Πιο ακριβό θα είναι το 2024 στα προϊόντα σούπερ μάρκετ – «Πληγή» για τους καταναλωτές τα τρόφιμα

Πιο ακριβό θα είναι το 2024 στα προϊόντα σούπερ μάρκετ – «Πληγή» για τους καταναλωτές τα τρόφιμα

Θα συνεχιστεί η ακρίβεια και τη νέα χρονιά - Πιο ακριβά τα τρόφιμα

Ακρίβεια και ανατιμήσεις, αν και ηπιότερες σε σχέση με φέτος, είναι τα «δώρα» του 2024 προς τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, οι ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ για του χρόνου υπολογίζεται ότι θα κινηθούν στο +4,5% στο σύνολο των ταχυκίνητων προϊόντων (FMCGs) από +7,3% που ήταν οι αυξήσεις το 2023.

Διαβάστε επίσης: Τα πρώτα δείγματα Καρβαλιάλ στον Ρέντη, το σύστημα που ετοιμάζει, ο παίκτης που ξεχωρίζει, η πρώτη αλλαγή και οι επιστροφές

Ειδικότερα, στα τρόφιμα, που αντιπροσωπεύουν το 75% του καλαθιού των καταναλωτών, προβλέπεται ότι οι αυξήσεις των τιμών θα ανέλθουν στο +4,6% (+7,3% το 2023), στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας θα είναι χαμηλότερες στο +4% (+7,2% το 2023), ενώ η κατηγορία που θα εμφανίσει την υψηλότερη αύξηση θα είναι τα είδη νοικοκυριού (καθαριστικά, απορρυπαντικά κ.λπ.), καθώς εκτιμάται ότι θα φτάσει στο +5,7% από +9,2% το 2023.

Πρόβλημα με τα τρόφιμα
Μεγάλο πρόβλημα αποτελούν οι τιμές των τροφίμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ταχύτερη άνοδο τιμών τροφίμων και ποτών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση βίωσε η Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2023, σύμφωνα με τα επίσημα τελικά στοιχεία της Eurostat (τα αντίστοιχα για τον Νοέμβριο θα δημοσιοποιηθούν σε λίγες ημέρες).

Αυτά δείχνουν άνοδο του σχετικού δείκτη κατά 10,4% στην Ελλάδα (από 9,7% άνοδο που κατέγραψε τον Σεπτέμβριο) και έναντι μέσης ανόδου κατά 7,6% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 7,5% στην Ευρωζώνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πραγματικός πληθωρισμός των τροφίμων, που είναι ο ρυθμός του πληθωρισμού των τροφίμων μείον τον συνολικό πληθωρισμό, ήταν 4,6% στη ζώνη του ευρώ (4% στην ΕΕ) τον Οκτώβριο του 2023, ασκώντας τεράστια πίεση ειδικότερα στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Ο ετήσιος πραγματικός πληθωρισμός των τροφίμων κυμαινόταν από –5,7% στην Τσεχία έως 10,9% στο Βέλγιο, μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Το Βέλγιο ακολούθησαν η Ολλανδία (8,8%), η Ελλάδα (6,6%) και η Ισπανία (5,9%). Μετά την Τσεχία, η Ουγγαρία (-1,6%) και η Ρουμανία (-0,5%) είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά πραγματικού πληθωρισμού τροφίμων στην ΕΕ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ