Φωτιά στη Ρόδο: «Γλιτώσαμε την τελευταία στιγμή» – Τι είπαν οι Γερμανοί τουρίστες

Φωτιά στη Ρόδο: «Γλιτώσαμε την τελευταία στιγμή» – Τι είπαν οι Γερμανοί τουρίστες

Οι Γερμανοί τουρίστες που βρισκόντουσαν στη Ρόδο όταν ξέσπασε η μεγάλη φωτιά μιλούν στα γερμανικά μέσα για τις δύσκολες στιγμές που βίωσαν.

«Για χιλιάδες τουρίστες στη Ρόδο, οι διακοπές τους μετατράπηκαν σε εφιάλτη το Σάββατο».

Με αυτή τη φράση ξεκινάει το γερμανικό δημοσίευμα της «Die Welt» για την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στη Ρόδο.

Μετά την εκκένωση πολλών χωριών και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων λόγω των μεγάλων δασικών πυρκαγιών, χιλιάδες άνθρωποι στο ελληνικό νησί διακοπών της Ρόδου αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα στην ύπαιθρο.

Ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, 16.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος από τη στεριά και 3.000 από τη θάλασσα από τις παραλίες.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν δώδεκα χωριά και όλα τα ξενοδοχεία στις πληγείσες περιοχές.

«Ποτέ δεν έχουν πληγεί τόσα πολλά χωριά», δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου στη Die Welt  μια Γερμανίδα που ζει εδώ και χρόνια στο νησί.

«Συνήθως καίγεται περισσότερο προς τη δυτική ακτή. Αλλά αυτή τη φορά η φωτιά ήρθε πάνω από το βουνό προς τα νοτιοανατολικά. Έχω πακετάρει τα πιο σημαντικά πράγματα στο αυτοκίνητο, νερό, φαγητό για τον σκύλο μου. Αλλά περιμένω οδηγίες από τις Αρχές».

Περίπου 20.000 Γερμανοί παραθεριστές

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Γερμανικής Ταξιδιωτικής Ένωσης (DRV), υπήρξαν περίπου 20.000 Γερμανοί παραθεριστές από τουριστικούς πράκτορες στο νησί.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 20.000 Γερμανοί παραθεριστές από τουριστικούς πράκτορες στο νησί, μόνο ένας μικρός αριθμός επηρεάζεται από τις εκκενώσεις. Στα βόρεια του νησιού σχεδιάζονται σημεία συγκέντρωσης για τους τουρίστες που  αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία τους, μέχρι την κατάσβεση των πυρκαγιών. Η κορυφαία προτεραιότητα είναι η προστασία της ζωής και των άκρων».

Σύμφωνα με τον DRV, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θέλουν να επικοινωνήσουν με τους πελάτες τους που προγραμματίζουν ταξίδι στη Ρόδο τις επόμενες ημέρες με σκοπό να τους ενημερώσουν για την κατάσταση που επικρατεί.

Η Tui ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής ότι δεν θα φέρει πλέον τουρίστες στη Ρόδο προς το παρόν λόγω των σοβαρών δασικών πυρκαγιών.

Φωτογραφίες: DPA

Ωστόσο, οι αεροπορικές συνδέσεις θα παραμείνουν σε ισχύ για την επιστροφή των επισκεπτών στη Γερμανία, δήλωσε ο Aage Dünhaupt, επικεφαλής επικοινωνίας της Tui.

Ο όμιλος Tui Group έχει επί του παρόντος συνολικά περίπου 39.000 επισκέπτες στη Ρόδο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Dünhaupt, εκ των οποίων οι 7800 επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά.

«Για εμάς είναι σαφές ότι φεύγουμε τώρα»

Μιλώντας στη γερμανική ιστοσελίδα Die Zeit, η Καρίνα Εμιγκ, η οποία βρέθηκε για διακοπές στην Ρόδο με τον σύζυγό της και τα δύο της παιδιά, είπε πως πρόκειται να φύγουν άμεσα από το νησί.

«Φτάσαμε εδώ την Τρίτη, σχεδόν ταυτόχρονα με τη φωτιά. Το είδαμε στο δρόμο από το αεροδρόμιο προς το κατάλυμά μας και από εκεί και πέρα οι φλόγες  είναι μαζί μας κάθε μέρα. Βρισκόμαστε σε μια μικρή πόλη περίπου πέντε χιλιόμετρα από τη Λίνδο. Σχεδόν όλοι έχουν φύγει. Χθες οι δρόμοι ήταν γεμάτοι με τουριστικά λεωφορεία και αυτοκίνητα, όλοι είχαν μια βαλίτσα ή μια τσάντα μαζί τους. Τώρα στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνο ντόπιοι εδώ που μένουν για να καταπολεμήσουν τη φωτιά εάν χρειαστεί. Για εμάς είναι σαφές ότι φεύγουμε τώρα». 

Λόγω της δασικής πυρκαγιάς στη Ρόδο, αλλά και λόγω άλλων μεγάλων πυρκαγιών στην Ελλάδα, έχουν εν τω μεταξύ φτάσει για ενίσχυση εκατοντάδες πυροσβέστες από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Μάλτα. Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχουν με πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα η Γαλλία, η Ιταλία, η Τουρκία, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ιορδανία, σύμφωνα με την Ελληνική Πολιτική Προστασία.

«Γλιτώσαμε από τη φωτιά την τελευταία στιγμή»

Μιλώντας στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο 23χρονος Πολ από το Μπίλεφελντ, που έκανε διακοπές στη Ρόδο μαζί με τη σύντροφό του, είπε πως σώθηκαν την τελευταία στιγμή.

«Γλιτώσαμε τη τελευταία στιγμή. Όταν επιστρέψαμε από την παραλία στο ξενοδοχείο, η στάχτη είχε ήδη σκεπάσει τα πάντα και δεν φαινόταν βοήθεια. Ήταν τόσο ζέστη και ο καπνός τόσο πυκνός που δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε άλλα δέκα λεπτά».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ