγείας και επικοινωνίας με το περιβάλλον του, που αντιμετωπίζει, θα τον δυσκολεύσουν πολύ στην πορεία του για επανεκλογή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ