Διαρροή μεθανίου εντοπίστηκε από το Διάστημα

Διαρροή μεθανίου εντοπίστηκε από το Διάστημα

Ειδικοί δορυφόροι «είδαν» τη μεγάλη διαρροή πάνω από τη Μ. Βρετανία. Ερωτήματα για την κατάσταση των υποδομών και την πιθανότητα άλλων διαρροών που δεν έχουν εντοπισθεί.

Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σχεδόν τρεις μήνες μακριά από την επόμενη Διάσκεψη για το Κλίμα, που θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι (COP28). Το Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτές τις συναντήσεις έχει δεσμευθεί να μειώσει στο 100% τους ρύπους της χώρας, γνωστή ως πολιτική net – zero μέχρι το 2050.

Σήμερα στο Εδιμβούργο γίνεται μια από τις μεγαλύτερες πορείες διαμαρτυρίας των τελευταίων ετών για το κλίμα. Αφορμή; Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να δημιουργήσει περισσότερες από 100 νέες εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη περιοχή της Βόρειας Θάλασσας.

Στην εικόνα αυτή προστίθεται και η είδηση διαρροής μεθανίου σε βρετανικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τα δεδομένα, η διαρροή αφορά την εταιρεία παροχής αερίου Wales and West Utilities και διαπιστώθηκε ότι υπήρχε για περισσότερο από τρεις μήνες. Το θέμα αποκαλύφθηκε το από το BBC σήμερα, αλλά η διαρροή είχε εντοπισθεί από ειδικούς ήδη από τον Μάρτιο. Σε όλο αυτό το διάστημα η ιστοσελίδα της εταιρείας δεν αναφέρει πουθενά το περιστατικό.

Τεράστιο το μέγεθος της διαρροής

Το μέγεθος της διαρροής είναι ενδεικτικό της καταστροφής. Αρχικά, έγινε αντιληπτή από δορυφορική εικόνα, ενώ παράλληλα αναφέρεται ότι η ποσότητα που χάθηκε ήταν ικανή να τροφοδοτήσει με ενέργεια περισσότερα από 7.500 χιλιάδες σπίτια για έναν ολόκληρο χρόνο.

Την ίδια ώρα η χώρα αλλά και η παγκόσμια κοινότητα βρίσκονται αντιμέτωπες με την ενεργειακή κρίση εξαιτίας του πολέμου την Ουκρανία. Πόσο έντονος είναι όμως ο αντίκτυπος για το περιβάλλον; Το μεθάνιο είναι 28 φορές πιο επιβλαβές από το διοξείδιο του άνθρακα, ενώ είναι υπεύθυνο κατά 30% για την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), οι εκπομπές μεθανίου του Ηνωμένου Βασιλείου προέρχονται κατά 48% από την κτηνοτροφία, κατά 41% από τη διαχείριση αποβλήτων και κατά 11% από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

H διαρροή είχε εντοπισθεί από ειδικούς ήδη από τον Μάρτιο, ωστόσο έγινε γνωστή έπειτα από αρκετούς μήνες

Πόσες διαρροές δεν έχουν εντοπιστεί;

Τη διαρροή εντόπισε το Πανεπιστήμιο του Λιντς και συγκεκριμένα η ερευνήτρια Έμιλι Ντόουντ μέσω ειδικών δορυφόρων. Στη συνέχεια τα δεδομένα επιβεβαιώθηκαν με επιτόπιους ελέγχους. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Έμιλι Ντόουντ «το βασικό ερώτημα που τίθεται τώρα είναι πόσες διαρροές υπάρχουν ακόμα που δεν έχουν εντοπιστεί» προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να γίνονται συχνότεροι και πιο εντατικοί έλεγχοι.

Το Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται ότι έχει μειώσει σημαντικά τις εκπομπές μεθανίου από το 1990 μέχρι σήμερα. Όμως παρατηρείται ότι η πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση έχει επιβραδυνθεί.

Να σημειωθεί ότι η αιτία της διαρροής δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αλλά αποδίδεται κυρίως στην παλαιότητα των υποδομών, κάτι που θέτει προ των ευθυνών τις εταιρείες για το ρόλο τους στην κλιματική κρίση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ