Η συμφωνία των Πρεσπών στο επίκεντρο της συνάντησης Κατρούγκαλου- Οσμάνι

Η επίσκεψη του αντιπροέδρου της ΠΓΔΜ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας της αεροπορικής γραμμής Αθήνας - Σκοπίων μετά από 12 χρόνια.


Η συμφωνία των Πρεσπών στο επίκεντρο της συνάντησης Κατρούγκαλου- Οσμάνι | to10.gr

Η ςυμφωνία των Πρεσπών και η προώθησή της σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου με τον αντιπρόεδρο της γείτονος Μπουγιάρ Οσμάνι , κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη του κ. Οσμάνι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας της αεροπορικής γραμμής Αθήνας – Σκοπίων μετά από 12 χρόνια «διακοπής» λόγω μετονομασίας του αεροδρομίου «Πέτροβετς», όπως ήταν η αρχική του ονομασία, σε «Μέγας Αλέξανδρος» το 2006 από την κυβέρνηση Γκρουέφσκι.

Από μια λεπτομέρεια, την ώρα που της έπαιρνε τον αέρα…

Με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών και ως κίνηση καλής θέλησης η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ μετονόμασε εκ νέου το αεροδρόμιο σε «Διεθνή Αερολιμένα Σκοπίων» και άνοιξε ο δρόμος για την επαναλειτουργία της σύνδεσης με την Ελλάδα.

«Συζητήσαμε για την προώθηση και για τον σεβασμό του πνεύματος της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως μίας συμφωνίας που δεν επιλύει μόνο ένα πρόβλημα που ταλάνιζε τις δύο χώρες, αλλά και που σταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και εξασφαλίζει και την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής μας» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε επιτυχή την επίσκεψή του στην Αθήνα και έκανε λόγο για στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Επισήμανε πως ενημέρωσε τον κ. Κατρούγκαλο για την πρόοδο σε σχέση με την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει μια έκρηξη «θετικών ευκαιριών» ως προς τη συνεργασία των δύο χωρών, οι οποίες θα γίνουν οι νέοι στρατηγικοί εταίροι στην περιοχή.

Αποτυπώνοντας το κλίμα αυτό, έστειλε το μήνυμα πως η ΠΓΔΜ βλέπει την Ελλάδα ως «καθοδηγητή» για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Επίσης, ζήτησε από τον κ. Κατρούγκαλο να μοιραστεί η Ελλάδα την εμπειρία και την τεχνογνωσία με την ΠΓΔΜ σε ό,τι αφορά την προετοιμασία στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών κεφαλαίων.

Παράλληλα, ανέφερε πως το πλέον αισιόδοξο σενάριο είναι η ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας των συνταγματικών αλλαγών στην ΠΓΔΜ έως το τέλος του έτους. «Αυτό είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο, αλλά πιστεύω ότι είμαστε σε ένα μη αναστρέψιμο στάδιο και προχωράμε πλέον με τις τροπολογίες και τις ψηφοφορίες» σημείωσε.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Κατρούγκαλος συνόδευσε τον κ. Οσμάνι στο αεροδρόμιο της Αθήνας, όπου θα αναχωρήσει με την πρώτη πτήση προς τα Σκόπια.

«Έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε μαζί το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, απ’ όπου θα ξεκινήσει η πρώτη, παρθενική πτήση προς τα Σκόπια, τώρα που επιλύθηκε ένα από τα «αγκάθια» που εμπόδιζαν ένα παρόμοιο ταξίδι, δηλαδή η αλλαγή του ονόματος της χώρας αυτής» ανέφερε σχετικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Στο ίδιο πνεύμα, ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ έκανε λόγο για συμβολική ημέρα και τόνισε πως η επανέναρξη της αεροπορικής γραμμής συμβολίζει με τον καλύτερο τρόπο την ένωση δύο στρατηγικών εταίρων στην περιοχή.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κλείσιμο