Ναυάγιο στην Πύλο: Πολιτική κόντρα στη σκιά της πολύνεκρης τραγωδίας

Ναυάγιο στην Πύλο: Πολιτική κόντρα στη σκιά της πολύνεκρης τραγωδίας

Την ώρα που ακόμη διερευνώνται τα ακριβή αίτια για το πως φτάσαμε στη βύθιση του σαπιοκάραβου που πήρε στο θάνατο εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, τα κόμματα διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη σκιά του πολύνεκρου ναυαγίου και με φόντο τις πολιτικές για το μεταναστευτικό

Πολιτική κόντρα μετά το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου όπου πνίγηκαν δεκάδες μετανάστες και αγνοούνται εκατοντάδες, έχει ξεσπάσει με φόντο το μεταναστευτικό αλλά και όσα έπρεπε να έχουν γίνει για να αποφευχθεί μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες.

Την ώρα που ακόμη διερευνώνται τα ακριβή αίτια για το πως φτάσαμε στη βύθιση του σαπιοκάραβου που πήρε στο θάνατο εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, τα κόμματα διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη σκιά του πολύνεκρου ναυαγίου και με φόντο τις πολιτικές για το μεταναστευτικό.

Διαβάστε επίσης: «Βράζουν» οι Ιρλανδοί: «Βροχή» οι καταγγελίες για συνθήκες ταλαιπωρίας στην OPAP Arena!

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στον Alpha για το πολύνεκρο ναυάγιο, «αυτοί οι άνθρωποι ήταν μέσα στα χέρια μας, στα χέρια της πολιτείας. Τους χάσαμε, βυθίστηκαν» προσθέτοντας  ότι «θα προτιμούσα μία συγγνώμη από την Ευρώπη».

Μιώντας για την πολιτική που ακολούθησε η δική του κυβέρνηση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «εμείς εφαρμόζαμε άλλη μεταναστευτική πολιτική. Όταν ένα πλοίο κινδύνευε, το σώζαμε». 

Παράλληλα, τόνισε πως δεν αναζητά ευθύνες. «Λέω ότι η χώρα κινείται σε μια άλλη γραμμή από αυτήν που ακολουθούσαμε εμείς. Εμείς σώζαμε ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας, δήλωσε υπερήφανος «ότι το 2015 – 2016, που πλήρωσα το εθνικό κόστος, πέρασαν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την Ελλάδα, οι ίδιοι άνθρωποι του Λιμενικού, τα ίδια παιδιά, έσωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τη θάλασσα».

«Όταν ένα πλοίο διακινδύνευε, το διασώζαμε. Είμαι υπερήφανος γιατί η Ελλάδα πήρε τα εύσημα, έγινε συνώνυμο ανθρωπιάς. Από τον πρόεδρο της ΗΠΑ, από τον Πάπα Φραγκίσκο, από τον πατριάρχη Βαρθολομαίο», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και προσέθεσε: «Μπήκα στην πολιτική για να υπερασπιστώ αξίες, δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Θέτει σε διακινδύνευση ανθρώπινες ζωές η πολιτική της ΝΔ. Δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη».

«Οι δημόσιες παρεμβάσεις του κ. Τσίπρα φωνάζουν την απελπισία και τα πολιτικά του αδιέξοδα»

Η συνέντευξη Τσίπρα ωστόσο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, ο Άκης Σκέρτσος ανέφερε ότι «πλέον, οι συνεντεύξεις και οι δημόσιες παρεμβάσεις του κ. Τσίπρα φωνάζουν την απελπισία και τα πολιτικά του αδιέξοδα, διχάζουν ξανά τους Έλληνες, στοχοποιούν την Ελλάδα, το λιμενικό σώμα, αλλά και την Ευρώπη».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι «στην τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Τσίπρας, μας είπε ουσιαστικά πόσο περήφανος είναι για τη μεταναστευτική πολιτική που εφάρμοσε το 2015-2019. Τότε που η Ελλάδα ‘δεν είχε σύνορα’ και είχε κατακλυστεί από δυστυχισμένους πρόσφυγες και μετανάστες. Τότε που ολόκληρα νησιά είχαν μετατραπεί σε άθλιους καταυλισμούς, όπως η Μόρια, όπου στοιβάζονταν υπό απάνθρωπες συνθήκες χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές. Τότε που η Ελλάδα είχε μετατραπεί στη Νο1 πύλη εισόδου των εγκληματικών δικτύων των λαθροδιακινητών που θησαυρίζουν πάνω στην ανθρώπινη δυστυχία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και προσέθεσε πως «αυτή την πολιτική μάς είπε ότι οραματίζεται ως μια δίκαιη και αποτελεσματική πολιτική για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος», τονίζοντας πως «απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι ‘ένας Τσίπρας από τα παλιά’, που ανήκει αμετάκλητα στο χθες και δεν μπορεί να υπηρετήσει τις ανάγκες του σήμερα».

Σε άλλο σημείο, τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει ξανά, χάρη στην πολιτική της ΝΔ την περίοδο 2019-2023, σύνορα τα οποία περιφρουρεί αποτελεσματικά. Εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.

Διαχειρίζεται με αξιοπρέπεια, ευαισθησία και ανθρωπισμό τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα που φτάνουν στην πόρτα μας.

Κουτσούμπας: Ευθύνες ΕΕ και κυβερνήσεων για τη μεγάλη τραγωδία

Τις πολιτικές ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου ανέδειξε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, ο κ. Κουτσούμπας μετέφερε τα δικά του συναισθήματα από την επίσκεψή του στο λιμάνι της Καλαμάτας μετά την τραγωδία, τονίζοντας ότι συγκλόνισε όλο τον κόσμο το δράμα που έζησαν όσοι διασώθηκαν.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επανέλαβε ότι πρέπει να καταργηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας και η συμφωνία Δουβλίνο 2, που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στην πρώτη χώρα υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι αυτές τις πολιτικές ενστερνίστηκαν και εφάρμοσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, ενώ υπογράμμισε ότι μπορεί να τελειώσει η τραγωδία αν γίνονται διαδικασίες ασύλου έγκαιρα στην Τουρκία, όπως είχε προτείνει από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ.

Τα ερωτηματικά για τις επιχειρήσεις

Στη συνέχεια, ο γραμματέας του ΚΚΕ έθεσε ερωτηματικά για το αν αξιολογήθηκε σωστά και με ακρίβεια η επικινδυνότητα της κατάστασης στο σαπιοκάραβο και αν έγιναν όλες οι κατάλληλες ενέργειες με βάση τη διεθνή σύμβαση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

«Έγιναν όλες οι απαραίτητες, οι κατάλληλες κινήσεις με βάση τη διεθνή σύμβαση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την SOLAS, όπως συνηθίζουμε να την λέμε, που προβλέπει συγκεκριμένες κινήσεις και ενέργειες από τα παραπλέοντα σκάφη, τις λιμενικές αρχές, από αυτούς που διαχειρίζονται μία τέτοια κρίση;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ