Ισπανικό μπλόκο για την Ερυθρά Θάλασσα

Ισπανικό μπλόκο για την Ερυθρά Θάλασσα

«Απροσδόκητα», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ισπανική αντιπροσωπεία μπλόκαρε την απόφαση συντονισμού της αποστολής «Αταλάντα».

Η κρίση στην περιοχή χτυπά κόκκινο, αλλά όπως μετέδωσαν τα ΜΜΕ στην ιβηρική: «Η Ισπανία σπάει τη συναίνεση στην ΕΕ και δυσχεραίνει τον συντονισμό με την Ουάσιγκτον στην Ερυθρά Θάλασσα»,

Συγκεκριμένα αναφέρουν: Η ισπανική κυβέρνηση δεν αισθάνεται άνετα με την ιδέα να συμβάλει στην επιχείρηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για να αποτρέψει τους Χούθι της Υεμένης να παρενοχλούν εμπορικά πλοία που κατευθύνονται προς τη Διώρυγα του Σουέζ.

Διαβάστε επίσης: Το «θέλω» του Λέο Περέιρα, η «δύσκολη» Φλαμένγκο, ο ρόλος του ατζέντη, το αβαντάζ του Πέδρο Αλβες και ο πανίσχυρος Μπραζ

«Απροσδόκητα», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ισπανική αντιπροσωπεία μπλόκαρε την Πέμπτη την απόφαση συντονισμού της ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής «Atalanta» που μάχεται κατά της πειρατείας στον Ινδικό Ωκεανό και στην οποία η Ισπανία έχει εξέχουσα συμμετοχή, με την επιχείρηση που δρομολογεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βαδίζουν στην περιοχή με άλλους συμμάχους.

Η ισπανική απόφαση δεν θα εμποδίσει αυτή τη νέα ναυτική αποστολή, που βαφτίστηκε ως «Prosperity Guardian» ούτε τις ευρωπαϊκές χώρες που το επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτήν μεμονωμένα, αλλά δυσκολεύει ορισμένους που έχουν ήδη πολεμικά πλοία στην περιοχή υπό την ευρωπαϊκή αποστολή να τα χρησιμοποιήσουν για να ενισχύσουν το νέο έργο.

Εξέπληξε τις Βρυξέλλες

Η απότομη αλλαγή στη θέση της κυβέρνησης εξέπληξε τις Βρυξέλλες, διότι την προηγούμενη μέρα, στη συνάντηση των πρεσβευτών, η Ισπανία υποστήριξε με ενθουσιασμό, μαζί με τις άλλες χώρες, την πρόταση του Ύπατου Εκπροσώπου Josep Borrell να «συντονίσει» τις δύο αποστολές, κάτι που επέτρεψε στις ενδιαφερόμενες χώρες να παραμείνουν υπό τις ευρωπαϊκές πολιτικές συντεταγμένες και ταυτόχρονα να συμβάλουν στη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στη νότια είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, μια μέρα αργότερα, στην επόμενη διαδικασία, ο τεχνικός συντονιστής που εκπροσωπεί την Ισπανία (ένας στρατιωτικός) ανακοίνωσε στους υπόλοιπους ότι η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ «δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει αυτή τη θέση ως έχει».

Σε πολιτικούς κύκλους, αυτή η απροσδόκητη αλλαγή θέσης από την πλευρά της Ισπανίας αποδίδεται σε εσωτερικές εντάσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, ορισμένα από τα μέλη του οποίου δεν είναι υπέρ θέσεων που μπορούν να ερμηνευθούν ως υποστήριξη προς το Ισραήλ (οι Χούτι επιτίθενται στους εμπόρους που πιστεύουν ότι κατευθύνονται προς τα λιμάνια του Ισραήλ) ή να συνεργαστούν στρατιωτικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αρμόδιος αξιωματούχος της ευρωπαϊκής διπλωματίας εξήγησε ότι αυτή η διαδικασία λήψης αποφάσεων εντός του Συμβουλίου «είναι εσωτερική και εμπιστευτική» και ότι ως εκ τούτου εναπόκειται στην Ισπανία «να εξηγήσει τι κάνει και γιατί». Πηγές από την ισπανική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες προέτρεψαν για εξηγήσεις από το Υπουργείο Άμυνας.

Ο διοικητής της επιχείρησης Atalanta είναι ένας Ισπανός αξιωματικός, ο αντιναύαρχος Ιγνάθιο Βιγιανουέβα Σερλανο και το επιχειρησιακό αρχηγείο βρίσκεται στη βάση Rota. Αυτή τη στιγμή, η Γαλλία έχει ήδη αναπτύξει μια φρεγάτα και η Γερμανία ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να μελετήσει πώς θα συμμετάσχει στην επιχείρηση «Prosperity Guardian».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ