Ουκρανία: Η SBU αποκάλυψε μαζική απάτη στην προμήθεια όπλων άνω των 40 εκάτ. δολαρίων

Ουκρανία: Η SBU αποκάλυψε μαζική απάτη στην προμήθεια όπλων άνω των 40 εκάτ. δολαρίων

Σύμφωνα με την έρευνα, πρώην και νυν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας και επικεφαλής συνδεδεμένων εταιρειών εμπλέκονται στην υπεξαίρεση 40 εκάτ. δολαρίων .

Η υπηρεσία ασφαλείας SBU της Ουκρανίας δήλωσε το Σάββατο ότι αποκάλυψε ένα σύστημα διαφθοράς στην αγορά όπλων από τον στρατό της χώρας συνολικής αξίας περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ανακοίνωση της μαζικής απάτης στις προμήθειες, που επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, θα έχει τεράστια απήχηση σε μια χώρα που μαστίζεται από τη σχεδόν διετή εισβολή της Ρωσίας. Κάτι που εκμεταλλεύεται η Ρωσία.

Ο αγώνας για την εξάλειψη της ενδημικής διαφθοράς παραμένει μείζον ζήτημα καθώς η Ουκρανία πιέζει την προσπάθειά της να εξασφαλίσει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η SBU δήλωσε ότι η έρευνα «αποκάλυψε αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας και διευθυντές του προμηθευτή όπλων Lviv Arsenal, οι οποίοι έκλεψαν σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο γρίβνα κατά την αγορά βλημάτων».

«Σύμφωνα με την έρευνα, πρώην και νυν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας και επικεφαλής συνδεδεμένων εταιρειών εμπλέκονται στην υπεξαίρεση». Η υπεξαίρεση, αναφέρεται, αφορούσε την αγορά 100.000 βλημάτων όλμου για τον στρατό. Η SBU ανέφερε ότι η σύμβαση για τα βλήματα συνήφθη με το Lviv Arsenal τον Αύγουστο του 2022 – έξι μήνες μετά τον πόλεμο – και η πληρωμή έγινε προκαταβολικά, ενώ ορισμένα κεφάλαια μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό.

Άφαντα τα όπλα, άφαντα τα χρήματα

Όμως δεν παραδόθηκαν ποτέ όπλα, ανέφερε η δήλωση, ενώ στη συνέχεια ορισμένα κεφάλαια μεταφέρθηκαν σε άλλους λογαριασμούς στο εξωτερικό. Η δήλωση ανέφερε ότι σε πέντε άτομα είχαν επιδοθεί «ειδοποιήσεις υποψίας» – το πρώτο στάδιο της ουκρανικής νομικής διαδικασίας – τόσο στο υπουργείο όσο και στον προμηθευτή όπλων. Ένας ύποπτος, ανέφερε, συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να διασχίσει τα ουκρανικά σύνορα.

Η διαφθορά στον στρατό είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα στην Ουκρανία, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει το ηθικό του κοινού σε καιρό πολέμου και να παρουσιάσει την περίπτωσή της για την ένταξή της στην ΕΕ των 27 χωρών.

Ο υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ απολύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο για διάφορες υποθέσεις διαφθοράς, παρά το γεγονός ότι είχε καλή φήμη ως εκπρόσωπος της Ουκρανίας στις συζητήσεις της με τους δυτικούς συμμάχους. Παρόλο που δεν φέρεται να έχει εμπλακεί προσωπικά σε διαφθορά, αρκετές υποθέσεις έπληξαν τον στρατό υπό τη διοίκησή του, μία για την προμήθεια τροφίμων στα στρατεύματα, μία άλλη για την προμήθεια κατάλληλου ρουχισμού για τους στρατιώτες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ