Ο «πόλεμος» της προπαγάνδας και η αποφασιστικότητα της Δύσης να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία

Ο «πόλεμος» της προπαγάνδας και η αποφασιστικότητα της Δύσης να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία

Γαλλικές διπλωματικές πηγές μιλούν στο in για μία εκστρατεία παραπληροφόρησης από την πλευρά της Μόσχας

Το Σάββατο συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και οι διπλωματικές αποστολές της Δύσης παρακολουθούν τις εξελίξεις, θέλοντας να δώσουν τη δική τους απάντηση στη Μόσχα.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν θέλησε να δείξει ότι το Παρίσι αναλαμβάνει πρωτοβουλία, καλώντας τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη γαλλική πρωτεύουσα αμέσως μετά τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Ο Ζελένσκι στο Παρίσι

Κατά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στη Γαλλία, Ζελένσκι και Μακρόν υπέγραψαν διμερή συμφωνία ασφαλείας και αμυντικής συνεργασίας, η οποία προβλέπει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια από το Παρίσι στο Κίεβο ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Με τον Μακρόν να δεσμεύεται για στήριξη προς την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί.

Ο πόλεμος της «παραπληροφόρησης»

Γαλλικές διπλωματικές πηγές μιλώντας στο in τόνιζαν την ανάγκη να υπάρξει θωράκιση της κοινής γνώμης απέναντι στον πόλεμο παραπληροφόρησης που διεξάγει η Ρωσία, όσον αφορά την εισβολή στην Ουκρανία. Αναφέρονται σε πληθώρα fake news, ψεύτικων λογαριασμών καθώς και προσπαθειών παρεμβάσεων στον Τύπο που σε κάποιες περιπτώσεις καθιστούν από δύσκολη έως και αδύνατη την διασταύρωση της είδησης.

Όπως λένε μέσω τεχνητής νοημοσύνης δημιουργούνται ψεύτικες συνεντεύξεις, ψεύτικες ιστοσελίδες, think tank και σαφώς ψεύτικοι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αξιοποιούνται για την διασπορά fake news.

Με τους ξένους διπλωμάτες να εστιάζουν ιδιαίτερα στον τομέα της πληροφορίας και της διασταύρωσης των ειδήσεων.  Και υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρχει ενημέρωση.

Ένας «πραγματικός πόλεμος πληροφοριών» όπως υπογραμμίζουν διπλωμάτες, με στόχο να πείσει ότι η Ουκρανία χάνει στο πεδίο, ότι οι ουκρανοί είναι διχασμένοι και ότι η ρωσική πλευρά κάνει βήματα προς τη νίκη.

Για πρώτη φορά τόση βοήθεια

Σημειώνουν δε πως για πρώτη φορά στην περίπτωση της Ουκρανίας συμβαίνει κάτι μοναδικό, καθώς ποτέ δεν έχουν δοθεί τόσα πολλά χρήματα, τόσα όπλα και τέτοιου μεγέθους πολιτική στήριξη σε μία χώρα που δέχεται επίθεση.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως η νίκη της Ουκρανίας για τη Γαλλία, καθώς και για την Ευρώπη συνολικότερα είναι προτεραιότητα, αφού όπως λένε δεν αφορά μόνο ένα ζήτημα σεβασμού του διεθνούς δικαίου, αλλά αφορά και το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης τη Ευρώπης.

Αναφέρονται στην ενίσχυση της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, τόσο με στρατό όσο και με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Και στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον, αναμένεται να επαναβεβαιωθεί σαφώς η στήριθξη στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις

Γάλλοι διπλωμάτες σχολιάζουν επίσης τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Αναγνωρίζουν μεν ότι δεν έχουν αποδώσει τα μέγιστα ωστόσο αναγνωρίζουν ότι είναι οι πλέον σκληρές και ευρείας κλίμακας κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ.

Επιπλέον βοήθεια στην Ουκρανία έχει ζητήσει ήδη ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, με επιστολές του στους «27». Κάτι που δεν αναμένεται να σταματήσει εδώ και οι πιέσεις θεωρείται βέβαιο ότι θα ενταθούν. Τόσο σε πλαίσιο ΕΕ, όσο και ΝΑΤΟ.

Στην ερώτηση αν η Γαλλία, για παράδειγμα, ανησυχεί για μία κυβερνοεπίθεση ή οποιοδήποτε άλλη προσπάθεια από την πλευρά της Ρωσίας να στείλει ένα μήνυμα ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν απειλές, ενδείξεις ή υπόνοιες για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ