Ιράν: Κρατούμενες έβαλαν φωτιά σε πτέρυγα της φυλακής Καρτσάκ κοντά στη Τεχεράνη

Ιράν: Κρατούμενες έβαλαν φωτιά σε πτέρυγα της φυλακής Καρτσάκ κοντά στη Τεχεράνη

Οργανώσεις καταγγέλουν ότι αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στη φυλακή και ξυλοκόπησαν κρατούμενες που έβαλαν φωτιά.

Φωτιά στα ρούχα τους έβαλαν κρατούμενες στην πτέρυγα της φυλακής Καρτσάκ στην επαρχία της Τεχεράνης στο Ιράν.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, καταδικασμένες σε θάνατο κρατούμενες, διαμαρτυρόμενες κατά της διεύθυνσης της φυλακής έβαλαν φωτιά καίγοντας τα ρούχα τους, καθώς περίμεναν την εκτέλεσή τους.

Σωφρονιστικοί υπάλληλοι έσβησαν την φωτιά που ξεκίνησαν κρατούμενες σε πτέρυγα της φυλακής  καίγοντας τα ρούχα τους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Το Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κουρδιστάν είπε ότι οι ειδικές δυνάμεις μπήκαν στην πτέρυγα, ξυλοκόπησαν τις γυναίκες και έριξαν μεταλλικά βλήματα (pellets).

Σύμφωνα με το Δίκτυο, το περιστατικό συνδέεται με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά την πρώτη επέτειο του θανάτου της Μαχσά Αμίνι κατά την κράτησή της για παραβίαση των ενδυματολογικών κανόνων που επιβάλλονται στις γυναίκες στο Ιράν.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, δεν είναι σαφές αν το περιστατικό συνδέεται με τις εκδηλώσεις.

Ο κόσμος διαμαρτύρεται στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο για την πρώτη επέτειο του θανάτου της Mahsa Amini, μιας 22χρονης Κούρδισσας που συνελήφθη από την ιρανκή αστυνομία το 2022 για φερόμενη παραβίαση του υποχρεωτικού ενδυματολογικού κώδικα, Βρετανία, 16 Σεπτεμβρίου 2023. (REUTERS/Κέβιν Κουμπς)

Ο θάνατος της 22χρονης Κούρδισσας Μαχσά Αμίνι που συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής πέρυσι για φερόμενη παραβίαση των υποχρεωτικών ενδυματολογικών κωδίκων, πυροδότησε μερικούς από τους μεγαλύτερους μήνες διαμαρτυριών κατά της σιιτικής κληρικής εξουσίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας που έχει δει ποτέ και έχει προσελκύσει διεθνή καταδίκη.

Καθώς έπεσε το βράδυ του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου, μια ισχυρή παρουσία δυνάμεων ασφαλείας στις κυρίως κουρδικές περιοχές του Ιράν φάνηκε να απέτρεψε μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αλλά οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφεραν σποραδικές αντιπαραθέσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ανθρώπους συγκεντρωμένους σε μια κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας Τεχεράνης να επευφημούν ένα νεαρό ζευγάρι διαδηλωτών καθώς οι οδηγοί κορνάρουν τα αυτοκίνητα τους σε ένδειξη υποστήριξης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ