Τέμπη: Διάψευση των ισχυρισμών της κυβέρνησης για το μπάζωμα του χώρου της τραγωδίας

Τέμπη: Διάψευση των ισχυρισμών της κυβέρνησης για το μπάζωμα του χώρου της τραγωδίας

Τι είπε ο συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας - «Τι φοβόσασταν ότι θα αποκαλυφθεί;», ρωτά το Μαξίμου η Μαρία Καρυστιανού

Την ώρα που η κυβέρνηση επιδίδεται σ’ έναν πίνγκ-πονγκ ευθυνών για το γρήγορο μπάζωμα του χώρου όπου έγινε η εθνική τραγωδία των Τεμπών με τους 58 νεκρούς, αρμόδιοι και γονείς διέψευσαν ισχυρισμούς του Μαξίμου που, τουλάχιστον προς το παρόν, μάλλον μοιάζουν να οδηγούν την εν λόγω υπόθεση προς το σκοτάδι αντί για το φως. Χωρίς, πάντως, να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να φέρουν ευθύνη -και- οι αρμόδιοι που «φωτογραφίζει».

Τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης διέψευσαν ο συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Ευάγγελος Φαλάρας, και η Μαρία Καρυστιανού, η μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου, που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη, ενώ ο πραγματογνώμονας Κώστας Λακαφώσης κατήγγειλε ότι δεν εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο που υπάρχει για τα δυστυχήματα και ότι η σύγκρουση των δύο τρένων αντιμετωπίστηκε σαν ένα κοινό τροχαίο.

«Δεν τηρήθηκε κανένα πρωτόκολλο»

«Δεν τηρήθηκε κανένα πρωτόκολλο γιατί η αντιμετώπιση ήταν σαν τροχαίο. Σαν να έχει τρακάρει φορτηγό με αυτοκίνητο και γρήγορα να μαζέψουμε», τόνισε -μεταξύ άλλων- ο κ. Λακαφώσης, ενώ ο πατέρας της Μάρθης Ψαροπούλου, Αντώνης Ψαρόπουλος, που είναι δικηγόρος και έχει αναλάβει τόσο την υπόθεση της κόρης του όσο και άλλων θυμάτων της τραγωδίας, τόνισε -επίσης μεταξύ άλλων- τα εξής:

«Αυτό που μου έχει προξενήσει πολύ αρνητική εντύπωση είναι ότι οι ανακριτικές Αρχές απευθύνονται σε ανθρώπους που ήταν εξ αρχής εν δυνάμει κατηγορούμενοι κι εκ των υστέρων όντως τους ασκήθηκε σε βάρος τους ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Αυτό είναι ασύμβατο. Ψάχνουν να βρουν απαντήσεις από ανθρώπους που ελέγχονταν και τελικά ασκήθηκαν διώξεις. Πόσο αξιόπιστες και τεκμηριωμένες μπορεί να είναι οι απαντήσεις αυτές;».

Διάψευση των ισχυρισμών της κυβέρνησης

Εν τω μεταξύ, απαντήσεις στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για το μπάζωμα του χώρου της τραγωδίας, με το Μαξίμου να «δείχνει» ως υπεύθυνη της Πυροσβεστική, έδωσαν ο κ. Φαλάρας και η κ. Καρυστινού. Θυμίζουμε ότι ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, υποστήριξε πως δεν έδωσε εκείνος την εντολή για το μπάζωμα του χώρου της τραγωδίας, λέγοντας ότι η διαμόρφωσή του έγινε από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) μετά από αίτημα της Πυροσβεστικής, η οποία επιχειρούσε στο σημείο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Documento, ο κ. Φαλάρας απαντά ότι «εγώ ζήτησα να έρθουν οι γερανοί για να σηκωθούν τα βάρη και στο πλαίσιο αυτής της δράσης οι γερανοί -για λόγους στατικότητας του πεδίου- ζήτησαν να έρθουν σταθερά αντικείμενα, κροκάλες και ψηφίδες, προκειμένου να πατήσουν σε στέρεο έδαφος, επειδή αυτό μετατοπιζόταν όσο σηκώνονταν τα βαγόνια».

«Ουδέποτε αιτήθηκα μπάζωμα του χώρου»

«Η διαδικασία συνεχίστηκε μέχρι να σηκωθούν και τα βαγόνια της επιβατικής που είχαν τις λαμαρίνες. Όταν σηκώθηκαν και οι τελευταίες λαμαρίνες και ελέγξαμε πως δεν υπήρχε άλλος νεκρός στο πεδίο, συνεχίσαμε να μένουμε στο σημείο έως ότου φύγαμε την Παρασκευή», προσθέτει ο ίδιος.

Επιπλέον, ερωτηθείς εάν είχε συμμετοχή στη μετέπειτα εκχωμάτωση και το μπάζωμα του πεδίου, ο συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας απαντά αρνητικά και συμπληρώνει ότι εκείνο το οποίο αιτήθηκε ήταν εξοπλισμός, «για να μου δώσει την ευχέρεια να ελέγξω και να εντοπίσω νεκρούς και ζωντανούς».

Απάντηση Καρυστινού σε Τριαντόπουλο, Καραμανλή, Μπακογιάννη, Μητσοτάκη

«Τι φοβόσασταν ότι θα αποκαλυφθεί;», ρωτά το Μαξίμου η κ. Καρυστινού, η οποία μίλησε και για τους αντίστοιχους ισχυρισμούς εκ μέρους του τέως περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, ο οποίος επίσης έσπευσε να «φωτογραφίσει» τα μέλη του ΣΟΠΠ όσον αφορά στην υπαιτιότητα. Ειδικότερα, η κ. Καρυστινού δήλωσε ότι «μόλις πληροφορήθηκα τις δηλώσεις του Κ. Τριαντόπουλου, ο οποίος κατά τη συνήθη τακτική των πολιτικών προσώπων, αποποιείται των ευθυνών του. Κύριοι, δόθηκε μια εντολή μπαζώματος. Ως ελάχιστο για εμάς, αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας είναι να δοθεί ένα όνομα για αυτήν την αξιόποινη και υβριστική πράξη… Υπάρχουν εγκλήματα για τα οποία η απόδοση δικαιοσύνης είναι μονόδρομος… Οφείλετε να επιδείξετε σεβασμό στον άνθρωπο, στις αξίες του αλλά και στους νόμους της χώρας που ορκιστήκατε να υπηρετείτε…».

«Τι μας είπαν τη μέρα που σκοτώθηκαν τα παιδιά μας»

Προσθέτει ότι «αυτή η εβδομάδα ήταν πάρα πολύ δύσκολη για εμάς και πραγματικά δεν είχα σκοπό να κάνω καμιά δήλωση. Μου ζητήθηκε όμως χθες από δημοσιογράφους να απαντήσω στον κ. Αγοραστό. Η δήλωση του κ. Αγοραστού έγινε πάνω σε δική μου παλαιότερη δήλωση η οποία όμως «ακούστηκε» ανήμερα της μαύρης επετείου… Η αλήθεια είναι ότι χθες απέρριψα αυτή την πρόταση διότι πραγματικά θεωρούσα ανούσιο να ξεκινήσω αυτό το δημόσιο διάλογο με τον κ. Αγοραστό. Αλλά νιώθω ότι θα ήθελα να κάνω μία δήλωση όχι απέναντι στον κ. Αγοραστό αλλά απέναντι σε δύο σημαντικά πολιτικά πρόσωπα τα οποία έκαναν δηλώσεις την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου. Την ημέρα που σκοτώθηκαν τα παιδιά μας. Ή μία δήλωση αφορά την κα. Μπακογιάννη, η οποία μας είπε ότι θα έπρεπε να μπούμε στα παπούτσια του κ. Καραμανλή γιατί είναι τραγικό να είσαι υπουργός και να σου συμβαίνει κάτι τέτοιο… Κα Μπακογιάννη, τραγικό είναι να είσαι 19 χρονών να επιστρέφεις χαρούμενη στο σπίτι σου και να σκοτώνεσαι με τον πιο φρικτό και άδικο θάνατο».

«Να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όλοι»

Και συνεχίζει λέγοντας ότι: «τραγικό είναι να καταδικάζεται για το υπόλοιπο της ζωής σου στον πιο ανείπωτο πόνο και το μόνο που σκέφτεσαι και να παρακαλάς είναι άραγε πόσο σύντομα θα έρθει εκείνη η τελευταία μέρα της ζωής σου που θα σε γλιτώσει από το πένθος και θα ξανά συναντήσεις το χαμένο σου παιδί. Όσο για τον κ. Καραμανλή δε νομίζω ότι έχει επηρεαστεί τόσο πολύ η ζωή του. Τουλάχιστον μέχρι τώρα και όταν θέλει να αγκαλιάσει τα παιδιά του απλά ανοίγει τα χέρια του. Η επόμενη δήλωση που την θεωρώ ύψιστη ύβρη και ως προς το περιεχόμενο της αλλά και ως προς την επιλογή της μέρας που έγινε, αφορά τον πρωθυπουργό. Ο οποίος μας δήλωσε για ακόμη μια φορά ότι θα χυθεί άπλετο φως, θα τιμωρηθούν οι ένοχοι, και θα καταρρεύσουν οι παράλογες και ψευδείς φήμες όταν την ίδια στιγμή παίζει παντού βίντεο με τον κ. Τριαντόπουλο, εντολοδόχο του κ. Μητσοτάκη να μας δηλώνει πόσο γρήγορα και πόσο αποτελεσματικά «τακτοποιήθηκε» ο χώρος του εγκλήματος….».

«Ο πρωθυπουργός ξέρει ότι είναι ποινικό αδίκημα»

Παράλληλα, τονίζει ότι «προφανώς ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι είναι ποινικό αδίκημα η αλλοίωση του χώρου εγκλήματος.… Εγώ λοιπόν σήμερα αντί να απαντήσω στον κ. Αγοραστό θα απευθυνθώ στον πρωθυπουργό, ο όποιος υποστηρίζει ότι ζούμε σε ένα Κράτος Δικαίου και ότι στο έγκλημα των Τεμπών πρέπει να αποδοθούν σε όλους τους υπαίτιους οι ευθύνες. Συμφωνούμε κ. Μητσοτάκη, ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως και ότι πρέπει να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι. Και αφού πιστεύετε ότι όντως ζούμε σε ένα κράτος δικαίου, πράγμα που εγώ διαφωνώ πλήρως και μαζί μου πολλοί άνθρωποι εντός και εκτός της χώρας μας, να μας δείξετε εμπράκτως τα όσα δημόσια δηλώνετε».

«Προσβάλετε τη μνήμη των παιδιών μας»

Καταλήγοντας, η ίδια αναφέρει ότι «παρακαλώ ως ένδειξη καθαρότητας και εντιμότητας να παρουσιαστείτε αυτοβούλως στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά το έγκλημα και όπου σύμφωνα με την νομοθεσία οφείλουν να παρουσιαστούν για να δώσουν εξηγήσεις όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Εμείς αλλά και όλοι οι Έλληνες θα θέλαμε πάρα πολύ να ακούσουμε δημόσια, για πoιο λόγο δώσατε εντολή να αλλοιωθεί ο χορός του εγκλήματος. Τι φοβόσασταν ότι θα αποκαλυφθεί; Διαφορετικά υπεκφεύγετε τις ευθύνες σας για ακόμη μια φορά. Μήπως επειδή ελπίζετε ότι κανένας από τους εισαγγελείς που εσείς διορίσατε, δεν θα τολμήσει να σας το ζητήσει. Και να γνωρίζετε ότι οι δηλώσεις εντυπωσιασμού που συνηθίζετε να κάνετε είναι προσβλητικές για εμάς, για την μνήμη των παιδιών μας και υποτιμούν τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια όλων των Ελλήνων».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ