«Να ανοίξουν το πρωί όλα τα χειρουργεία» – Μαζικές αντιδράσεις για τα απογευματινά «νόμιμα» φακελάκια

«Να ανοίξουν το πρωί όλα τα χειρουργεία» – Μαζικές αντιδράσεις για τα απογευματινά «νόμιμα» φακελάκια

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πραγματοποιούν κινητοποιήσεις με προμετωπίδα συνθήματα όπως «μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, να ανοίξουν το πρωί όλα τα χειρουργεία» και «δώστε λεφτά για την υγεία»

Έντονες και συνεχιζόμενες είναι οι κινητοποιήσεις των φορέων και εργαζομένων στα νοσοκομεία για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, το λεγόμενο «νόμιμο» φακελάκι, όπως έχει χαρακτηριστεί από σωματεία και πάσχοντες.

Από τη στιγμή που κατατέθηκε το ΦΕΚ και πραγματοποιήθηκε το πρώτο χειρουργείο, σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πραγματοποιούν κινητοποιήσεις με προμετωπίδα συνθήματα όπως «μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, να ανοίξουν το πρωί όλα τα χειρουργεία» και «δώστε λεφτά για την υγεία και όχι φακελάκια για τα χειρουργεία».

Διαβάστε επίσης: Παπαθεοδώρου: «Δείξαμε τον χαρακτήρα και το μέταλλο που έχουμε σαν ομάδα»

«Το φακελάκι δεν μπορούμε να το νομιμοποιήσουμε, δεν ηθικοποιείται στη συνείδησή μας»

Τον χορό των αντιδράσεων έσυραν την Τρίτη φορείς της Θεσσαλονίκης στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ενώ, την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο νοσοκομείο.

Την ίδια μέρα, το Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά «Μεταξά», αντέδρασε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, φωνάζοντας συνθήματα.

Αγωνιστική… υποδοχή πραγματοποίησε την Πέμπτη το Σωματείο Εργαζομένων νοσοκομείου ΚΑΤ στον υπουργό Υγείας, Αδώνι Γεωργιάδη, ο οποίος επισκέφτηκε το νοσοκομείο για να διαφημίσει το «νόμιμο» φακελάκι. Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλα νοσοκομεία της επαρχίας, όπως των Ιωαννίνων.

Για το ζήτημα έχει αναφερθεί η παθολόγος στο νοσοκομείο «Γεννημάτας» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ Γεωργία Φίλιππα τονίζοντας πως «στο ΕΣΥ που είναι βαριά πληγωμένο από την πανδημία, που είναι βαθιά εμπορευματοποιημένο και από αυτή την κυβέρνηση και από τις προηγούμενες, τα απογευματινά χειρουργεία έρχονται να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα: Να μετατρέψουν τα νοσοκομεία του λαού μας σε μεγάλα παζάρια και λαϊκές αγορές όπου η υγεία, θα αγοράζεται και τα πουλιέται». «Το φακελάκι δεν μπορούμε να το νομιμοποιήσουμε, δεν ηθικοποιείται στη συνείδησή μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Με αγώνες συνεχίζουν οι εργαζόμενοι
«Δεν θα περάσει το νόμιμο φακελάκι, τα απογευματινά- επί πληρωμή- χειρουργεία στο νοσοκομείο μας Να μη δηλώσει κανείς συμμετοχή σε αυτό το αίσχος!» τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αττικόν» και με απόφαση του Σωματείου και της ΕΙΝΑΠ προχωρούν σε στάση εργασίας την Τρίτη 19 Μάρτη από τη 13:00 ως τις 15:00 και κινητοποίηση στη 13:30 στο Αίθριο.

Το Σωματείο Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) με την 3μελή Επιτροπή Γιατρών ΠΑΓΝΗ καλούν όλα τα σωματεία υγειονομικών καθώς και τους φορείς της πόλης, να παραστούν την Τρίτη 19 Μάρτη στις 12.30 μ.μ. στην πύλη του νοσοκομείου, τη μέρα της φιέστας για την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων.

Παράλληλα, προκηρύσσουν στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 και συνέλευση στις 11:00 στο αμφιθέατρο του ΠΑΓΝΗ.

«Καλούμε όλο το λαό, τα σωματεία της πόλης, τους συλλόγους, τις ενώσεις, να δώσουν το παρών στην κινητοποίηση που θα γίνει στην πύλη του ΠΑΓΝΗ την Τρίτη 19/03, 12:30 μ.μ., ημέρα έναρξης των απογευματινών χειρουργείων», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις και το χέρι στην τσέπη
Υπενθυμίζεται πως το κόστος για των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία το επωμίζεται ο ασθενής. Οι επεμβάσεις χωρίζονται σε έξι κατηγορίες (πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά αλλά και εξαιρετικά βαριά) με το κόστος τους κυμαίνεται από 300 ευρώ μέχρι και 2.000 ευρώ ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επέμβασης.

Με την είσοδο των ασφαλιστικών εταιρειών το κόστος θα είναι προφανώς ακόμη μικρότερο αλλά το χέρι στην τσέπη θα έχει μπει.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους την αντίθεση της στα απογευματινά χειρουργεία.

Δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν συνένοχοι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και ζητούν:

Αποκλειστικά Δημόσια & Δωρεάν Υγεία για όλους με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων.

Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας.

Αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Σημειώνεται ότι οι ενώσεις γιατρών έχουν επισημάνει σε όλους τους τόνους τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ