G7: Αρχίζει η τηλεδιάσκεψη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

G7: Αρχίζει η τηλεδιάσκεψη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Η συνάντηση των ηγετών της ομάδας χωρών G7 μέσω βιντεοκλήσης συγκάλεσε η Ιταλία που έχει την προεδρία της ΕΕ

Ξεκινά αυτή την ώρα η τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών που μετέχουν στην Ομάδα της G7, με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοινώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G7.

«Η κυβέρνησή μας καθιστά και πάλι σαφή την καταδίκη των επιθέσεων του Ιράν κατά του Ισραήλ», υπογράμμισε σε ανάρτησή της η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

«Εκφράζουμε έντονη ανησυχία για την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε να μπορέσει να αποφευχθεί», πρόσθεσε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Η συνάντηση των ηγετών της ομάδας χωρών G7 μέσω βιντεοκλήσης συγκάλεσε η Ιταλία, προκειμένου να συζητήσουν την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, όπως δήλωσαν πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου στη Ρώμη. Η Ιταλία έχει κατά την τρέχουσα περίοδο την κυλιόμενη προεδρία της G7.

Νωριτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε για συντονισμένη διπλωματική απάντηση της G7 στην επίθεση με drones και πυραύλους, την οποία καταδίκασε, ενώ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι είπε ότι ελπίζει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα δείξει αυτοσυγκράτηση στην απάντησή της.

«Ελπίζω ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα υιοθετήσει μια προσεκτική γραμμή. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει αντεπίθεση στην αντεπίθεση», δήλωσε ο Ταγιάνι στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL 102.5.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο της μεγάλης επίθεσης που εξαπέλυσε το Ιράν με 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ, αλλά το 99% εξ αυτών αναχαιτίστηκαν, όπως δήλωσε ο ισραηλινός στρατός. Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βοήθησαν το Ισραήλ να καταρρίψει «σχεδόν όλα» τα drones και τους πυραύλους.

Η περιοχή ήταν σε υψηλό συναγερμό για μια πιθανή επίθεση αντιποίνων από το Ιράν μετά από ισραηλινό χτύπημα που σκότωσε έναν ανώτερο Ιρανό αξιωματικό στην ιρανική πρεσβεία στη Συρία. Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι «ο στρατός των ΗΠΑ μετέφερε αεροσκάφη και αντιτορπιλικά άμυνας βαλλιστικών πυραύλων στην περιοχή κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας» εν αναμονή μιας επίθεσης.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ , ο οποίος χαρακτήρισε την ιρανική επίθεση «μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και μια σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια», δήλωσε την Κυριακή το απόγευμα ότι κάλεσε μια συνάντηση τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την Τρίτη. «Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση και την ασφάλεια της περιοχής», δήλωσε ο Μπορέλ στο X.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ