Φωτιά στο Δίστομο: Ζημιές στην ιστορική μονή του Οσίου Λουκά – Κάηκε ένα από τα παλαιότερα κτίρια

Φωτιά στο Δίστομο: Ζημιές στην ιστορική μονή του Οσίου Λουκά – Κάηκε ένα από τα παλαιότερα κτίρια

Νέα φωτιά έχει ξεσπάσει στο Δίστομο στη Βοιωτία. Οι φλόγες τύλιξαν την ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της χώρας και προστατευόμενο μνημείο της UNESCO.

Νέο πύρινο μέτωπο έχει να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική στη Βοιωτία αφού έχει ξεσπάσει φωτιά στο Στείριο Διστόμου, σε δασική έκταση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, επιχειρούν 24 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 9 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Διαβάστε επίσης: Αθηνά Ωνάση: Φουντώνουν οι φήμες ότι είναι 4 μηνών έγκυος – Ποιος είναι ο μπαμπάς

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχουν οικίες κοντά στο σημείο όπου έχει ξεσπάσει η φωτιά.

Στις φλόγες ιστορική μονή

Oι φλόγες είχαν κυκλώσει την ιστορική μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της χώρας και αποτελεί προστατευόμενο μνημείο της UNESCO.

 

Η πυρκαγιά στο πέρασμά της έκαψε ολοσχερώς τον περίβολο του ιστορικού μοναστηριού. Οι πρώτες φλόγες έφτασαν στο εσωτερικό της Μονής και έκαψαν ένα από τα παλαιότερα κτίρια. Ευτυχώς, έγκαιρα το μοναστήρι εκκενώθηκε από επισκέπτες και μοναχούς.

Δείτε φωτογραφίες από το permissos.gr:

 

Η ιστορίας της μονής

Μνημείο που συγκαταλέγεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το μοναστηριακό συγκρότημα του Οσίου Λουκά περικλείεται από περίβολο, περιλαμβάνει δε διώροφα και τριώροφα συγκροτήματα κελιών, κωδωνοστάσιο, τράπεζα, κρύπτη και δύο ενωμένους ναούς (την εκκλησία της Παναγίας και το καθολικό).

Το καθολικό της μονής, κτίσμα του α’ μισού του 11ου αιώνα, συνιστά το πρωιμότερο γνωστό δείγμα οκταγωνικού σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού.

Γνωστή στους επιγενομένους ως βασιλομονάστηρο, λόγω της μεγαλοπρέπειας και της τελειότητας του μνημείου, αλλά και της εμπλοκής των ίδιων των βυζαντινών αυτοκρατόρων στην ανέγερση του καθολικού της, η μονή του Οσίου Λουκά αποτελεί ένα έξοχο δείγμα των μεγαλόπρεπων μονών που ιδρύθηκαν την περίοδο αυτήν, προκειμένου αφενός να εκδηλωθεί μια θρησκευτική αντεπίθεση μετά την περίοδο της Εικονομαχίας (726-842) και αφετέρου να διασφαλιστεί η ενότητα του πληθυσμού μετά τις αλλεπάλληλες επιδρομές βαρβαρικών φύλων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ