Ισραήλ: Σφοδρές αντιδράσεις για την κατάσχεση του εξοπλισμού του AP – Διατάχθηκε η επιστροφή του

Ισραήλ: Σφοδρές αντιδράσεις για την κατάσχεση του εξοπλισμού του AP – Διατάχθηκε η επιστροφή του

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η κίνηση τον Αρχών του Ισραήλ να κατάσχουν τον εξοπλισμό του AP και να διακόψουν τη ζωντανή μετάδοση στη βόρεια Γάζα.

Οργή προκάλεσε η νέα ενέργεια λογοκρισίας, στην οποία προέβη η κυβέρνηση του Ισραήλ στοχεύοντας το Associated Press και κατάσχοντας τον εξοπλισμό του.

Με τον νέο νόμο που απαγορεύει την προβολή στο Ισραήλ ξένων ΜΜΕ με τη δικαιολογία ότι υπονομεύουν την ασφάλεια του κράτους μετά το κλείσιμο του Al Jazeera, στο στόχαστρο της κυβέρνησης του Ισραήλ μπήκε και Associated Press.

Συγκεκριμένα Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατάσχεσαν μια κάμερα και εξοπλισμό μετάδοσης που ανήκε στο Associated Press στο νότιο Ισραήλ την Τρίτη, κατηγορώντας τον ειδησεογραφικό οργανισμό ότι παραβιάζει ένα νέο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης, παρέχοντας εικόνες στο Al Jazeera.

Όπως σημειώνει το Associated Press το δορυφορικό κανάλι του Κατάρ συγκαταλέγεται μεταξύ των χιλιάδων πελατών που λαμβάνουν ζωντανή ροή βίντεο από το AP και άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

Μάλιστα ο ειδησεογραφικός οργανισμός κατήγγειλε την κίνηση αυτή του Ισραήλ. «Το Associated Press αποδοκιμάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης να κλείσει τη μακροχρόνια ζωντανή ροή μας που δείχνει τη Γάζα και να κατασχέσει τον εξοπλισμό του AP», δήλωσε η Λόρεν Ίστον, αντιπρόεδρος εταιρικών επικοινωνιών του ειδησεογραφικού οργανισμού.

«Το κλείσιμο δεν βασίστηκε στο περιεχόμενο της ροής, αλλά μάλλον σε μια καταχρηστική χρήση από την ισραηλινή κυβέρνηση του νέου νόμου της χώρας για τους ξένους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. Καλούμε τις ισραηλινές Αρχές να επιστρέψουν τον εξοπλισμό μας και να μας επιτρέψουν να επαναφέρουμε αμέσως τη ζωντανή μας μετάδοση, ώστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε αυτή τη σημαντική οπτική δημοσιογραφία σε χιλιάδες μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο», προσέθεσε.

Από την κατάσχεση προκλήθηκαν αντιδράσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν, δημοσιογραφικές οργανώσεις και έναν ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης να ασκούν πιέσεις και να επικρίνουν την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Πράξη τρέλας»

Σκληρή κριτική στην ισραηλινή κυβέρνηση εξαπέλυσε ο επικεφαλής της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος χαρακτήρισε την κίνηση «πράξη τρέλας».

«Αυτό δεν είναι το Al Jazeera. Αυτό είναι ένα αμερικανικό μέσο ενημέρωσης που έχει κερδίσει 53 βραβεία Πούλιτζερ», ανέφερε. «Αυτή η κυβέρνηση ενεργεί σαν να έχει αποφασίσει να διασφαλίσει με κάθε κόστος ότι το Ισραήλ θα αποφεύγεται σε όλο τον κόσμο», προσέθεσε.

Διαδικτυακός πόλεμος Λαπίντ – Κάρχι

Ο Λαπίντ ακόμα κατήγγειλε πως ο υπουργός Επικοινωνιών της κυβέρνησης Νετανιάχου, Σλόμο Κάρχι τον απείλησε.

Ο Κάρχι απάντησε στον Λαπίντ υποστηρίζοντας ότι ο νόμος που ψηφίστηκε ομόφωνα από την κυβέρνηση και αναφέρει πως οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιείται για την παροχή περιεχομένου του Al Jazeera μπορεί να κατασχεθεί.

«Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε αποφασιστικά εναντίον οποιουδήποτε προσπαθεί να βλάψει τους στρατιώτες μας και την ασφάλεια του κράτους, ακόμη και αν δεν σας αρέσει», έγραψε στον Λαπίντ στο Χ.

Επικρίνει το περιστατικό και ο Λευκός Οίκος

Την κίνηση του Ισραήλ επέκρινε και η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ, η οποία δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί από τις αναφορές για την κατάσχεση και ότι διερευνά το περιστατικό.

Ακόμα είπε ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να κάνουν τη δουλειά τους.

Τι συνέβη

Αξιωματούχοι του υπουργείου Επικοινωνιών έφτασαν στην τοποθεσία του AP στην πόλη Σντερότ στο νότιο Ισραήλ το απόγευμα της Τρίτης και κατάσχεσαν τον εξοπλισμό. Παρέδωσαν στο AP ένα χαρτί, υπογεγραμμένο από τον υπουργό Επικοινωνιών, Σλόμο Κάρχι, ισχυριζόμενοι ότι παραβιάζει το νόμο περί ξένων ραδιοτηλεοπτικών φορέων της χώρας.

Λίγο νωρίτερα, ο εξοπλισμός μετέδιδε μια γενική εικόνα της βόρειας Γάζας.

Το AP υπογραμμίζει πως συμμορφώνεται με τους κανόνες στρατιωτικής λογοκρισίας του Ισραήλ, οι οποίοι απαγορεύουν τη μετάδοση λεπτομερειών όπως οι κινήσεις των στρατευμάτων που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους στρατιώτες. Το ζωντανό πλάνο έδειχνε καπνό να υψώνεται πάνω από την περιοχή.

Η κατάσχεση ακολούθησε προφορική εντολή την Πέμπτη να σταματήσει η ζωντανή μετάδοση – κάτι που ο ειδησεογραφικός οργανισμός αρνήθηκε να κάνει.

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Επικοινωνιών, ο κατασχεθείς εξοπλισμός περιλαμβάνει μια κάμερα, ένα τρίποδο, ένα μόντεμ ζωντανής μετάδοσης και δύο μικρόφωνα.

«Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση και την εντολή του υπουργού επικοινωνιών, το υπουργείο επικοινωνιών θα συνεχίσει να λαμβάνει όποια μέτρα επιβολής απαιτούνται για τον περιορισμό των εκπομπών που βλάπτουν την ασφάλεια του κράτους», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Τι απαντάει ο Κάρχι

Λίγες ώρες αργότερα όπως μεταδίδει το Associated Press, ο Σλόμο Κάρχι διέταξε την επιστροφή εξοπλισμού κάμερας κάτι που επιβεβαίωσε και ο ίδιος αναφέροντας τη δική του εκδοχή για τους λόγους για τους οποίους έγινε η κατάσχεση.

«Ο εξοπλισμός των ΜΜΕ ανέφερε τακτικά την τοποθεσία των στρατιωτικών δυνάμεων στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας – και κατασχέθηκε. Το υπουργείο Επικοινωνιών ενήργησε σήμερα για την κατάσχεση του εξοπλισμού των μέσων ενημέρωσης, τα οποία ανέφεραν στο Al Jazeera για τις τοποθεσίες των δυνάμεών μας στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, θέτοντας σε κίνδυνο τους στρατιώτες στο πεδίο, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις για το θέμα. Οι δραστηριότητες του υπουργείου Επικοινωνιών πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις ασφαλείας και την απόφαση της κυβέρνησης. Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας ζήτησε να επανεξεταστεί το θέμα των εκπομπών από ευαίσθητα σημεία και η επίδρασή τους στον κίνδυνο των δυνάμεών μας. Υπό το πρίσμα αυτό, ο υπουργός Επικοινωνιών διέταξε να επιστραφεί ο εξοπλισμός στο πρακτορείο AP σε αυτό το στάδιο, έως ότου ληφθεί η γνώμη ασφαλείας και επανεξεταστεί το θέμα», αναφέρει ο Κάρχι σε ανάρτησή του στο Χ.

Η απόφαση έκλεισε το Al Jazeera

Ισραηλινοί αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν τον νέο νόμο για να κλείσουν τα γραφεία Al Jazeera στην Ιερουσαλήμ, του ραδιοτηλεοπτικού φορέα με έδρα το Κατάρ στις 5 Μαΐου και κατάσχεσαν τον εξοπλισμό του καναλιού, απαγόρευσαν τις εκπομπές του και μπλόκαραν τους ιστότοπούς του.

Εκείνη την περίοδο, ομάδες μέσων ενημέρωσης προειδοποίησαν για τις σοβαρές επιπτώσεις στην ελευθερία του Τύπου στη χώρα, καθώς ο νόμος δίνει στον υπουργό Επικοινωνιών, Σλόμο Κάρχι, ο οποίος είναι μέλος της σκληρής δεξιάς πτέρυγας του κόμματος Λικούντ του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ένα ευρύ περιθώριο να τον εφαρμόσει εναντίον άλλων μέσων ενημέρωσης.

«Με την απόφαση αυτή, το Ισραήλ εντάσσεται σε ένα αμφίβολο κλαμπ αυταρχικών κυβερνήσεων που απαγορεύουν τον σταθμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ξένου Τύπου στο Ισραήλ, η οποία εκπροσωπεί δεκάδες διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία που δραστηριοποιούνται στη χώρα και στα παλαιστινιακά εδάφη. «Και η κυβέρνηση μπορεί να μην έχει τελειώσει. Ο πρωθυπουργός έχει την εξουσία να στοχοποιήσει και άλλα ξένα μέσα ενημέρωσης που θεωρεί ότι ‘δρουν εναντίον του κράτους’».

«Αυτή είναι μια μαύρη μέρα για τα μέσα ενημέρωσης. Αυτή είναι μια μαύρη μέρα για τη δημοκρατία», ανέφερε ακόμα.

Το Ισραήλ εδώ και καιρό κατηγορεί το Al Jazeera το για μεροληψία εναντίον της χώρας και ο Νετανιάχου το έχει αποκαλέσει «τρομοκρατικό κανάλι» που διαδίδει υποκίνηση.

Το Al Jazeera είναι ένα από τα λίγα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία που παρέμεινε στη Γάζα καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, μεταδίδοντας σκηνές από αεροπορικές επιδρομές και υπερπλήρη νοσοκομεία και κατηγορώντας το Ισραήλ για σφαγές.

Το AP είναι ένα από τα λίγα δυτικά μέσα ενημέρωσης με παρουσία στη Γάζα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ