Λέκκας για φωτιά στη Ρόδο: «Το περιβάλλον έχει καταστραφεί – Αντικρίζω πρωτόγνωρες εικόνες»

Λέκκας για φωτιά στη Ρόδο: «Το περιβάλλον έχει καταστραφεί – Αντικρίζω πρωτόγνωρες εικόνες»

«Είναι μία ιδιαίτερη πυρκαγιά εδώ, γιατί πλήττεται ουσιαστικά το κέντρο του περιβάλλοντος της Ρόδου», σημείωσε ο κ. Λέκκας

Μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο τις τελευταίες μέρες, ενώ η κατάσταση φαίνεται πως είναι ανεξέλεγκτη. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να περιορίσουν τα τρία μέτωπα, στα οποία έχει εκδηλωθεί η πυρκαγιά.

Χιλιάδες κόσμου έχουν εκκενώσει τα καταλύματά τους και έχουν μεταφερθεί σε χώρους προκειμένου να είναι προστατευμένοι ενώ ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και στις περιουσίες των ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης: «Η εκκλησία ενεπλάκη στην απόφαση Μίροτιτς»

Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας μίλησε για την τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει υποστεί το «νησί των ιπποτών».

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην ΕΡΤ το βράδυ του Σαββάτου, και μεταφέροντας την εικόνα από την κατάσταση που επικρατεί, έκανε λόγο για «πρωτόγνωρες εικόνες», αναφορικά με την δασική πυρκαγιά το χωριό Λάερμα.

Η περιβάλλουσα περιοχή και ορισμένα σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Το περιβάλλον το οποίο πραγματικά έχει καταστραφεί. Οι εικόνες που αντικρίζω είναι πρωτόγνωρες για δασική πυρκαγιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας: «Η δασική πυρκαγιά δεν κρίνεται κατ’ αρχάς με την έκτασή της. Έχω πάει σε πολλές δασικές και μεγάλες πυρκαγιές και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μία ιδιαίτερη πυρκαγιά εδώ γιατί πλήττεται ουσιαστικά το κέντρο του περιβάλλοντος της Ρόδου».

Τόνισε δε, ότι υπάρχουν εστίες ανοιχτές ενώ  η μορφολογία του εδάφους «ευνοεί» την ανάπτυξη της πυρκαγιάς, ενώ για τα τουριστικά καταλύματα υπογράμμισε ο κ. Λέκκας πως, έχουν καεί ολοσχερώς και η τουριστική περίοδος στη Ρόδο έχει πληγεί σημαντικά.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις Έξι», ο Ευθύμης Λέκκας, οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί έχουν κλείσει εξαιτίας των καταστροφών από τη φωτιά, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως πρωτεύον θέμα είναι η πρόληψη.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για τις επιχειρησιακές ενέργειες. Πρωτεύον θέμα είναι το θέμα της πρόληψης. Μία πρόληψη στην οποία θα πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ