Ανατίναξη φράγματος στη Χερσώνα: Ρωσικό πλήγμα με έναν νεκρό και τραυματίες – Απομακρύνονται με βάρκες οι κάτοικοι

Ανατίναξη φράγματος στη Χερσώνα: Ρωσικό πλήγμα με έναν νεκρό και τραυματίες – Απομακρύνονται με βάρκες οι κάτοικοι

Τραγική είναι η κατάσταση στη Χερσώνα μετά την ανατίναξη του φράγματος.

Ρωσικό πλήγμα στο κέντρο της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, πόλη που έχει πληγεί από μεγάλες πλημμύρες μετά την καταστροφή φράγματος στον ποταμό Δνείπερο, προκάλεσε ανθρώπινες απώλειες και τραυματισμούς, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού.

«Μετά τους βομβαρδισμούς του ρωσικού πυροβολικού, υπάρχουν άμαχοι τραυματίες και νεκροί στο κέντρο της πόλης της Χερσώνας. Ο αριθμός τους μένει να διευκρινιστεί», δήλωσε ο Σέργκι Σεργκέγεφ, υπεύθυνος για τον Τύπο στην περιοχή.

Σύμφωνα με την περιφερειακή εισαγγελία, «ένας άμαχος σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν». Σε ένα χωριό κοντά στη Χερσώνα «τέσσερις κάτοικοι τραυματίστηκαν» σε άλλο πλήγμα, προστίθεται σε ανακοίνωση.

Η γενική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά το περιστατικό αυτό και άλλοι τέσσερις σε άλλη τοποθεσία και ότι έχει αρχίσει έρευνα για εγκλήματα πολέμου. «Λόγω των στοχευμένων αεροπορικών επιδρομών των κατοχικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια των μέτρων για την εκκένωση στην πόλη, ένας άμαχος έχασε τη ζωή του».

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε στο Telegram ότι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ρωσικών βομβαρδισμών στη Χερσώνα διευκρινίζοντας ότι «δεν έχει πληροφορίες» για νεκρούς.

Το υπουργείο επανέλαβε τις κατηγορίες ότι η Ρωσία έχει εγκαταλείψει τους ανθρώπους στο έδαφος που έχει καταλάβει στην περιοχή της Χερσώνας, προσθέτοντας: «Και συνεχίζει να εμποδίζει την Ουκρανία να σώζει το πιο πολύτιμο — τις ανθρώπινες ζωές».

Ο κυβερνήτης Ολεκσάντρ Προκούντιν επιβεβαίωσε τον αριθμό αυτό και διευκρίνισε ότι μεταξύ των ανθρώπων αυτών είναι «δύο διασώστες, ένας αστυνομικός, ένας νοσοκόμος και ένας Γερμανός εθελοντής».

Ο κυβερνήτης δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι το 68% του πλημμυρισμένου εδάφους στην περιφέρεια της Χερσώνας βρίσκεται στην κατεχόμενη από τη Ρωσία αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου. 

Αλληλοκατηγορίες

Οι Ουκρανοί κατηγορούν τις τελευταίες ημέρες τον ρωσικό στρατό για πλήγματα στη Χερσώνα, τη στιγμή που οι αρχές εκκενώνουν τις πλημμυρισμένες περιοχές όπου χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους μετά την καταστροφή φράγματος που βρίσκεται στον ποταμό Δνείπερο.

Η Ρωσία, αντίθετα, δηλώνει ότι ο ουκρανικός στρατός στοχεύει άμαχους που απομακρύνονται από τις εστίες τους, έχοντας σκοτώσει δύο νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με τις εγκατεστημένες από τη Μόσχα αρχές κατοχής.

Διασώστες με βάρκες απομάκρυναν εκατοντάδες ανθρώπους από τις στέγες των πλημμυρισμένων σπιτιών τους μετά την καταστροφή του φράγματος της Καχόβκα στη νότια Ουκρανία, όπως ανέφεραν εθελοντές και οι τοπικές αρχές σήμερα. Πολλοί όμως εξακολουθούν να περιμένουν ακόμη βοήθεια.

Σε απόγνωση, φίλοι και συγγενείς των εγκλωβισμένων κάνουν εκκλήσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, αναρτώντας φωτογραφίες και δίνοντας την ακριβή τοποθεσία των σπιτιών. Μεταξύ αυτών που περιμένουν ακόμη τα σωστικά συνεργεία είναι πολλοί ηλικιωμένοι και μερικά παιδιά.

Ο συντονιστής μιας εθελοντικής ομάδας που συγκροτήθηκε μέσω της εφαρμογής Telegram είπε ότι λαμβάνει συνεχώς εκκλήσεις και η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη σήμερα σε σύγκριση με τη χθεσινή ημέρα, αφού τελειώνουν τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό που έχουν στη διάθεσή τους οι πλημμυροπαθείς.

Πόσοι έχουν απομακρυνθεί από τις ρωσικές αρχές

Ο Βλαντίμιρ Σάλντο, ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της Χερσώνας, είπε το μεσημέρι ότι έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής περίπου 4.300 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ήταν 171 παιδιά και 42 άτομα με αναπηρία. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, έχουν κατακλυσθεί από τα νερά περισσότερα από 14.000 σπίτια.

Ένας άλλος αξιωματούχος, ο Αντρέι Αλεξέινκο, είπε ότι η στάθμη του Δνείπερου έχει ανέβει στα 12 μέτρα στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, το Ολέσκι και το Όλα Πριστάν. Είπε επίσης ότι 344 άνθρωποι που είχαν καταφύγει σε στέγες ή στα επάνω πατώματα των σπιτιών τους απομακρύνθηκαν με βάρκες.

Στο Telegram, κάποιοι έστελναν μηνύματα εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους για τις επιτυχείς διασώσεις.

Η Ολένα Γκλαζόβα, μια Ουκρανή από το Ολέσκι που σήμερα ζει στη Ρουμανία είπε ότι 10 γείτονές της σώθηκαν από τη σοφίτα ενός σπιτιού στην οδό Τιμτσούκ. Μεταξύ αυτών ήταν τουλάχιστον τέσσερις ηλικιωμένοι και ένα 11χρονο παιδί. Δεν γνώριζε τι συνέβη στη συνέχεια.

Οι ντόπιοι οργανώνουν μόνοι τους τις επιχειρήσεις διάσωσης, είπε. «Οι άνθρωποι οργανώνονται και σώζουν οι ένας τον άλλον», υποστήριξε. 

Δεν σταματούν οι εκκλήσεις

Νέες εκκλήσεις εμφανίζονται συνεχώς στις ομάδες συζήτησης στο διαδίκτυο.

«Χρειάζεται εκκένωση… Δύο ή τρεις ηλικιωμένοι είναι στη στέγη. Πιθανόν με μια γάτα και έναν σκύλο» έγραφε ένας συντονιστής.

Ένας άνδρας, ο Σεργκέι, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι έχει να μιλήσει με τον 83χρονο πεθερό του, κάτοικο του Ολέσκι, εδώ και αρκετές ημέρες, πριν από την κατάρρευση του φράγματος. «Η κατάσταση της υγείας του είναι κακή και δεν έχει τηλέφωνο. Οι τελευταίες πληροφορίες που είχαμε ήταν ότι υπήρξε πολύ νερό στον δρόμο, έφτανε στο ύψος ανθρώπου. Σπίτια κατέρρευσαν και τα παρέσυρε το νερό», είπε.

Στο χωριό Κορσούνκα, όπου έχουν καλυφθεί μέχρι και οι στέγες των σπιτιών, ο 26χρονος Βιτάλι είπε ότι τα σπίτια γέμισαν με νερό μέσα σε 15 λεπτά και οι κάτοικοι δεν είχαν τον χρόνο να φύγουν. Το δικό του σπίτι παρασύρθηκε από τα νερά.

Η Ρουσλάνα, μια γυναίκα που έφυγε από τη Χερσώνα νωρίτερα φέτος και πήγε στην Κριμαία για να γεννήσει τον γιο της, είπε ότι δεν έχει επαφή εδώ και δύο ημέρες με τον 72χρονο παππού της, τον Νικολάι, στο χωριό Καρντάσινκα. «Περνώ τον περισσότερο χρόνο μου στο Ίντερνετ, σε ομάδες συζήτησης, δεν υπάρχουν πληροφορίες. Περιμένω να μου τηλεφωνήσει εκείνος ή κάποιος άλλος, να μου πουν ότι όλα είναι καλά. Τότε θα ανασάνω», είπε η νεαρή γυναίκα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ