Ξεκίνησε η «θεραπεία – σοκ» με τις ευλογίες του ΔΝΤ

Ξεκίνησε η «θεραπεία – σοκ» με τις ευλογίες του ΔΝΤ

Υποτίμηση 54% στο πέσο, μαχαίρι σε κρατικές δαπάνες, κατάργηση επιδοτήσεων σε ενέργεια και μεταφορές μεταξύ των αυστηρών μέτρων λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αργεντινής.

«Λεφτά δεν υπάρχουν». Με αυτά τα λόγια ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι, και ο υπουργός Οικονομικών του, Λουίς Καπούτο, ανακοίνωσαν σειρά μέτρων αυστηρής λιτότητας με στόχο την αντιμετώπιση των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του πληθωρισμού, ο οποίος τρέχει με 140% σε ετήσια βάση απειλώντας να φτάσει το 200%.

Την ίδια στιγμή στη χώρα το επίπεδο της φτώχειας έχει ξεπεράσει το 40% και οδεύει προς το 45%. Στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να κάνει την οικονομία που βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση να δεχτεί άμεσα ξαφνικό σοκ, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα στην πορεία και να υπάρξει μια βάση για ανάκαμψη στη συνέχεια.

Διαβάστε επίσης: Τελικά το «Καραϊσκάκης» ήταν το πρόβλημα: 800 οπαδοί της Χάιφα στη Λεωφόρο, όταν σε όλη την Ευρώπη οι ομάδες του Ισραήλ παίζουν «κεκλεισμένων»

Το κλειδί για όλα αυτά τώρα είναι η εφαρμογή των μέτρων, τα οποία είχαν ανακοινωθεί προεκλογικά από τον Μιλέι στο πλαίσιο της ανάγκης για θεραπεία-σοκ της οικονομίας της χώρας που αποτέλεσε τη «σημαία» των υποσχέσεών του προς τους ψηφοφόρους.

Τα βασικά αυτά μέτρα λιτότητας-σοκ που ανακοινώθηκαν σε πρώτη φάση είναι τα εξής:

  • Υποτίμηση του πέσο κατά 54% έναντι του δολαρίου, με την επίσημη ισοτιμία να φτάνει πλέον τα 800 πέσος ανά δολάριο. Σημειωτέον ότι από το 2019 και μετά, το νόμισμα της χώρας διατηρούνταν στην, προηγούμενη πλέον, ισοτιμία του 400 περίπου πέσος προς το δολάριο μόνο με τεχνητά μέσα. Οι αυστηροί έλεγχοι κεφαλαίων από την κυβέρνηση δημιουργούσαν μεγάλο χάσμα μεταξύ της επίσημης συναλλαγματικής ισοτιμίας των 366 πέσος ανά δολάριο και των ανεπίσημων ισοτιμιών στη μαύρη αγορά που έφταναν τα 1.000 πέσος ανά δολάριο. Στόχος της κυβέρνησης είναι η υποτίμηση αυτή να γίνει σταδιακά.
  • Δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, περιλαμβανομένων και μειώσεων θέσεων εργασίας για να γίνει πιο ολιγομελής η κυβέρνηση και πιο αποτελεσματικό το Δημόσιο. Οι συνολικές περικοπές δαπανών θα ανέλθουν στο 2,9% του ΑΕΠ, δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος. Στόχος είναι να εξαλειφθεί το 2024 το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη τις πληρωμές τόκων.
  • Σημαντική μείωση του αριθμού των υπουργείων έως και στο 50%.
  • Μαχαίρι σε μεταφορές χρημάτων από την κεντρική κυβέρνηση προς τις περιφέρειες.
  • Κατάργηση επιδοτήσεων σε ενέργεια και μεταφορές χωρίς να δοθούν ακριβή στοιχεία ακόμη.
  • Φρένο σε πάσης φύσεως δημόσια έργα.
  • Επίσης, ανακοινώθηκε πρόθεση της κυβέρνησης να καταργηθούν σταδιακά δασμοί στις εξαγωγές, κάτι που ζητούσαν διακαώς οι αγρότες. Η χώρα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας επεξεργασμένης σόγιας στον κόσμο και ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού.
    Η κεντρική τράπεζα, της οποίας ο νέος πρόεδρος, Σαντιάγκο Μπαουσίλι, ορίστηκε επίσημα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της χώρας λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των μέτρων, ανακοίνωσε ότι θα πάψουν πλέον να ισχύουν πολλοί περιορισμοί σε πράξεις σε συνάλλαγμα. Επίσης, αναμενόταν να ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα από την κεντρική τράπεζα σχετικά με τα επιτόκια δανεισμού και τη νομισματική πολιτική γενικότερα.
  • Η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της κυβέρνησης ενώ θα αναζητά διεθνείς πιστωτικές επιλογές. Η νέα ηγεσία επανέλαβε ότι η Αργεντινή θα ζητήσει από το ΔΝΤ να παραιτηθεί από τις επικείμενες αποπληρωμές χρέους αφού η προηγούμενη κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε με τους στόχους που συμφωνήθηκαν με το Ταμείο.

Τι θέλει να πετύχει το Μπουένος Άιρες

«Ο στόχος είναι απλώς να αποφευχθεί η καταστροφή και να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης» ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Λουίς Καπούτο, σε ηχογραφημένη ομιλία που συνόδευσε την παρουσίαση των μέτρων. Είπε ότι η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει βαθύ δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο προσδιόρισε στο 5,5% του ΑΕΠ. Επίσης επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας ότι η χώρα είχε δημοσιονομικό έλλειμμα για 113 από τα τελευταία 123 χρόνια – κάτι που αποτελεί την αιτία των οικονομικών της δεινών, όπως ανέφερε.

«Είμαστε εδώ για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα στη ρίζα» είπε. «Γι’ αυτό πρέπει να εγκαταλείψουμε τον εθισμό μας σε δημοσιονομικά ελλείμματα» ήταν τα λόγια του.

Η Αργεντινή έχει λάβει δάνειο 44 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο φαίνεται να στηρίζει τώρα τη νέα κυβέρνηση στα μέτρα που λαμβάνει. «Χαιρετίζω τα αποφασιστικά μέτρα» είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αποκαλώντας τα «σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της σταθερότητας και την ανοικοδόμηση του οικονομικού δυναμικού της χώρας».

Η σκληρή δημοσιονομική ρητορική του Μιλέι – με το επαναλαμβανόμενο σε κάθε ευκαιρία σύνθημα «Λεφτά δεν υπάρχουν» – είχε τονώσει τις αγορές μετά τη νίκη του στις εκλογές, με τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P Merval να σημειώνει υψηλό ρεκόρ την Τρίτη και τις τιμές στα κρατικά ομόλογα να αυξάνονται σχεδόν κατά 4%. Οι αναλυτές είπαν ότι τα νέα μέτρα στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ