Πού πάνε οι ψηφοφόροι που αλλάζουν… ρότα – Οι ανακατατάξεις στα κόμματα και οι εκπλήξεις

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου βρίσκονται στην τελική ευθεία ενώ σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, παραχώρησαν διακαναλική συνέντευξη θέτοντας τα δικά τους διλήμματα ενόψει των εκλογών

Σε όσους ψηφοφόρους αμφιταλαντεύονται μεταξύ ενός ή περισσοτέρων κομμάτων απευθύνονται τα κομματικά επιτελεία σε μία προσπάθεια να τους προσελκύσουν στις «δεξαμένες» τους ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου βρίσκονται στην τελική ευθεία ενώ σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, παραχώρησαν διακαναλική συνέντευξη θέτοντας τα δικά τους διλήμματα ενόψει της νέας αναμέτρησης.

Διαβάστε επίσης: Το ΣΕΦ «κοκκινίζει» και εκσυγχρονίζεται: Το μεγαλόπνοο πλάνο, οι άμεσες αλλαγές και το Final Four του 2025

Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στο ότι η διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται κοντά ή λίγο πάνω από τις 20 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το τι θα γίνει με τα κόμματα που βρίσκονται στο όριο εισόδου της Βουλής, καθώς από το πόσα θα καταφέρουν να περάσουν το όριο του 3% θα εξαρτηθεί σε ένα βαθμό και το ποσοστό που θα χρειαστεί το πρώτο κόμμα για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Στην δημοσκόπηση της Opinion Poll (The Toc) σε σχέση με το εάν οι ψηφοφόροι σκέφτονται να μετακινηθούν σε άλλο κόμμα σε αυτή την κάλπη, το 74,3% απάντησε ότι θα ψηφίσει τον ίδιο σχηματισμό ενώ περισσότερο βέβαιοι για το ότι θα ξαναψηφίσουν το ίδιο κόμμα φαίνονται οι ψηφοφόροι της ΝΔ, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO (Παραπολιτικά) , διάθεση αλλαγής ψήφου στις εκλογές της 25ης Ιουνίου εκφράζει το 17,1% του συνόλου, με τον δείκτη μεταβλητότητας να καταγράφεται υψηλότερα στον ΣΥΡΙΖΑ με 17,1% και στο ΠΑΣΟΚ με 18%, ενώ μόλις το 5% όσων ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις 21 Μαΐου σκέφτεται να ψηφίσει διαφορετικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία της Metron Analysis (Βήμα της Κυριακής) σχετικά με την  βεβαιότητα ψήφου όσων θα προσέλθουν στις κάλπες στις 25 Ιουνίου.

Ειδικότερα, απόλυτα βέβαιο εμφανίζεται το 64% των ψηφοφόρων, μάλλον βέβαιοι το 24%, ενώ οι απαντήσεις όχι και τόσο βέβαιοι, καθόλου βέβαιοι, συγκεντρώνουν συνολικά ποσοστό 11%.

Συσπειρώσεις –  μετακινήσεις ψηφοφόρων

Εξίσου σημαντικά είναι τα στοιχεία που αφορούν στις συσπειρώσεις – μετακινήσεις των ψηφοφόρων ανά κόμμα.

Αναφορικά με τις συσπειρώσεις, στη ΝΔ φτάνει το 91%, στον ΣΥΡΙΖΑ στο 85% και στο ΠΑΣΟΚ στο 84%.

Οι μετακινήσεις από την ΝΔ που είναι ελάχιστες καθώς καταγράφονται διαρροές της τάξης του 2% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την Πλεύση Ελευθερίας και 1% προς το ΠΑΣΟΚ και τη Νίκη.

Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζει διαρροές της τάξης του 3% προς το ΚΚΕ και αθροιστικά 8% προς τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας.

Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ οι διαρροές εντοπίζονται σε ένα ποσοστό 5% προς τη ΝΔ, και συνολικά 7% προς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας . 

Η εικόνα για τα ποσοστά των κομμάτων

Τις τελευταίες ημέρες, βάσει των στοιχείων των δημοσκοπήσεων, φαίνεται πως αρχίζει να ξεκαθαρίζει και το πόσα κόμματα θα μπουν τελικά στη Βουλή ωστόσο, δεν αποκλείεται να βρεθούμε προ εκπλήξεων στην κάλπη.

Στην δημοσκόπηση της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής» στην εκτίμηση ψήφου καταγράφεται διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει στο 20,46% .

Συγκεκριμένα, η ΝΔ φέρεται να λαμβάνει 40,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,6%, το ΠΑΣΟΚ 11,5%, το ΚΚΕ 6,8% και η Ελληνική Λύση 4,7% .

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, φαίνεται να περνούν το όριο εισόδου της Βουλή τόσο το κόμμα Νίκη (3,9%) όσο και η Πλεύση Ελευθερίας (4,7%) ενώ το ΜέΡΑ25 μένει εκτός με 2,5%. Δηλαδή μιλάμε για επτακομματική Βουλή.

Αντίστοιχη η εικόνα και στην έρευνα της Opinion Poll. Με βάση τη μέση τιμή της εκτίμησης ψήφου που για τη Νέα Δημοκρατία εκκινεί από το 38,6% και φτάνει μέχρι το 44,2%, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζεται να εξασφαλίζει αυτοδυναμία 163 εδρών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που κυμαίνεται από 18% έως 22,4% θα έχει 55 βουλευτές, για το ΠΑΣΟΚ η μέση τιμή της εκτίμησης ψήφου δίνει 30 έδρες, για το ΚΚΕ 20 βουλευτές, για την Ελληνική Λύση 12 βουλευτές, 11 βουλευτές για την Πλεύση Ελευθερίας και 9 για το κόμμα ΝΙΚΗ.

H δημοσκόπηση της GPO στην πρόθεση ψήφου δίνει στη ΝΔ  41,9%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει περαιτέρω δυνάμεις και συγκεντρώνει 17,8%. Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει ποσοστό 11,7% και το ΚΚΕ διατηρεί και αυτό τις δυνάμεις του, χωρίς μεταβολές, στο 6,5%. Στο 3,5% βρίσκεται η Ελληνική Λύση, όπως και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ενώ η «Νίκη» συγκεντρώνει ποσοστό 2,9% ενώ το ΜέΡΑ 25 2,5%.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ