Ουκρανικός Στρατός: «Ήρθε η ώρα να πάρουμε πίσω ό,τι είναι δικό μας»

Ουκρανικός Στρατός: «Ήρθε η ώρα να πάρουμε πίσω ό,τι είναι δικό μας»

«Ηρθε η ώρα να πάρουμε πίσω ό,τι είναι δικό μας», σημείωσε σε γραπτή του δήλωση, το πρωί του Σαββάτου, ο Ουκρανός στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, προαναγγέλλοντας την πολυαναμενόμενη αντεπίθεση της χώρας του έπειτα από μήνες προετοιμασίας.

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας σημείωσε ότι οι δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες να ξεκινήσουν, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατων εντεινόμενων επιθέσεων σε υλικοτεχνικούς στόχους, καθώς και αντιπερισπασμών και παραπληροφόρησης που αποσκοπούσαν να κρατήσουν τις ρωσικές δυνάμεις υπ’ ατμόν.

Η τολμηρή δήλωση, συνοδευόμενη από ένα βίντεο με ουκρανικά στρατεύματα που προετοιμάζονται για τη μάχη και κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαινόταν να αποσκοπεί στη συσπείρωση ενός έθνους κουρασμένου από 15 μήνες πολέμου, αλλά και να ενσπείρει άγχος στις ρωσικές τάξεις.

Ο στρατηγός Ζαλούζνι, ωστόσο, δεν παραχώρησε κανένα στοιχείο για το πού και πότε οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πιθανό να προσπαθήσουν να σπάσουν την κυριαρχία της Ρωσίας στα κατεχόμενα εδάφη.

Μάλιστα, ενώ ο χρόνος της αντεπίθεσης παραμένει ασαφής, η δήλωση του στρατηγού Ζαλούζνι ήταν η πιο άμεση ένδειξη ότι η ώρα πλησιάζει, καθώς το βίντεο που συνόδευε τη δήλωσή του μεταδόθηκε από την εθνική τηλεόραση και γρήγορα διαδόθηκε σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ολέξι Ντανίλοφ, επικεφαλής του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας, δήλωσε στο BBC, σε συνέντευξη που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο, ότι οι δυνάμεις του Κιέβου ήταν «έτοιμες» και ότι μια μεγάλης κλίμακας επίθεση ενδέχεται να λάβει χώρα «αύριο, μεθαύριο ή σε μία εβδομάδα».

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντόλιακ, δήλωσε στον Guardian ότι «είναι μια περίπλοκη διαδικασία, η οποία δεν είναι θέμα μίας ημέρας ή μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας ή μίας συγκεκριμένης ώρας. Πρόκειται για μία εν εξελίξει διαδικασία απελευθέρωσης και ορισμένες διαδικασίες ήδη συμβαίνουν, όπως η καταστροφή γραμμών ανεφοδιασμού ή η ανατίναξη αποθηκών στα μετόπισθεν. Η ένταση αυξάνεται, αλλά θα χρειαστεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Έχουμε ότι χρειαζόμαστε για να επιτεθούμε

Εδώ και μήνες, η Ουκρανία έχει επενδύσει μήνες συγκεντρώνοντας ισχυρό οπλοστάσιο, το οποίο προμήθευσε η Δύση, και εκπαιδεύοντας δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες σε εξελιγμένους επιθετικούς ελιγμούς για την εκστρατεία, που σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές θα επικεντρωθεί στις κατεχόμενες περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας.

Δεν υπήρξαν άλλες ενδείξεις για μεγάλης κλίμακας κινήσεις στρατευμάτων κατά μήκος της τεράστιας γραμμής του μετώπου το πρωί του Σαββάτου. Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία έχουν συμμετάσχει σε ισχυρές ενημερωτικές εκστρατείες χρησιμοποιώντας βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του Βαλέρι Ζαλούζνι και του Ολέξι Ντανίλοφ έρχονται την ώρα που ένας αυξανόμενος αριθμός ανώτερων Ουκρανών αξιωματούχων –συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών– σημειώνει τις τελευταίες ημέρες ότι η Ουκρανία έχει πλέον ό,τι χρειάζεται για να εξαπολύσει επίθεση.

Για εβδομάδες, η Ουκρανία προφανώς επιδιώκει να προετοιμάσει το σκηνικό για την εκστρατεία και να «διαμορφώσει» το πεδίο της μάχης μέσω μιας σειράς συντονισμένων χτυπημάτων βαθιά στις εχθρικές γραμμές με στόχο την υπονόμευση των κρίσιμων ρωσικών υλικοτεχνικών επιχειρήσεων, την υποβάθμιση των πολεμικών ικανοτήτων της Ρωσίας και την ικανότητα της Μόσχας να κινήσει δυνάμεις γύρω από το πεδίο της μάχης.

Τις τελευταίες ημέρες, ο ρυθμός και το εύρος των επιθέσεων σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία έχουν αυξηθεί. Ενώ ο στρατός της Ουκρανίας δεν έχει αναλάβει ρητά την ευθύνη, αντιπρόσωποι της Μόσχας στις κατεχόμενες περιοχές ανέφεραν χτυπήματα.

Διαδίκτυο και τηλεπικοινωνίες, πάντως, κατέρρευσαν σε ορισμένες υπό ρωσική κατοχή περιοχές της Ουκρανίας αργά την Παρασκευή, εντείνοντας τις εικασίες ότι η έναρξη της αντεπίθεσης πλησιάζει.

Τι περιμένουν οι Ουκρανοί

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι, ασφαλώς, ήταν εσκεμμένα ασαφείς στην περιγραφή των στρατιωτικών τους σχεδίων, πιθανότατα με την ελπίδα να διατηρήσουν το στοιχείο της έκπληξης. Είπαν ότι η αντεπίθεση δεν θα χαρακτηριζόταν από ένα μεμονωμένο γεγονός και πιθανότατα θα περιλάμβανε αρχικά αντιπερισπασμούς.

Την ίδια στιγμή, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν επίσης να μετριάσουν τις προσδοκίες, προειδοποιώντας για μια μακρά και αιματηρή μάχη τους επόμενους μήνες.

Η Ρωσία εξακολουθεί να ελέγχει περισσότερα από 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης σε όλη τη νότια και ανατολική Ουκρανία, που αντιστοιχεί περίπου στο 17% της χώρας, και έχει μήνες να οχυρώσει τις αμυντικές της θέσεις.

Ενώ το Κίεβο συνεχίζει να αναζητεί πιο προηγμένα όπλα για τις δυνάμεις του, ανώτεροι Ουκρανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ό,τι χρειάζονται για να ξεκινήσουν την αντεπίθεση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ