Μαρόκο: πρόγραμμα ανασυγκρότησης 11 δισ. ευρώ για τις σεισμόπληκτες περιοχές

Μαρόκο: πρόγραμμα ανασυγκρότησης 11 δισ. ευρώ για τις σεισμόπληκτες περιοχές

Το Ραμπάτ ανακοίνωσε χθες προϋπολογισμό ύψους 11 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση, τη μετεγκατάσταση και τη γενική κοινωνικοοικονομική αναβάθμιση των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό της 8ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του ιδιαίτερου Γραφείου του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’, ο μαροκινός ηγεμόντας προήδρευσε την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, στο Ραμπάτ, της τρίτης, κατά σειρά, συνόδου εργασίας μετά το σεισμό της 8ης Σεπτεμβρίου, με θέμα το πρόγραμμα ανοικοδόμησης και γενικής αναβάθμισης των σεισμόπληκτων περιοχών της επαρχίας Αλ Χαούζ.

Πρόκειται για πρόγραμμα εκτιμώμενου προϋπολογισμού πενταετίας ύψους 120 δισ. ντιρχάμ (περίπου 11 δισ. ευρώ), ο οποίος καλύπτει τις έξι σεισμόπληκτες επαρχίες (Μαρακές, Αλ Χαούζ, Ταρουντάντ, Σισαουά, Αζιλάλ και Ουαρζαζάτ) και συνολικό πληθυσμό 4,2 εκατ. κατοίκων.

Το πρόγραμμα εστιάζει ειδικότερα σε:

  1. Μετεγκατάσταση πληγέντων, ανοικοδόμηση κατοικιών και αποκατάσταση υποδομών.\
  2. Επανασύνδεση και ενίσχυση των εν λόγω περιοχών.
  3. Επιτάχυνση της μείωσης των κοινωνικών ελλειμμάτων, ιδίως στις ορεινές περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.
  4. Ενθάρρυνση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης, καθώς και αξιοποίηση τοπικών πρωτοβουλιών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης, σύμφωνα με βασιλική εντολή, τη δημιουργία, ανά περιοχή, ευρείας πλατφόρμας αποθεμάτων ειδών πρώτης ανάγκης για άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι το Μαρόκο έχει δημιουργήσει τον εξής ειδικό λογαριασμό για καταθέσεις αλληλεγγύης από Μαροκινούς του εξωτερικού, καθώς και για διεθνή βοήθεια από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς: IBAN MA64001810007800020110620318.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ