Κλειστή λόγω του Ρουβίκωνα την Πέμπτη η Φιλοσοφική

Κλειστή λόγω του Ρουβίκωνα την Πέμπτη η Φιλοσοφική

«Τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Σχολής», δηλώνουν οι Πρυτανικές Αρχές και η Κοσμητεία της Σχολής.

Τη συμβολική αναστολή λειτουργίας της Φιλοσοφικής αύριο, Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, αποφάσισαν οι Πρυτανικές Αρχές και η Κοσμητεία της Σχολής.

Σε ανακοίνωσή τους,«για άλλη μια φορά τη σθεναρή βούλησή τους να μην επιτρέψουν την προσβολή και παραβίαση των ακαδημαϊκών αρχών που διέπουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, την παρεμπόδιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τη χρήση βίας».

Δηλώνουν ότι κύριο μέλημά τους «παραμένει η ασφάλεια όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας» και πως «τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Φιλοσοφικής Σχολής».

Νωρίτερα το προεδρείο της συνόδου των πρυτάνεων εξέφρασε την ανησυχία του για τα φαινόμενο καταλήψεων στον χώρο του πανεπιστημίου.

Όπως σημειώνει, «αυτή η εξέλιξη είναι ένας ακόμη κρίκος σε μια μακρά αλυσίδα αυθαίρετων και παράνομων ενεργειών κατάληψης δημοσίων χώρων, που αποκλείουν τη νόμιμη χρήση τους από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Τέτοιες πρακτικές είναι εντελώς απαράδεκτες νομικά, πολιτικά και ηθικά και θέτουν σε κίνδυνο το δημόσιο Πανεπιστήμιο ως χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών, ως χώρου έρευνας και διδασκαλίας. Ταυτοχρόνως, υπονομεύουν τις ήδη περιορισμένες δυνατότητες εκπαίδευσης και εξάσκησης των φοιτητών μας και δημιουργούν ευλόγως την εντύπωση ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν προασπίζεται τους χώρους και τις υποδομές που έχουν πληρωθεί από το υστέρημα των πολιτών».

Σύμφωνα με τους πρυτάνεις, «η ανοχή στις ενέργειες αυτές υποδηλώνει αδυναμία υπεράσπισης, όχι μόνο της τάξης και της νομιμότητας, αλλά και της ίδιας της Δημοκρατίας και καλλιεργεί στους νέους τον εθισμό στην αυθαιρεσία και τον εκφοβισμό».

«Επειδή σε μια συντεταγμένη πολιτεία η αντιμετώπιση έκνομων πράξεων και πράξεων βίας δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, επειδή οι ενέργειες αυτές είναι απολύτως ασύμβατες με την ακαδημαϊκή λειτουργία, επειδή η καλλιέργεια του μίσους και της αυθαιρεσίας είναι ότι πιο ξένο προς την επιστήμη, καλούμε την Πολιτεία να αναλάβει άμεσα και εμπράκτως τις ευθύνες της. Σε λίγο θα είναι πολύ αργά» τόνισαν τα μέλη του προεδρείου της συνόδου των πρυτάνεων, καθηγητές Άγγελος Κότιος (πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιώς), Οδυσσέας Ζώρας (πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης) και Βασίλης Χρυσικόπουλος (πρύτανης Ιονίου Πανεπιστημίου).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ