Στο μικροσκόπιο της Αθήνας το τουρκικό γεωτρύπανο

Στο μικροσκόπιο της Αθήνας το τουρκικό γεωτρύπανο

Πόσο επηρεάζει η έξοδος του «Αμπντουλχαμίντ Χαν» τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Πού βρίσκεται η περιοχή που έχει δεσμεύσει η Τουρκία και ποια είναι η αντίδραση της Ελλάδας.

Στο μικροσκόπιο της Αθήνας βρίσκεται η πορεία του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν», που έχει φτάσει στην προαναγγελθέντα προορισμό του χωρίς να έχει κάνει απόπειρα να εισέλθει στις ΑΟΖ της Ελλάδας ή της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ιστότοπου Marine Traffic, το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» πλέει εντός της δυνητικής τουρκικής ΑΟΖ, στα όρια της ελληνικής, στο σημείο της γεώτρησης που είχε ορίσει. Συγκεκριμένα, ο ιστότοπος το τοποθετεί στο σημείο 35° 22′ 39.7» N, 030° 05′ 26.1» E, εντός της Ανατολικής Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Παρασκευή, το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» απέπλευσε από το λιμάνι Τάσουτζου της Σελεύκειας στη Τουρκία, με τη συνοδεία πλοίου υποστήριξης.

NAVTEX μέχρι τον Φεβρουάριο

Δύο μέρες νωρίτερα, την Τετάρτη, ο σταθμός της Υδρογραφικής και Ωκεανογραφικής Υπηρεσίας του τουρκικού ναυτικού στην Αττάλεια εξέδωσε τη σχετική NAVTEX, με ισχύ από τις 10 Αυγούστου έως τις 6 Φεβρουαρίου του 2024. Ως προορισμός του γεωτρύπανου όριζε τον στόχο Akseki-1, νότια – νοτιοανατολικά του Καστελλορίζου, δυτικά της Κύπρου και άνω των 150 ναυτικών μιλίων νότια των Μυρών, εντός δυνητικής τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Το σημείο είναι πολύ κοντά στο λεγόμενο «τριεθνές» (Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου), λίγα μίλια ανατολικότερα από τη δυνητική ελληνική ΑΟΖ.

Ως απάντηση στη NAVTEX της Τουρκίας η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε αντι-NAVTEX από το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης Κύπρου (ΚΣΕΔ) που ανέφερε ότι οι εργασίες γεώτρησης από το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» και τα υποστηρικτικά του σκάφη δεν έχουν συντονιστεί με τις αρμόδιες κυπριακές Αρχές κι είναι επικίνδυνες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ