Απεργία: Στους δρόμους ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο

Απεργία: Στους δρόμους ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο

Στην απεργία συμμετέχει ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μετά από τις αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ και των κατά τόπους ΕΚΑ

Παραλύει η χώρα σήμερα καθώς εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα απεργούν απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση με τα σωματεία και τα συνδικάτα να καταγγέλλουν ότι καταστρατηγείται το δικαίωμα στο 8ωρο και το πενθήμερο ενώ θεσπίζονται μία σειρά από μέτρα που ποινικοποιούν την απεργιακή δράση.

Η πανελλαδική απεργία έχει λάβει διαστάσεις πανεργατικής αν και η ΓΣΕΕ δεν συμμετέχει, καθώς τόσο η ΑΔΕΔΥ όσο και τα κατά τόπους ΕΚΑ καλύπτουν ουσιαστικά τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να απεργήσουν.

Χειρόφρενο τραβούν και τα ΜΜΜ καθώς παρά τις δικαστικές αποφάσεις που προκήρυξαν παράνομες τις κινητοποιήσεις τους συμμετέχουν σε αυτές με την κάλυψη των εργατικών κέντρων. Οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ κατήγγειλαν μάλιστα τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ότι προσέφυγε στο δικαστήριο εναντίον του σωματείου για απεργία που δεν προκήρυξε, αλλά είχε κηρυχθεί από το ΕΚΑ.

Η αγωγή της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

Απεργία στο Μετρό

Η ίδια αρχικά ανακοίνωσε ότι: «Σας ενημερώνουμε, πως αύριο Πέμπτη 21/09 οι Γραμμές 2 & 3 του Μετρό θα λειτουργήσουν από την έναρξη κυκλοφορίας ως τη 1μιση το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει ενημέρωση και για τη Γραμμή 1 του Μετρό Πειραιάς – Κηφισιά».

Το ΣΕΛΜΑ τόσο με ανακοίνωσή του, όσο και με ανάρτηση του προέδρου του, Σπύρου Ρεβύθη καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στην απεργία, ενώ τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι θα κινηθούν νομικά απέναντι στη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ για «εξαπάτηση του δικαστηρίου».

Από τη δική τους μεριά, οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ (γραμμή 1, Πειραιάς – Κηφισιά) αποφάσισαν 24ωρη απεργία.

Μετά από όλα αυτά, η ΣΤΑΣΥ με νεότερη ανακοίνωσή της τονίζει ότι: «Σας ενημερώνουμε, πως αύριο Πέμπτη 21/09 δεν θα λειτουργήσουν οι Γραμμές 1, 2 & 3 του Μετρό, λόγω απεργιακών κινητοποιησεων σωματείων εργαζομένων.

Το Τραμ θα λειτουργήσει από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 13:30».

Τραμ και λεωφορεία

Η στάση εργασίας που είχε προκηρυχθεί από τα λεωφορεία ανεστάλη καθώς κρίθηκε παράνομη από το δικαστήριο, ωστόσο το σωματείο εργαζομένων ΟΑΣΑ με έκτακτη ανακοίνωσή του ενημερώνει το επιβατικό κοινό για την αναστολή της στάσης εργασίας και προσθέτει:  «ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι η 24ωρη απεργία του ΕΚΑ για την ίδια ημέρα είναι νόμιμη και όποιος θέλει μπορεί να συμμετέχει».

Με στάση εργασίας από τις 13:30 έως τη λήξη της βάρδιας θα συμμετάσχει στην απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής.

Επίσης, ματαιώσεις και τροποποιήσεις σε δρομολόγια του Προαστιακού Αθηνών και Πάτρας θα υπάρξουν αύριο , λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας και της συμμετοχής των σωματείων εργαζομένων σε αυτή με 3ωρη στάση εργασίας (από ώρα 21:00 έως 00:00).

Δεμένα θα μείνουν και τα πλοία στα λιμάνια καθώς στην 24ωρη απεργία λαμβάνουν μέρος και οι ναυτεργάτες, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Κανονικά οι πτήσεις

Οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας είχαν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Ωστόσο, το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομη την απόφασή τους.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η Ομοσπονδία Συλλόγων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ενημέρωσε τα μέλη της ότι οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ δεν μπορούν να συμμετέχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και ότι η Ομοσπονδία προτίθεται να ασκήσει έφεση καθώς θεωρεί απαράδεκτη και λανθασμένη την παραπάνω απόφαση.

Οι δάσκαλοι και καθηγητές, όπως ανακοίνωσαν τα σωματεία τους (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ), θα πάρουν μέρος στην απεργία της Πέμπτης της ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Στην απεργία καλούν με ανακοινώσεις τους η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η ΠΟΕΔΗΝ.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει, μεταξύ άλλων: «Το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση. Για να “ζήσει” αξιοπρεπώς ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως στο ωράριο εργασίας του και όχι να αναγκάζεται να δουλεύει νυχθημερόν σε πολλούς ή έναν εργοδότη χωρίς ανάπαυση. Ακόμα και σήμερα εργοδότες και δημόσιο δεν σέβονται θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με κακοπληρωμένη εργασία, με οφειλόμενα δεκάδες ρεπό και ημέρες κανονικών αδειών. Πόσο μάλλον μετά την ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου που ελαστικοποιεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις».

Συγκεντρώσεις

Στην Αθήνα η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση στις 10:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος όπου θα ακολουθήσει πορεία προς το Σύνταγμα. Το ΕΚΑ καλεί σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 11 πμ.

Το ΠΑΜΕ επίσης καλεί σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 10:30, ενώ πρωτοβάθμια σωματεία καλούν στις 11 πμ στα Προπύλαια.

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε πολλές ακόμα πόλεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ